05. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, ladbible.com

Takmer 30 rokov unikal pred políciou: Sexuálneho násilníka sa však nedávno podarilo dolapiť

placeholder
Takmer 30 rokov unikal pred políciou.
Zdroj: istock.com

Polícii v Spojenom kráľovstve sa po takmer troch desaťročiach podarilo chytiť zločinca, ktorého stíhali pre sexuálne zneužívanie mladistvých.

Zaujímavosti
05. apr. 2024 o 07:58
Takmer 30 rokov unikal pred políciou: Sexuálneho násilníka sa však nedávno podarilo dolapiť

Polícii v Spojenom kráľovstve sa po takmer troch desaťročiach podarilo chytiť zločinca, ktorého stíhali pre sexuálne zneužívanie mladistvých.

Niektorých narušiteľov zákona polícia nedokáže dolapiť aj niekoľko desaťročí. Nedávno sa však orgánom podarilo zatknúť Richarda Johna Ramseyho Burrowsa, jedného z najhľadanejších mužov v Spojenom kráľovstve, ktorý bol na úteku až 27 rokov. Ako informoval portál LADBible, polícia ho hľadala pre sexuálne zneužívanie, ktoré sa dialo v 70. a na začiatku 80. rokov.

Hľadali ho takmer tri desaťročia

Burrows je jedným z najhľadanejších zločincov v Spojenom kráľovstve, odkedy sa v decembri 1997 nedostavil na súdne pojednávanie v anglickom Chesteri. Polícia tvrdí, že dnes už 80-ročný muž bol obvinený z dvoch prípadov sexuálneho útoku a 11 prípadov napadnutia, ktoré súvisia so zneužívaním detí. Jeho obvinenia sa zakladali na incidentoch, ktoré sa stali v rokoch 1969 až 1981.

Kriminalisti po Burrowsovi v roku 1998 spustili oficiálne pátranie, ktoré však trvalo už od jeho zmiznutia. To nakoniec viedlo k jeho zadržaniu vo štvrtok 28. marca 2024, keď bol zatknutý na letisku Heathrow počas spiatočného letu z Thajska. V súčasnosti sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, pričom sa 2. apríla dostavil na súd.

Zločinca zatkli priamo na letisku.
Zločinca zatkli priamo na letisku.
Zdroj: istock.com

Medzinárodná spolupráca

Ako uviedla inšpektorka Eleanor Atkinson, ktorá pracovala na prípade, polícia sa o dolapenie Burrowsa snažila neprestajne celých 27 rokov. "Jeho zatknutie značí významný krok vpred v tomto prípade a ponúka uzavretie pre všetkých zúčastnených. Chcela by som sa poďakovať verejnosti za informácie, ktoré nám počas rokov poskytla. Dúfam tiež, že jeho zatknutie bude slúžiť ako varovanie pre ostatných hľadaných zločincov, pretože bez ohľadu na to, ako dlho sa skrývate, my vás nakoniec nájdeme," dodala.

Polícia vo vyhlásení ozrejmila, že pri nedávnom dolapení spolupracovala aj s dôstojníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NCA) v Thajsku. "Využitím našej medzinárodnej siete sa nám podarilo vypátrať zločinca hľadaného v súvislosti s mimoriadne závažnými obvineniami," vysvetlil pracovník NCA Duncan Burrage.

Nie vždy sa však podarí chytiť zločincov, ktorí sú dlhé roky na úteku. K nim patril aj Tom Randele, o ktorom sa dcéra v roku 2021 dozvedela na smrteľnej posteli hroznú pravdu. Ukázalo sa, že sa v skutočnosti volal Theodore Conrad, pričom išlo o hľadaného zlodeja, ktorý sa v roku 1969 podieľal na bankovej lúpeži v americkom Clevelande. Znamená to, že bol na úteku viac ako 50 rokov. "Môj otec bol vždy veľmi uvoľnený a pohodový. Nikdy by mi ani len nenapadlo, že bude mať toľko tajomstiev," uviedla dcéra.