12. nov. 2021 o 08:22
IR, youtube.com/Miro Žbirka

Hudobný svet smúti za Mekym: Vypočujte si najlepšie menej známe skladby Mira Žbirku

placeholder
Vypočujte si najlepšie menej známe skladby Mekyho Žbirku.
Zdroj: TASR

Meky Žbirka zomrel vo veku 69 rokov. Slovenský hudobník bol veľmi populárny aj v Čechách a počas svojho života nahral množstvo hitov. Obkec.sk vám však prináša najlepšie Mekyho skladby, ktoré možno ešte nepoznáte.

Zaujímavosti
12. nov. 2021 o 08:22
Hudobný svet smúti za Mekym: Vypočujte si najlepšie menej známe skladby Mira Žbirku

Meky Žbirka zomrel vo veku 69 rokov. Slovenský hudobník bol veľmi populárny aj v Čechách a počas svojho života nahral množstvo hitov. Obkec.sk vám však prináša najlepšie Mekyho skladby, ktoré možno ešte nepoznáte.

Hudobný svet na Slovensku i v Čechách opustila ďalšia legenda. Miroslav "Meky" Žbirka zomrel ako 69-ročný na opakovaný zápal pľúc. Väčšina ľudí od Mekyho pozná najmä skladby, ktoré hrajú rádiá. Podľa nich by ho pravdepodobne označili za popového speváka, avšak on sám sa označoval za "bigbíťáka" a jeho tvorba je toho jasným dôkazom.

Miroslav "Meky" Žbirka
Miroslav "Meky" Žbirka
Zdroj: TASR

Obkec.sk vám preto prináša päticu Mekyho skladieb z jeho YouTube, ktoré v rádiách počuť naozaj zriedka, no napriek tomu sú to skvelé pesničky. Áno, nie sú to také romantické piesne ako 22 dní či Ako obrázok, no práve v tom je ich sila. Sú totiž nielen hudobne nadčasové, ale aj skvele otextované.

Do člna

Pesnička Do člna vyšla na albume Nemoderný chalan z roku 1984, no nemoderná rozhodne nebola. Skladba vznikla v čase, keď slovenskú hudobnú scénu pobláznili nové zvukové efekty a vniesli do domácich skladieb niečo čerstvé a neslýchané.

Samotná skladba by sa dala bez najmenších pochybností zaradiť medzi najlepšie slovenské pesničky v histórii. Hoci hudobný podmaz je pomerne rýchly, text je pomerne depresívny a pri počúvaní to na poslucháča doľahne ako veľký tieň. Už úvodné slová stoja za to: "Do člna mi stále tečie voda. Niekoľkými dierami. Čakám, či mi ruku niekto podá. Sám som medzi vlnami."

Zlomky

Štyri roky po vydaní platne Nemoderný chalan ponúkol Meky svojim fanúšikom ďalší album s názvom Zlomky poznania. Zvuk titulnej pesničky Zlomky je opäť pomerne tiesnivý, no text je veľmi hravý, dokonca má chvíľami až vzdelávací charakter. Napriek tomu, že Meky v texte vymenuje množstvo múdrych ľudí z histórie, nakoniec sám seba označí za študenta úbohej úrovne.

Slávou opitý

Medzi vyššie spomínanými platňami vyšiel v roku 1986 ešte album Chlapec z ulice. Aj na ňom sa ukrýva viacero dobrých pesničiek a obzvlášť kvalitná je Slávou opitý. Skladba sa vyznačuje tajomnou melódiou no pomerne jasným posolstvom. Meky v refréne odkazuje na ľudí, ktorí mu pravdepodobne tak trochu závideli úspech: "Do Re Mi Fa Sol La Si Do, zahral sa chlapček na idol. Vymenil tóny za hity, možno je slávou opitý."

Domino

Pesnička Domino patrí k tým novším a odvážime sa tvrdiť, že je to istým spôsobom počuť. Pochádza z albumu Dúhy, ktorý vyšiel v roku 2005. Vtedy už boli samozrejme efekty z 80. rokov dávno z módy, takže v skladbe viac počuť čistý zvuk nástrojov. Vyzretosť je však citeľná najmä v texte, ktorý je od začiatku do konca skvelý a poslucháča pod chvíľou prekvapí skvelým rýmom či myšlienkou.

Poraď si sám

Pesnička Poraď si sám z albumu Nemoderný chalan možno nie je úplne neznáma, ale určite by si zaslúžila väčšiu pozornosť. Práve táto skladba je skvelým dôkazom toho, že Meky bol skutočne "bigbíťák". Keď v refréne spieva: "Vtedy jednu radu ti dám - poraď si sám!" Meky dokonca ukáže svoj rockový chrapľák. V jeho podaní to síce nebol žiadny Lemmy Kilmister, ale pesnička je skvelá a nadčasová.