29. júl. 2023 o 20:00
Miloš Audi, allthatsinteresting.com

Vedci našli 2 000 rokov starý smajlík. Bol vyrytý vedľa stojaceho penisu a rohu hojnosti

placeholder
2 000-ročný smajlík na kameni.
Zdroj: twitter.com/4biddnKnowledge, istock.com

Archeológovia objavili v 2-tisíc rokov starej rímskej pevnosti podivné výjavy, ktoré boli vyryté na obrovskom kameni. Podľa odborníkov mali pre túto civilizáciu veľmi veľký význam.

Zaujímavosti
29. júl. 2023 o 20:00
Vedci našli 2 000 rokov starý smajlík. Bol vyrytý vedľa stojaceho penisu a rohu hojnosti

Archeológovia objavili v 2-tisíc rokov starej rímskej pevnosti podivné výjavy, ktoré boli vyryté na obrovskom kameni. Podľa odborníkov mali pre túto civilizáciu veľmi veľký význam.

V starovekej rímskej pevnosti v Španielsku našli archeológovia výjavy, ktoré tam po sebe zanechali bývalí obyvatelia. Išlo o rytiny vytesané na obrovskom kameni, ktoré zobrazovali usmievajúcu sa tvár, stojaci penis a roh hojnosti. Ako informoval portál ATI, archeológovia sa domnievajú, že tieto reliéfy môžu byť staré približne 2 000 rokov.

Symboly na kameni

Výjavy sa nachádzali v španielskej pevnosti Tossal de La Cala. Miesto, ktoré bolo prvýkrát skúmané v roku 1940, pravdepodobne postavil rímsky generál Quintus Sertorius okolo roku 77 pred Kristom. Táto historická postava stála za sertoriánskou vojnou, pričom sa spojila spoločne s kmeňmi v starovekej Hispánii, aby sa vzbúrila proti vláde.

Archeológovia však v pevnosti nedávno vykonali výkopové práce, pričom objavili obrovský kameň, na ktorom bola vyrytá usmievajúca sa tvár, falus a roh hojnosti. Samotná skala zaberá plochu približne 0,25 metra štvorcového, no vedci predpokladajú, že kedysi mohla byť omnoho väčšia.

Podľa Jesúsa Moratallu, vedúceho výskumu, však tieto rytiny majú mimoriadny historický význam. Výjavy zobrazené na kameni totiž predstavujú určité symboly, ktorými sa starovekí Rimania riadili.

Aký majú význam?

Ako informoval portál Ancient Origins, falické zobrazenia zohrávali dôležitú úlohu v starovekej rímskej kultúre. Používali sa na označenie plodnosti, sily či šťastia. Kvôli tomu Rimania často nosili falické amulety, vešali si stojace penisy na dvere alebo ich začleňovali do umenia v podobe fresiek.

Dôležitý význam mal pre Rimanov aj roh hojnosti, ktorý zobrazuje pletený kôš preplnený ovocím, zeleninou a rôznymi nápojmi. Ako uvádza názov, ide o symbol, ktorý značí prosperitu a bohatstvo. Podľa historikov pochádza tento objekt z legendy o Heraklovi, ktorý údajne odtrhol jeden z rohov bohovi Achelóosovi, ochrancovi najväčšej rieky v Grécku.

Keďže sa na kameni nachádza aj usmievajúca sa tvár, mnohí sa domnievajú, že reliéfy zobrazujú rímskeho boha alebo bohyňu. Podľa archeológov by mohlo ísť o Priapa, gréckeho boha plodnosti, ktorý je často zobrazovaný s rohom hojnosti a veľkým penisom.

Niektorí odborníci sa tiež domnievajú, že táto rezbárska práca mala zobrazovať jednoduché staroveké grafity. To by znamenalo, že vedci objavili jeden z najstarších smajlíkov na svete. Prvenstvo si však naďalej drží výjav na chetitskej nádobe pochádzajúcej z obdobia pred 3 700 rokmi.