21. okt. 2023 o 07:55
Miloš Audi, iflscience.com

4-tisíc rokov stará kamenná doska má byť mapou stratených pokladov. Na aké miesto ukazuje?

placeholder
4-tisíc rokov stará kamenná doska má byť mapa stratených pokladov.
Zdroj: twitter.com/FedeItaliano76

Vedci už v roku 1900 objavili dosku, na ktorej bolo vyryté množstvo zvláštnych znakov. Po viac ako storočí sa im však podarilo zistiť, že ide o stratenú mapu pokladov. Vieme už kam nás zavedie?

Zaujímavosti
21. okt. 2023 o 07:55
4-tisíc rokov stará kamenná doska má byť mapou stratených pokladov. Na aké miesto ukazuje?

Vedci už v roku 1900 objavili dosku, na ktorej bolo vyryté množstvo zvláštnych znakov. Po viac ako storočí sa im však podarilo zistiť, že ide o stratenú mapu pokladov. Vieme už kam nás zavedie?

Vedci zo severného Francúzska skúmali skalu z doby bronzovej, na ktorej boli vyryté záhadné znaky. Objavili však niečo veľmi nečakané, pričom sa domnievajú, že na kameni sa nachádza skutočná mapa vedúca k starovekým pokladom. Ako informoval portál IFLScience, tím zatiaľ nedokázal presne určiť, na aké miesto vlastne ukazuje, no niektoré symboly sa im už podarilo rozlúštiť.

Stratená doska

Skala, ktorá je známa ako Doska Saint-Bélec, bola pôvodne objavená v roku 1900 miestnymi archeológmi počas vykopávok na prehistorickom nálezisku v departemente Finistère vo Francúzsku. Veľký kus kameňa sa však onedlho stratil a vedci ho nedokázali nájsť ďalších viac ako 100 rokov.

To sa zmenilo až v roku 2014, kedy bola doska znovu objavená, pričom sa okamžite podrobila expertíze. Zistili, že tento 4-tisíc rokov starý artefakt obsahuje rôzne nezvyčajné rytiny, ktoré mali podľa prvotných archeologických teórií predstavovať črty francúzskej rieky Odet a jej údolia. Preto bola doska v roku 2021 označená za najstaršiu 3D mapu Európy na svete.

Mapa pokladov

Odvtedy sa archeológovia pokúšali rozlúštiť kartografické značky na kameni, aby našli ďalšie miesta a pamiatky z doby bronzovej. "Používať mapu na hľadanie archeologických nálezísk je skvelý prístup. My totiž nemáme možnosť takto pracovať," uviedol vo vyhlásení Yvan Pailler, profesor na Université de Bretagne Occidentale vo Francúzsku. Archeológovia mali tiež v zálohe aj sofistikované radarové vybavenie a letecké fotografie, vďaka ktorým by dokázali nájsť ďalšie zaujímavé miesta.

Neskôr však Paillerov tím zistil niečo prevratné. Ukázalo sa totiž, že doska neukazuje len zobrazenie rieky Odet, ale aj niečo celkom iné. "Je to mapa pokladov," poznamenal profesor. V súčasnosti preto budú archeológovia musieť začať so skúmaním celého územia zobrazeného na doske, a potom porovnať výsledky so značkami. Podľa Paillera je možné, že celý proces bude trvať ďalších 15 rokov.

Rozlúštenie záhad

Keď bola táto doska prvýkrát objavená, archeológovia nevedeli, aký má význam. Odborníci, ktorí ju skúmali po jej znovuobjavení v roku 2014, však okamžite rozpoznali potenciál. "Bolo tam niekoľko vyrytých symbolov, ktoré nám hneď dávali zmysel," dodal Pailler.

V rytinách totiž tím uvidel okrem rieky aj horu Roudouallec, ktorá je súčasťou regiónu Bretónsko ležiaceho približne 500 kilometrov od Paríža. Doska obsahuje aj malé priehlbiny, ktoré môžu poukazovať na mohyly, obydlia alebo iné geologické ložiská. Ak sa tieto oblasti podarí lokalizovať, môže to viesť k odhaleniu nových cenných artefaktov.

Paillerov tím sa počas skúmania dokonca vrátil na miesto, kde bola doska pôvodne objavená. Vedci tu získali ďalšie kusy kameňa, ktoré sa odlomili v dávnej minulosti. Je pravdepodobné, že ich ľudia použili na postavenie nejakej steny. "Vyrytá doska im možno nedávala zmysel, a preto bola odsúdená na zánik a použitá ako stavebný materiál," poznamenal Clement Nicolas z francúzskeho Národného vedecko-výskumného centra.