25. sep. 2023 o 14:30
Marek Pillár, Obkec

Skryté poklady Netflixu: Top 10 menej známych seriálov, ktoré by mal každý vidieť

placeholder
Skryté poklady Netflixu
Zdroj: Netflix

Netflix nie je len o La Casa de Papel či Stranger Things. Za týmito veľkými titulmi sa často skrývajú menej známe, ale o to kvalitnejšie poklady.

Zábava
25. sep. 2023 o 14:30
Skryté poklady Netflixu: Top 10 menej známych seriálov, ktoré by mal každý vidieť

Netflix nie je len o La Casa de Papel či Stranger Things. Za týmito veľkými titulmi sa často skrývajú menej známe, ale o to kvalitnejšie poklady.

V tomto článku sa pozrieme na desať seriálov, ktoré stoja za vašu pozornosť, aj keď často ostávajú v tieni veľkých trhákov. Je čas objaviť skryté skvosty Netflixu.

The End of the F***ing World

Nenechajte sa zmiasť školským prostredím britského malého mesta. The End of the F***ing World je dráma s neustále sa predierajúcimi prvkami čierneho humoru, kde hlavnými postavami sú mladý psychopat James túžiaci po vražde a jeho rovesníčka, svojrázna, vulgárna a minulosťou skúšaná Alyssa.

Excentrické tínedžerské duo sa takmer okamžite po spoznaní vydáva na dobrodružstvo à la Bonnie a Clyde pretkávané nejedným zločinom. James a Alyssa na cestách narážajú na komické, nešťastné, ale hlavne nebezpečné situácie, ktoré ich pôvodné povrchné záujmy odsúvajú na druhú koľaj.

Dialógy si servítky pred ústa nedávajú, čo ešte väčšmi podtrhuje rebelskú atmosféru, inak absolútne zvrátenej zápletky. Divák však narazí aj na emotívne zvraty hrajúce v budovaní vzťahu medzi na prvý pohľad diametrálne odlišnými protagonistami.

Bodyguard

Samuel je bývalý elitný vojak, ktorého nešťastná strata dlhoročného partnera postaví do neľahkej situácie. Stáva sa z neho prominentný ochranca političky, čím sa dostáva do prepleteného sveta vrcholovej politickej hry plnej manipulácií, konšpirácií a korupčných praktík.

Dramatický náboj titulu Bodyguard je poháňaný nekonečným balansovaním morálky ochrancu, ktorého jediným cieľom je oddanosť profesii. Bežná rutina sa tak naprieč šiestimi zvratmi nabitými epizódami radikálne transformuje z ochrany zvereného subjektu na záchranu morálnych hodnôt celej krajiny.

Bodyguard je síce skúpejší na akčnejšie scény, no o to viac sa s nimi prezentuje vo finále. Autori sa po celý čas snažia o nastavenie vierohodného zrkadla zvrátenej politickej scény, kde divák neraz zabudne na nelogické správanie postáv hraničiace s absurdnosťou. Odhliadnuc od týchto excesov je táto politická dráma jedným z najlepších zárezov žánru.

Love, Death + Robots

David Fincher na producentskej stoličke, krátke na seba nenadväzujúce epizódy a zaujímavé umelecké stvárnenie. Takto by sa dala opísať plne animovaná antológia od Netflixu, ktorá je v hľadáčikoch slovenských divákov často neprávom prehliadaná.

Každá epizóda z tejto série rozpráva vlastné sci-fi príbehy zasadené do budúcnosti, kde sa autori neboja pohrávať s kacírskymi myšlienkami synergie robotov a ľudí. Práve tí v týchto príbehoch bývajú spravidla postavení do nevyspytateľných situácií, v ktorých majú roboti často rozhodujúce slovo nad ich osudmi.

Každá epizóda ponúka iný pohľad na vzťah medzi ľudstvom a technológiou, pričom sa tieto väzby rôznorodo obmieňajú v závislosti od zasadenia do odlišných vrstiev spoločnosti. Seriál sa nebojí zahrávať s témami ako je sloboda, láska či smrť, kde si sem-tam scenárista pomôže aj jemnou iróniou.

Black Summer

Pokiaľ vás už omrzelo nekonečné dojenie univerza The Walking Dead, no stále prahnete po zombie tematike, Black Summer môže byť odpoveďou, ktorú hľadáte. Post-apokalyptický svet je plný záhad, zrady a napätia, pričom každý stret s neznámymi skupinkami preživších predstavuje veľkú hrozbu.

Seriál zasadený na počiatok zombie apokalypsy reflektuje osudy sprvu úplne neznámych jedincov, ktorých jedinou nádejou je spolupráca v nepredvídateľnom svete. Dopredu ich nepoháňa len vidina ďalšieho západu slnka, ale aj vytúžený návrat k svojim blízkym.

Black Summer je o niečo lepšie hodnoteným prequelom k vlažne prijatému Z Nation z roku 2014. Je dobré brať na zreteľ, že obidve série majú tendenciu vytrhávať veci z kontextu a skôr ako na logické uzlenie deja kladú dôraz na jedinečnosť momentov. Seriál tak môže pôsobiť príbehovo nekonzistentne a je plný žánrových klišé, čo však naopak pre fanúšikov tematiky môže byť požehnaním.

