24. máj. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, cheeseprofessor.com

Syr plný živých červov: Je najnebezpečnejší na svete, larvy pri konzumácii skáču do tváre

placeholder
Casu Marzu
Zdroj: northfoto.com

Len malé percento syrov na svete je tak jedinečných a provokatívnych ako casu marzu. Táto sardínska "pochúťka" sa často označuje za zakázanú či nebezpečnú, prípadne má prívlastok syra nasiaknutého červami. Prečo získala tieto nelichotivé pomenovania?

Zaujímavosti
24. máj. 2023 o 16:00
Syr plný živých červov: Je najnebezpečnejší na svete, larvy pri konzumácii skáču do tváre

Len malé percento syrov na svete je tak jedinečných a provokatívnych ako casu marzu. Táto sardínska "pochúťka" sa často označuje za zakázanú či nebezpečnú, prípadne má prívlastok syra nasiaknutého červami. Prečo získala tieto nelichotivé pomenovania?

Pri výrobe syra sa používajú larvy muchy nazývanej piofila syrová. Syr z ovčieho mlieka má dlhú tradíciu a vyrába sa rovnako ako syr pecorino sardo. V istom bode zrenia sa však pri oboch zavádza veľmi odlišný proces. Pri casu marzu doň mucha nakladie vajíčka a po vyliahnutí sa bochníkom začnú prehrýzať stovky lariev, uvádza portál CheeseProfessor.

Larvy sa musia jesť živé

Enzýmy z ich tráviaceho traktu spustia proces fermentácie a syr začnú pomaly rozkladať a zjemňovať jeho textúru. Vzniknutá mazľavá hmota sa natrie na chlieb a zapije červeným vínom Cannonau. Názov casu marzu v preklade znamená hnijúci syr. Sardínčania v minulosti verili, že táto potravina funguje ako afrodiziakum.

V syre, ktorý je určený na konzumáciu, sa hemžia tisícky malých priehľadných lariev. Ak sa ale rozhodnete, že počkáte, kým uhynú, nejde o dobrý nápad. Neživé larvy sú už znakom, že syr je toxický. Práve preto ich treba jesť, kým sú živé.

Každý, kto sa syr rozhodne ochutnať, si musí uvedomiť, že larvy skáču. Z toho dôvodu je dobré nosiť okuliare alebo si chrániť oči rukou. Okrem toho je možné vložiť kúsok syra do papierového vrecka a pevne ho uzavrieť. Nedostatok kyslíka spôsobí, že larvy sa udusia a následne je možné syr vybrať a podávať.

Casu marzu
Casu marzu
Zdroj: northfoto.com

Casu marzu je zakázaný v takmer všetkých krajinách sveta a dokonca je ťažké ho nájsť aj na Sardínii. Pôvodne bol zakázaný aj tam, no po čase sa začal považovať za tradičnú potravinu. To ale neznamená, že sa dá bežne kúpiť. Obyvatelia si ho najčastejšie vyrábajú doma alebo sa predáva načierno. Syr bol v roku 2009 zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov a vyhlásili ho za najnebezpečnejší na svete.