17. okt. 2023 o 08:00
Miroslav Novysedlák, atlasobscura.com

119-ročná prekliata bábika ľuďom ničí životy: Spôsobuje autonehody, zvedavci jej nosia jointy

placeholder
Prekliata bábika Robert
Zdroj: facebook.com/robert.thedoll.5

Chlapec v námorníckom obleku, s prázdnou bledou tvárou a čiernymi očami, ktorého tvár je posiata jazvami, vzbudzuje hrôzu. V náručí drží hračku - psa, s ktorým si pokojne sedí na stoličke. O neživom chlapcovi, ktorý má meno Robert, roky kolujú strašné legendy. Sú ale pravdivé?

Zaujímavosti
17. okt. 2023 o 08:00
119-ročná prekliata bábika ľuďom ničí životy: Spôsobuje autonehody, zvedavci jej nosia jointy

Chlapec v námorníckom obleku, s prázdnou bledou tvárou a čiernymi očami, ktorého tvár je posiata jazvami, vzbudzuje hrôzu. V náručí drží hračku - psa, s ktorým si pokojne sedí na stoličke. O neživom chlapcovi, ktorý má meno Robert, roky kolujú strašné legendy. Sú ale pravdivé?

Podľa niektorých spôsobil autonehody, niektorí ľudia prišli o prácu alebo im stroskotali vzťahy. Robert má dnes 119 rokov a nachádza sa v múzeu Fort East Martello na Floride v úplne novej vitríne, ktorú múzeu daroval chlapcov fanúšik. Aj napriek tomu, že vo vitríne je kontrolovaná vlhkosť, ako aj UV filtračné sklo, aby bol artefakt v čo najlepšom stave, vedenie múzea neustále dostáva správy o tom, že Robert je stelesnením zla, uvádza portál Atlas Obscura.

Má v sebe dušu nebohého majiteľa?

Predtým, ako bol Robert v roku 1994 premiestnený do múzea, bol majetkom Roberta Eugena Otta, excentrického umelca a člena istej významnej rodiny. Bábika aj majiteľ teda mali rovnaké mená. Robert bol majiteľovi venovaný ako darček k narodeninám od jeho starého otca, ktorý bábiku kúpil počas cesty do Nemecka. Robertov vzťah s bábikou bol silný a pokračoval až do dospelosti. Muž ju nosil všade, hovoril o nej v prvej osobe, ako keby to ani nebola bábika, ale živá bytosť.

Múzeum uviedlo, že Robertov pôvod vedie k výrobcovi hračiek Steiff Company, ktorý ako prvý vyrobil medvedíka na počesť prezidenta Theodora Roosevelta, z čoho je aj odvodený názov "teddy bear". Aby toho nebolo málo, Robert nebol klasickou masovou hračkou, ale unikátnym kúskom, ktorý si rozhodne nemohol každý len tak kúpiť v obchode. Za Robertovým oblečením symbolizujúcim malého námorníka nestojí spomínaná spoločnosť, pretože ide o odev, ktoré nosil jeho majiteľ ako dieťa. Aj vďaka tejto skutočnosti sa dá povedať, že bábika v sebe možno má dušu svojho nebohého majiteľa.

Robert žil v honosnom dome a bábiku nechával sedieť za oknom na poschodí. Niektorí pri pohľade do okna prisahali, že raz pri ňom Robert pokojne sedel, následne zmizol a po chvíli sa zaň opäť posadil. Po tom, ako majiteľ zomrel, dom v roku 1974 kúpila Myrtle Reuter a okrem toho sa stala aj Robertovou novou správkyňou. Tí, ktorí Myrtle navštívili v jej novom príbytku, uviedli, že v podkroví počuli kroky alebo chichotanie.

Dokonca sa vravelo, že Robertov výraz na tvári sa zmenil v momente, keď niekto v jeho prítomnosti nepekne rozprával o jeho nebohom majiteľovi. Myrtle priznala, že Robert sa voľne pohyboval po dome a po 20 rokoch vyčíňania ho darovala múzeu. Odkedy je jeho novým domovom múzeum, prichádzajú k nemu zástupy návštevníkov, ktorí ho chcú vidieť na vlastné oči.

Ľudia ho prosia o odpustenie

Z bábiky sa v priebehu rokov stala hviezda a keďže sa objavil v televíznych reláciách, stal sa aj inšpiráciou pre horory. Píše sa o ňom aj na Wikipédii a má účty na sociálnych sieťach. Fanúšikovia si môžu kúpiť Robertove repliky, knihy, tričká či písať mu listy (dostáva 1 až 3 listy denne). Nejde ale o typické fanúšikovské listy. Mnohí z nich pripisujú nešťastia po návšteve múzea tomu, že Roberta nerešpektovali a v listoch žiadajú o odpustenie.

Iní ho prosia o radu alebo o prekliatie tých, ktorí im ublížili. Niektorí Robertovi posielajú sladkosti, peniaze aj jointy, čo je podľa zamestnancov múzea veľmi nevhodné. Cori Convertito, ktorá je kurátorkou múzea, je zároveň Robertovou opatrovateľkou a raz ročne bábiku skontroluje, aby zistila, či vlhké počasie na Floride náhodou neovplyvnilo jeho telo, ktoré je plné slamy.

Je tiež jeho splnomocnenkyňou, prijíma a číta všetky jeho e-maily, listy a prevádzkuje jeho sociálne siete. Na otázku, či s ním nemala zlé skúsenosti, odpovedala, že sa pri ňom nikdy necítila nepríjemne. O tom, že je táto neživá bytosť známa, svedčí aj fakt, že jej tvár sa objavila na slávnej fotke Kim Kardashian, na ktorej influencerka v rukách drží fľašu šampanského, ktoré jej strieka až na zadok, na ktorom má položený pohár. Na influencerkinu tvár bola prilepená tvár Roberta a cieľom bolo upútať pozornosť na kampaň, ktorá múzeu mala pomôcť získať grant, čo sa napokon aj podarilo. Aj vďaka tomu sa z bábiky stala ešte známejšia postavička, ktorá verejnosť udivuje dodnes.