25. nov. 2022 o 09:20
Miroslav Novysedlák, allthatsinteresting.com

Telo mŕtvej ženy otrávilo až 6 ľudí: Sestričky a lekári omdlievali a nemohli sa hýbať

placeholder
Gloria Ramirez
Zdroj: twitter.com/damninteresting, pixabay.com

Gloria Ramirez bola obyčajná žena, no jej život nabral nečakaný smer 19. februára 1994, keď bola prevezená do nemocnice. V tú noc aj zomrela, no z jej tela záhadne ochoreli ľudia v jej blízkosti. Gloria si preto vyslúžila prezývku "Toxická dáma".

Zaujímavosti
25. nov. 2022 o 09:20
Telo mŕtvej ženy otrávilo až 6 ľudí: Sestričky a lekári omdlievali a nemohli sa hýbať

Gloria Ramirez bola obyčajná žena, no jej život nabral nečakaný smer 19. februára 1994, keď bola prevezená do nemocnice. V tú noc aj zomrela, no z jej tela záhadne ochoreli ľudia v jej blízkosti. Gloria si preto vyslúžila prezývku "Toxická dáma".

V tú noc mala Gloria zrýchlený tep a pokles krvného tlaku. Takmer nedýchala a na akékoľvek otázky odpovedala nesúvislými vetami. Mala len 31 rokov a okrem toho mala aj rakovinu krčka maternice v terminálnom štádiu. Lekári a zdravotné sestry sa okamžite pustili do práce, aby ju zachránili, uvádza portál AllThatsInteresting.

Z úst jej vychádzal cesnakový a ovocný zápach

Zdravotníci jej podávali lieky, aby uviedli vitálne funkcie uviedli do normálu. Napriek tomu to však nefungovalo. Keď sestričky Glorii vyzliekli tričko a priložili elektródy defibrilátora, všimli si na jej tele zvláštny mastný lesk. Zdravotnícky personál zacítil ovocný a cesnakový zápach vychádzajúci z jej úst. Sestry jej následne odobrali krv, no tá páchla po amoniaku a plávali v nej čiastočky manilovej farby.

Lekár, ktorý mal v daný večer na starosti pohotovosť, usúdil, že so ženou niečo nie je v poriadku a rozhodne to nemá nič spoločné so srdcovým zlyhaním. Po chvíli jedna z ošetrujúcich sestričiek omdlela a ďalšia sestra mala problémy s dýchaním. Tretia sestra omdlela a keď sa prebudila, nebola schopná hýbať rukami ani nohami. Až šesť ľudí nedokázalo Glorii poskytnúť liečbu, pretože mali zvláštne symptómy, ktoré mali súvis práve s ňou.

Prejavovali sa príznaky ako mdloby, dýchavičnosť, nevoľnosť či dočasná paralýza. Gloria zomrela, no aj po jej smrti bola noc v nemocnici zvláštna. Aby mohli Gloriino telo preskúmať, do nemocnice prišla špeciálna jednotka v ochranných oblekoch. Hľadali akékoľvek známky jedovatého plynu, toxínov alebo iných látok. Tím však nenašiel nič, čo by mohlo naznačovať, prečo mal zdravotnícky personál tieto symptómy.

Kvôli toxicite bol pohreb až dva mesiace po smrti

Jej telo vložili do zapečatenej hliníkovej rakvy. Pitva sa uskutočnila až o týždeň neskôr v špeciálnej miestnosti, kde bol personál odetý v oblekoch. Ani po týždni sa nikto nemohol k jej telu priblížiť bez toho, aby mu neprišlo zle. Celkovo boli vykonané tri pitvy. Dôkladnejšia pitva sa uskutočnila 25. marca, viac ako mesiac po tom, čo Gloria zomrela.

