12. mar. 2022 o 13:12
Miroslav Novysedlák, unilad.co.uk

"Ak sa mi niečo stane, budete vedieť prečo," Ruska povedala pravdu o situácii v jej krajine

placeholder
Natalia Konstantinova
Zdroj: instagram.com/natashasrussia

33-ročná blogerka Natalia Konstantinova, ktorá žije a pracuje v Petrohrade, mapuje, ako aktuálne vyzerá bežný deň v Rusku. Prezradila, ako momentálne prebieha každodenný život občanov v krajine a ako na situáciu reagujú Rusi.

Zaujímavosti
12. mar. 2022 o 13:12
"Ak sa mi niečo stane, budete vedieť prečo," Ruska povedala pravdu o situácii v jej krajine

33-ročná blogerka Natalia Konstantinova, ktorá žije a pracuje v Petrohrade, mapuje, ako aktuálne vyzerá bežný deň v Rusku. Prezradila, ako momentálne prebieha každodenný život občanov v krajine a ako na situáciu reagujú Rusi.

Mladá Ruska sa rozhodla prehovoriť a povedať, čím všetkým si Rusi prechádzajú. Situácia je podľa nej vážna a ľudia z krajiny utekajú. Tvrdí, že všetko je pod prísnou cenzúrou a nikto nemôže slobodne vyjadriť svoj názor. Natalia sa však rozhodla, že spraví opak a nebude ticho, uvádza portál Unilad.

V uliciach cítiť strach

"Prebudenie do 24. februára bolo ako prebudenie do nočnej mory. Napriek tomu, čo nám povedali ruské médiá, príspevky na sociálnych sieťach odhalil pravdu - armáda z mojej rodnej krajiny vstúpila na Ukrajinu," hovorí Natalia.

Ľudia sú podľa jej slov vystrašení, keďže sankcie naďalej ovplyvňujú ruskú ekonomiku. Videla rady pri bankomatoch, pretože každý sa zúfalo snažil vybrať peniaze, keďže hodnota rubľa prudko klesla. Natalia, ktorá pracuje ako blogerka, má väčšinu príjmov zo zahraničia, no nemôže dostať výplatu, pretože ruské banky prestali spracovávať platby zo služby PayPal.

Okrem toho svoju činnosť pozastavila aj Visa a Mastercard. Natalia hovorí o tom, že Rusi chcú pomôcť ukrajinskému obyvateľstvu a poslať peniaze rodinným príslušníkom, ale, žiaľ, nemôžu. Nemilým prekvapením bolo aj uzatváranie medzinárodných obchodných spoločností ako IKEA, H&M či Apple, ktorý pozastavil všetky predaje v Rusku. Výrobu pozastavila aj automobilka Volkswagen, ktorá zastavila export a výrobu v Rusku.

Rusko je odrezané od sveta

Natalia poukázala aj na ďalšiu ranu, ktorú Rusi utŕžili kvôli prebiehajúcim konfliktom. Jej otec má cukrovku a v Petrohrade nemohla nájsť inzulín. Pomoc jej poskytli ľudia z online sveta a tí sa ponúkli, že jej pošlú zásoby, ale neexistuje spôsob, ako by Rusi mohli prijímať poštu. Kuriérske spoločnosti zastavili dodávky z a do Ruska i Bieloruska.

Rovnaká situácia nastáva aj vtedy, keď sa napríklad pokazí motor v aute alebo medicínske prístroje. Ak ich časti pochádzajú z Európy, niet spôsobu, ako ich opraviť. V dôsledku týchto nepríjemností rastú aj ceny. Blogerka priznáva, že vo vzduchu je cítiť napätie. Ľudia sa v uliciach rozprávajú o aktuálnej situácii a mladí ľudia diskutujú o tom, kam by mohli utiecť z Ruska.

