22. sep. 2023 o 09:30
Miloš Audi, iflscience.com

Do obchodov príde prvý vegánsky losos urobený na 3D tlačiarni. Chutí rovnako ako pravá ryba

placeholder
Do obchodov príde prvý vegánsky losos urobený na 3D tlačiarni.
Zdroj: twitter.com/veganfoodliving, twitter.com/HYPEBEAST

Spoločnosť Revo Foods vytvorila lososa na 3D tlačiarni, ktorý onedlho príde na pulty supermarketov. Tento pokrm má mať podobné množstvo nutrientov ako pravá ryba, pričom chuť má byť takmer rovnaká.

Zaujímavosti
22. sep. 2023 o 09:30
Do obchodov príde prvý vegánsky losos urobený na 3D tlačiarni. Chutí rovnako ako pravá ryba

Spoločnosť Revo Foods vytvorila lososa na 3D tlačiarni, ktorý onedlho príde na pulty supermarketov. Tento pokrm má mať podobné množstvo nutrientov ako pravá ryba, pričom chuť má byť takmer rovnaká.

Technológie sa posúvajú dopredu astronomickou rýchlosťou a niektoré teórie, ktoré sme ešte pred 10 rokmi predpokladali za nepredstaviteľne, sa dnes stávajú realitou. Jednou z nich je aj výroba umelého jedla na 3D tlačiarni, ktoré by mohlo vyriešiť mnohé problémy so svetovým hladom. Ako informoval portál IFLScience, takýto nápad mala aj spoločnosť Revo Foods, ktorá onedlho začne dovážať vytlačeného vegánskeho lososa do supermarketov.

Dostatočná náhrada

Alternatívnu rybu startup Revo Foods nazval FILET Inspired By Salmon. Ide o prvé vytvorené jedlo na 3D tlačiarni, ktoré sa dostane na pulty supermarketov. "S touto technológiou vstupujeme do kreatívnej potravinovej revolúcie, do éry, kde sa produkty budú vyrábať presne podľa potrieb zákazníkov," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Robin Simsa.

Podobne ako niektoré iné produkty náhrady mäsa, aj alternatíva lososa je vyrobená z mykoproteínu, ktorý pochádza z vláknitých húb. Čo sa týka výživy, produkt obsahuje celý rad vitamínov a, podobne ako jeho živočíšny náprotivok, omega-3 mastné kyseliny. Môže sa tiež pochváliť vysokým obsahom bielkovín, a to až 9,5 gramov na 100 gramov. Napriek tomu je to však stále menšie množstvo, aké môžete nájsť v skutočnom lososovi.

Zníženie emisií

Výskumníci pracujú na 3D tlačených potravinách už niekoľko rokov, pričom výtvory siahajú od varených tvarohových koláčov až po mäso vypestované v laboratóriu. Za týmito objavmi stojí tvrdenie, že tlačené alternatívy by mohli zvýšiť udržateľnosť výroby potravín, čo je obzvlášť dôležité v rybárskom priemysle. Odhaduje sa, že 34 percent celosvetových zásob rýb je lovených nadmerne, k čomu dochádza, keď sa jedince chytajú rýchlejšie, ako sa dokážu rozmnožiť.

Emisie sú tiež hlavným problémom pri výrobe potravín. Tie predstavujú viac ako štvrtinu globálnych skleníkových plynov, pričom 31 percent pochádza z chovu dobytka a rýb a ďalších 18 percent zo spracovávania a prevážania výrobkov. Podľa webovej stránky Revo Foods sa pri výrobe filé z vegánskeho lososa spotrebuje o 77 až 86 percent menej oxidu uhličitého a o 95 percent menej sladkej vody ako pri love a spracovaní bežného lososa.

Vytlačený losos pomôže znížiť svetové emisie.
Vytlačený losos pomôže znížiť svetové emisie.
Zdroj: istock.com

To, či sa lososová alternatíva stane hitom regálov, sa ešte len uvidí. Spoločnosť Revo Foods však verí, že kľúč k úspechu takýchto produktov spočíva v obnovení autentickej chuti, ktorá osloví dnešný trh. Bez ohľadu na budúcnosť môže uvedenie 3D tlačených produktov vytvoriť novú éru výroby potravín.