Tím dospel k záveru, že v jej tele objavili Tylenol, lidokaín, kodeín a Tigan. Tigan je liek proti nevoľnosti a v tele sa rozkladá na amíny. Tie majú súvis s amoniakom, čo by mohlo vysvetliť zápach vo vzorke Gloriinej krvi. Toxikologická správa uviedla, že v krvi a v tkanivách mala veľké množstvo dimetylsulfónu.

Ten sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, pretože rozkladá určité látky. Akonáhle sa látka dostane do tela, rýchlo zmizne. V Gloriinom tele však bolo toľko dimetylsulfónu, že aj šesť týždňov po smrti mala v tele trojnásobok normálneho množstva.

Nemocničný personál mal kvôli Glorii zdravotné problémy.
Nemocničný personál mal kvôli Glorii zdravotné problémy.
Zdroj: pexels.com

12. apríla 1994 bolo vyhlásené, že zomrela na zlyhanie srdca v dôsledku zlyhania obličiek, ktoré spôsobila rakovina krčka maternice. Žene diagnostikovali rakovinu šesť týždňov pred jej smrťou. Hladiny cudzorodých látok v jej krvi boli príliš nízke na to, aby objasnili jej smrť, aj keď v tele boli zvýšené hladiny amoniaku a dimetylsulfónu. Trvalo až dva mesiace, kým jej telo vydali na pohreb kvôli úrovniam toxicity a obavám, že by sa ľuďom mohlo niečo stať.

Telo si potierala toxickou látkou

Rodina ženy bola nahnevaná. Jej sestra obvinila zo smrti nemocnicu, v ktorej mali byť nehostinné podmienky. Aj keď v minulosti zariadenie malo problémy kvôli porušeniu predpisov, vysvitlo, že nič nenasvedčovalo tomu, že by na vine bola práve nemocnica. Po podrobnom vyšetrovaní, ktoré trvalo niekoľko mesiacov, sa dospelo k záveru, že nemocničný personál bol pod priveľkým stresom a trpel hromadným sociogénnym ochorením vyvolaným zápachom. Inými slovami, bola to masová hystéria.

Zdravotníci však žiadali, aby sa celá vec prešetrila o čosi podrobnejšie. Vysvitlo, že Gloria si v snahe vyliečiť sa z rakoviny potierala telo dimetylsulfónom (DMSO). Bola to látka, ktorú už v roku 1965 označovali za toxickú. Dôvody, prečo ju Gloria použila ako liečivo, siahajú do obdobia, kedy bol DMSO v móde ako liek na všetko. Výskum na začiatku 60. rokov viedol lekárov k presvedčeniu, že DMSO môže zmierniť bolesť a znížiť úzkosť. Športovci si pokožku natierali krémom s touto látkou, aby zmiernili bolesti svalov.

Štúdia na myšiach ukázala, že substancia môže zničiť zrak. Následne sa stiahla z predaja a kúpiť sa dala iba v železiarstvach ako odmasťovač. Látka bola až v 99 percentnej koncentrácii na rozdiel od menej koncentrovanej formy, ktorá bola v krémoch v 60. rokoch.

Ďalšie výskumy ukázali, čo sa stane s DMSO, keď je vystavený kyslíku. Látka sa premení na dimetylsulfát, pretože do svojej chemickej štruktúry pridáva kyslík. Dimetylsulfát pôsobí inak ako dimetylsulfón. Pary dimetylsulfátu ničia bunky v očiach, pľúcach a ústach. Keď sa táto para dostane do tela, môže spôsobiť kŕče, delírium a paralýzu. Z 20 symptómov opísaných zdravotníckym personálom sa 19 zhoduje s príznakmi ľudí, ktorí boli vystavení výparom dimetylsulfátu v tú noc.

Doktori a sestry teda netrpeli masovou hystériou ani stresom. Zdravotné problémy im spôsobila otrava dimetylsulfátom. To vysvetľovalo aj ovocný a cesnakový zápach vychádzajúci z jej úst. Rodina však poprela, že by Gloria túto látku používala.