08. sep. 2023 o 12:30
Pelikan, obkec.sk

Pláže, príroda a história - táto malá krajina vás naplno očarí. Letíme sem od 50 eur

placeholder
Malta je stálicou top letných, ale aj jesenných destinácií.
Zdroj: Shutterstock

Malá krajina s veľkým srdcom, dlhou históriou a jedinečnou zmesou kultúr, ktoré z nej robia skutočne výnimočnú destináciu. Aj taká je Malta, na ktorú z Bratislavy lietame už od pár desiatok eur.

Cestovanie
08. sep. 2023 o 12:30
Pláže, príroda a história - táto malá krajina vás naplno očarí. Letíme sem od 50 eur

Malá krajina s veľkým srdcom, dlhou históriou a jedinečnou zmesou kultúr, ktoré z nej robia skutočne výnimočnú destináciu. Aj taká je Malta, na ktorú z Bratislavy lietame už od pár desiatok eur.

V srdci Stredomoria sa ukrýva desiata najmenšia krajina sveta – Malta. Tvoria ju tri ostrovy, a to Malta, Gozo a Comino, ktoré lákajú cestovateľov na bohatú históriu, azúrové more, živú kultúru ale aj scenérie, ktoré sa objavili v azda najobľúbenejšom seriáli sveta.

Maltu milujú aj slovenskí dovolenkári - počas leta bola podľa dát najväčšieho vyhľadávača leteniek Pelikán jednou z top 10 destinácií. Malta však nie je len typicky letnou destináciou - cestujeme na ňu za morom už od apríla do októbra, po zvyšok roka však láka najmä na krásnu prírodu a historické mestá.

Za obľubou ostrova stoja aj akciové letenky. Spiatočné letenky na Maltu sa začínajú na cene od necelých 50 eur s odletom z Bratislavy, Viedne aj Budapešti.

Letenky na Maltu

Bohatá na históriu aj kultúru

Malta je síce malá, ale disponuje bohatou históriou i kultúrou. Dokonca má na zozname svetového dedičstva UNESCO zapísaných viac pamiatok na jedného obyvateľa ako ktorákoľvek iná krajina, a dokazuje, že na veľkosti naozaj nezáleží.

Jej srdcom je hlavné mesto Valletta, ktorá je rajom pre milovníkov architektúry. Očarujúce sú jej kľukaté uličky i skryté skvosty akým je napríklad Katedrála svätého Jána. Netreba vynechať ani potulky mestskými hradbami, ktoré ponúkajú panoramatický výhľad na prístav.

Nemenej čarovným je mestečko Mdina prezývané ako "tiché mesto", ktoré návštevníkov prenesie späť v čase. Je obklopené pôsobivým opevnením a vyžaruje pocit nadčasového šarmu vďaka svojim úzkym uličkám, starobylým palácom a úžasnej architektúre.

Hlavné mesto Malty - Valletta
Hlavné mesto Malty - Valletta
Zdroj: Shutterstock

Scény z filmového plátna rovno pred nosom

Obzvlášť zaujímavou je Mdina pre priaznivcov seriálu Hry o tróny. Jej vstupná brána totiž predstavovala vstup do hlavného mesta fiktívnej Západozeme - Kráľovho prístavu.

Obľubu ostrova medzi filmármi dokazuje aj umelo vytvorená dedinka Popeye. Nakrúcal sa v nej kultový film Pepek námorník, ktorého stvárnil herec Robin Williams. V súčasnosti slúži ako zábavný park, kde si turisti môžu vychutnať jazdu loďou, vodné trampolíny či návštevu vinárne.

Významnou historickou pamiatkou sú tiež megalitické chrámy na ostrove Gozo. Tieto prehistorické chrámy sa radia medzi jedny z najstarších voľne stojacich stavieb na svete. Na svojom mieste stáli skôr než napríklad egyptské pyramídy.

Malta však nie je destináciou len pre historikov či filmových nadšencov. Oblasť Paceville poteší i cestovateľov bažiacich po nočnom živote. Nájsť tu možno množstvo barov, zábavných podnikov a klubov. Cez deň ponúka Paceville prostredníctvom rušných reštaurácií, kaviarní a obchodov celkom odlišnú atmosféru. Oblasť sa môže pochváliť aj malebným výhľadom na more a ľahkým prístupom k neďalekým piesočnatým plážam.

Dedinka Popeye
Dedinka Popeye
Zdroj: Shutterstock

Päťdesiat odtieňov modrej

Maltu obklopuje Stredozemné more, ktoré ponúka širokú škálu atrakcií a aktivít spojených s objavovaním morského sveta. Teplota mora navyše neklesá pod 15° Celzia, a tak sa najmä tí otužilejší môžu kúpať alebo potápať celoročne. Medzi obľúbené miesta na potápanie patrí podmorská jaskyňa lemovaná skalami, ktorá nesie názov Modrá diera, či vrak lode Um El Faroud.

Zbaliť si treba aj šnorchel a zamieriť rovno na svetoznámu pláž Modrá lagúna, ktorá sa nachádza na malom neobývanom ostrove Comino. Pripraviť sa však treba na ďalších turistov, ktorí sem najmä počas hlavnej sezóny prichádzajú v ozaj hojnom počte. Oplatí sa preto prejsť po okolí, kde cestovatelia ľahko natrafia na nemenej rozprávkové pláže, akou je napríklad Krištáľová lagúna nachádzajúca sa zhruba desať minút chôdze od tej Modrej.

Nemožno vynechať ani Modrú jaskyňu, ktorá je súborom prírodných skalných útvarov. Naskočte preto na loď a preskúmajte tieto úžasné jaskyne, ktoré sú známe svojimi početnými odtieňmi modrej a krištáľovo čistou vodou.

Modrá lagúna, Comino
Modrá lagúna, Comino
Zdroj: Shutterstock

Prvotriedna gastronómia

Dovolenku na Malte si vychutnajú aj gurmánski fajnšmekri. Ostrovné reštaurácie ponúkajú rozmanité spektrum kulinárskych zážitkov, od tradičných maltských jedál až po medzinárodnú kuchyňu.

Svoju gurmánsku cestu začnite pastizzi - slaným pečivom plneným syrom ricotta alebo hráškom. Pokračujte duseným králikom, ktorý je miestnou obľúbenou špecialitou, a ochutnajte tiež tradičné pečivo plnené datľami zvané imqaret. Deň plný gastronomických zážitkov ukončite pri pohári vína, pretože práve Malta sa pýši rozvíjajúcim sa vinárskym priemyslom.

Ak dávate prednosť nealkoholickým nápojom, voľbou číslo jeden by mal byť osviežujúci Kinnie - maltská obdoba Kofoly, ktorého história siaha až do 50. rokov minulého storočia. Vyrába sa zo zmesi horkých pomarančov a aromatických bylín, čoho výsledkom je chuť, ktorá pripomína kolu aj citrusy.

Malťania sú známi aj svojou pohostinnosťou. Nenechajte si preto ujsť príležitosť nadviazať kontakt s miestnymi obyvateľmi, spoznať tradície a vychutnať si ich bohatú kultúru.

Malta je známa aj svojimi gastropodnikmi.
Malta je známa aj svojimi gastropodnikmi.
Zdroj: Shutterstock