Russian Doll

Natasha Lyonne je sympatická herečka, ktorej rola Nadie sadla ako uliata. Seriál začína pomerne tradičnou oslavou narodenín, ktorá sa zvrtne v momente, kedy ústrednú postavu prejde taxík. Nadia sa obratom ocitne späť vo svojej kúpeľni, kde podľa všetkého prežíva znova posledné minúty života.

Hlavná premisa je tvorená neustále sa opakujúcou časovou slučkou končiacou vždy iným spôsobom smrti hlavnej protagonistky. Na prvý pohľad nihilistická Nadia sa však s touto kliatbou nehodlá len tak zmieriť a začína skúšať svoje šťastie stále viac a viac. Nepotrvá dlho a spoznáva Alana, ktorého postretol rovnaký osud.

Russian Doll je paradoxne ľahko stráviteľná jednohubka s neustálymi komediálnymi narážkami, často hraničiacimi s čiernym humorom. Nechýba ani hľadanie vlastnej podstaty existencie či prehlbovanie vzťahov medzi postavami žijúcimi v nezvyčajnom seriálovom New Yorku.

Ragnarok

V malom nórskom mestečku sa začínajú diať nevysvetliteľné prírodné javy, keď sú čoraz teplejšie zimy sprevádzané extrémnymi búrkami. Zdá sa, že prichádza koniec sveta, ktorému dokáže zabrániť azda len niekto vyvolený.

Súčasne sa sem sťahuje mladík Magnus. Ten pomedzi svojimi stredoškolskými aktivitami zisťuje, že je potomkom starovekého boha Thora so všetkým, čo k tomu patrí. Postupným odkrývaním minulosti sa Magnus učí o svojom pôvode, stretáva sa s ďalšími potomkami starovekých bohov v ľudskej podobe a dedí božské schopnosti.

Napínavý a dobrodružný príbeh sledujúci modernizáciu starovekých mýtov a legiend obohacujú megalomanské bitky proti nemalej skupine temných charakterov pod vedením obávaného Jötunna. Magnus a jeho staronoví spojenci sa postupne pripravujú na epický súboj, ktorý rozhodne o osude ľudstva.

The OA

Hlavná protagonistka príbehu Praire bola kedysi slepá. Seriál začína jej návratom do malého mestečka, kde pred 7 rokmi zmizla úplne bez stopy, tentokrát však s úplne inou tvárou a nadprirodzenými schopnosťami. Žena sa tu stretáva so skupinkou ľudí, ktorým začne rozprávať svoj mýtický príbeh.

Postupne vyplávajú na povrch podrobné súvislostí medzi minulým a terajším životom, kedy každá z pätice osôb v nemalej miere zapadá do skladačky. To odhaľuje ďalšie paralely medzi tajomným svetom OA (Original Angel) a súčasnosťou.

Na pomery žánru je seriál The OA pomerne artovou záležitosťou, ktorá sa nebojí pohrávať so zaužívanou premisou náhodného precítenia hrdinu v normálnom svete. Autori však k dielu pristupujú (v dobrom slova zmysle) podivným spôsobom, čo dáva titulu originálny a nezabudnuteľný náboj. Na prvý pohľad opotrebovaná zápletka tak vďaka svojskej exekúcii ponúka viac než dostatočný počet originálnych a hlavu mätúcich momentov.

Unorthodox

Existuje len málo titulov, ktoré dokážu otvoriť oči širokému publiku v takej miere, ako sa to podarilo štvorici častí Unorthodox. Stredom záujmu minisérie je mladá ultraortodoxná židovka žijúca v Brooklyne. Tradičné náboženské hodnoty sprevádzané nechceným manželstvom však nie sú v jej hlavnom záujme, a preto sa Esty rozhodne pre útek na druhú stranu sveta.

Nový začiatok hľadá v ďalekom Berlíne. Vzápätí však zisťuje, že začlenenie sa do bežného života s obmedzeným vzdelaním a rozhľadom nebude úplne ľahké. Nenapomáha tomu ani fakt, že je prenasledovaná komunitou.

Snímka sa nebojí poskytnúť uveriteľnú sondu fungovania takto uzavretých skupín, pričom nepriamo, no o to drsnejšie kritizuje utláčanie členov, ktorí sa pokúsia o odchod. Seriál Unorthodox sa v dobe, kedy vyšiel, dočkal nejedného kritického superlatívu, a preto je škoda, že ho za takú krátku dobu zatienili podstatne povrchnejšie kúsky z dielne Netflixu.

Caliphate

Podobne šokujúci príbeh, tentokrát z moslimského prostredia, servíruje excelentný seriál Caliphate. Príbeh rozpoltený primárne na dve dejové línie sleduje na jednej strane bezhlavú radikalizáciu švédskych študentov, na strane druhej mladú moslimku Pervin žijúcu pod znamením ISIS v sýrskej Rakke. Cieľom Pervin je dostať sa za každú cenu späť do Švédska.

Lepidlom príbehu je vyšetrovanie švédskej bezpečnostnej služby snažiacej sa o identifikáciu a prekazenie plánov tamojšej odnože islamských teroristov. Príbeh je tak vystavaný z viacerých (aj) osobných konfliktov poukazujúcich na zložitosť problému terorizmu moderného sveta.

Divák sa stretne s hrozivo autentickým vyobrazením situácie v Sýrii, ale aj so zmätenými mladíkmi sfanatizovanými tragickou online propagandou. Excelentným hereckým výkonom sa nedá nič vytknúť, rovnako tak atmosfére, ktorá dokáže až nepríjemne často dávkovať zimomriavky.