"Bolo hrozné prebúdzať sa a súčasne vidieť ruské sily bombardovať ukrajinskú infraštruktúru. Moji priatelia a ja sme zažili záchvaty paniky. Je to ako žiť v nočnej more, z ktorej sa nevieme prebudiť. Tieto pocity sa umocnili, keď ľudia okolo mňa začali utekať z krajiny. Niektorí odišli ešte pred vypuknutím konfliktu, najmä moji priatelia zo zámoria, ale to len podporilo vyšetrovacie služby v tom, aby začali zastavovať ľudí na hraniciach a pýtať sa ich na zámery ich odchodu. Cítia strach a to isté platí aj pre Rusov, ktorí chcú utiecť a poznám ľudí, ktorých na hraniciach odmietli pustiť," tvrdí Natalia.

Aj keby chcela odísť, jediné miesta, kam môže práve teraz cestovať, sú Turecko alebo Spojené arabské emiráty, a keďže z krajiny odchádza veľmi málo letov, letenky sú drahé a letiská plné radov. Cestovanie autom je taktiež obmedzené. Jedinými možnosťami, kam môžu ľudia odísť, sú krajiny ako Fínsko a Estónsko. Obe z nich vyžadujú víza.

Zostala v Rusku

Natalia sa aj napriek krušným časom rozhodla zostať v Rusku, pretože tu má rodinu, priateľov aj dcéru. Desí ju aj to, že podľa nezávislých zdrojov až 56 % Rusov podporuje konflikt. Problém je údajne v tom, že títo ľudia nevedia, čo sa tam deje a veria, že armáda oslobodzuje Ukrajinu od nacistov. Nepoznajú realitu a keby videli reálne fotky a videá z Ukrajiny, tak by podľa nej zmenili názor.

Namiesto toho ľudia vidia len to, ako sa zatvárajú obchody, všadeprítomnú nenávisť na sociálnych sieťach a vidia sankcie škrtiace ruskú ekonomiku. Všetky médiá v Rusku kontroluje štát a tento materiál sa používa ako nástroj na udržiavanie ďalšej podpory konfliktu. Ruské médiá vraj obyvateľom zdieľajú informácie o tom, že západ nenávidí Rusov.

Natalia sa dostala aj do konfliktov s vlastnou rodinou a priateľmi, keď sa im snažila dokázať pravdu. Neverili jej. Na ruských platformách sa vraj propaganda posunula na znepokojujúcu úroveň, pretože informačné kanály sú zaplnené správami podporujúcimi vojenskú operáciu. Vláda obmedzila prístup k Twitteru, Facebook bol zablokovaný a aj nezávislé médiá sú blokované.

Najdrastickejším opatrením podľa nej bolo zrušenie ruskej liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy. Štát totiž nariadil prísnu cenzúru a zablokovanie jej webovej stránky. Podľa blogerky bolo vypnutie tejto stanice nelogické a hovorí to za všetko.

Zúčastňuje sa protestov, aj keď nikto nemôže čo i len vysloviť slovo "invázia"

Natalia sa bojí aj o svoju osobnú bezpečnosť. Ako Ruska údajne nesmie ani len povedať slovo "invázia“. Preferuje sa termín "vojenská operácia“. Propagovaním odkazov proti Putinovým činom a štátom riadeným médiám riskuje, že by ju zadržali. Ruska priznala, že pár jej priateľov už bolo zadržaných za protest v Petrohrade a aj pred konfliktom bolo protestovanie obmedzené, pretože ľudia musia získať povolenie od štátu.

Aj napriek tomu sa zúčastňuje protestov, lebo odmieta byť umlčaná, keď sa na Ukrajine odohrávajú vojenské konflikty. Rovnako priznáva, že chce, aby ľudia vedeli o jej identite, pretože, ak by sa jej niečo stalo, aspoň bude každý vedieť prečo.

Natalia súcití s Ukrajincami a myslí si, že boj proti nenávisti, ktorý je oplácaný ďalšou nenávisťou ľudí nikam nedostane. "Práve teraz potrebujeme vyjadriť solidaritu a budem pokračovať v zdieľaní tohto odkazu, kým sa neprebudíme z tejto nočnej mory," dodala na záver.