24. jan. 2024 o 08:00
PR clánok, Kaufland

Tento recept zvládnete, aj keď s vegánstvom iba začínate

placeholder
Veganuár s Kauflandom zvládnete chutne a hravo
Zdroj: Kaufland

Varenie bez mäsa, mlieka či vajec vôbec nemusí byť vôbec zložité. Ak si chcete vyskúšať Veganuár aspoň na chvíľu, teraz na to máte ideálnu príležitosť!

Zaujímavosti
24. jan. 2024 o 08:00
Tento recept zvládnete, aj keď s vegánstvom iba začínate

Varenie bez mäsa, mlieka či vajec vôbec nemusí byť vôbec zložité. Ak si chcete vyskúšať Veganuár aspoň na chvíľu, teraz na to máte ideálnu príležitosť!

Vedeli si, že spojenie slov vegan a január sa na označenie rastlinného mesiaca používa už desať rokov? Pôvodne išlo o projekt britskej neziskovej organizácie, ktorý mal za cieľ odľahčiť nielen trávenie, ale aj našu planétu. Dnes sa mesiaca bez mäsa a živočíšnych výrobkov zúčastňuje stále viac ľudí po celom svete, vrátane Slovákov.

Inšpirujte sa rastlinnou kuchyňou aj vy

Po tradičných sviatočných jedlách určite oceníte jedálniček s kopou zeleniny, ovocia a strukovín. Vďaka chutným veggie alternatívam hladovať rozhodne nebudete, aj keď s rastlinnou stravou iba začínate. Vyskúšajte napríklad recept od skúsenej vegánky Ivy Kocovej (Ivka_veggierecipes) a oslávte vegánsky január spolu s chutnou krémovou polievkou plnou vitamínov. Všetko potrebné na prípravu tohto receptu zoženiete pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Náš tip:

„Sójová smotana sa môže pochváliť nízkym obsahom tuku a ľahkou stráviteľnosťou. Pre jej neutrálnu chuť ju vo svojej kuchyni okrem vegánov a vegetariánov využíva stále viac ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové,“ vysvetľuje Ivka_veggierecipes.

Vegánka Iva Kocová ivka veggierecipes
Vegánka Iva Kocová ivka veggierecipes
Zdroj: Kaufland

Tekvicovo-mrkvová „smotanová“ polievka podľa Ivky_veggierecipes

Ingrediencie:

 

cibuľa

1 malá hokkaido tekvica

600 g mrkvy

3 strúčiky cesnaku

1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, ½ ČL mletého koriandra, ½ ČL papriky,

¼ ČL kurkumy, ¼ ČL muškátového orieška

soľ a čierne korenie

1 l zeleninového vývaru

2 PL olivového oleja

150 ml sójovej smotany K-take it veggie

2 PL tekvicového oleja

Veggie krémová polievka podľa Ivky veggierecipes
Veggie krémová polievka podľa Ivky veggierecipes
Zdroj: Kaufland

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po pár minútach pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme tekvicu a mrkvu, krátko varíme. Potom k zmesi pridáme všetky koreniny a bylinky, zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme 30 minút. Keď je zelenina hotová, polievku rozmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme sójovú smotanu a necháme prevrieť. Dochutíme podľa potreby, podávame s tekvicovým olejom a čerstvými bylinkami. Prajeme dobrú chuť!

Všetky ingrediencie pre ochutnávku Veganuára, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie, nájdete v predajniach Kaufland po celom Slovensku. Ďalšie skvelé tipy na bezmäsité varenie na vás čakajú aj v špeciálnej „veganuárovej“ ponuke.