V súčasnosti existuje množstvo luxusných jedál, za ktoré si zákazníci priplatia desiatky až stovky eur. Jedna pochutina vás však môže stáť viac ako len peniaze, ak nie je správne pripravená. Ako informoval portál LADBible, v skutočnosti je konzumovanie tohto pokrmu také nebezpečné, že ho mnohí označujú za najsmrteľnejší na svete. Podľa záznamov kvôli nemu zomrelo už niekoľko ľudí.
Prudko jedovatá ryba
Tento nebezpečný pokrm sa nazýva fugu, no medzi ľuďmi je tiež známy ako štvorzubec. Živočích má vnútorné orgány naplnené život ohrozujúcim množstvom jedu menom tetrodotoxín, na ktorý neexistuje žiadny známy protijed. Predpokladá sa, že je až 10-tisíckrát jedovatejší ako kyanid, a nachádza sa najmä v pečeni, vaječníkoch, očiach a koži štvorzubcov.
Jed účinne paralyzuje svaly, zatiaľ čo obeť zostáva pri plnom vedomí. Človek potom nemôže dýchať a nakoniec zomrie na zadusenie. Z tohto dôvodu sa fugu musí pripraviť s maximálnou presnosťou, aby sa úspešne odstránili toxické časti a zabránilo sa kontaminácii zvyšku mäsa.
Kuchári potrebujú povolenie
Fugu je veľmi populárnym pokrmom vo Východnej Ázii, hlavne v krajinách ako Japonsko, Kórea či Vietnam. Vzhľadom na smrteľné riziko otravy je však príprava tohto jedla prísne kontrolovaná zákonmi.
Rybu môžu spracovávať iba kuchári, ktorí absolvovali tri alebo viac rokov náročného kulinárskeho tréningu, aby sa predišlo neodbornej domácej príprave a následnej smrti. "Japonskí kuchári musia mať licenciu na prípravu štvorzubca. Je ju však veľmi ťažké získať," uviedol člen personálu japonskej reštaurácie v Londýne.
Pri príprave fugu musia kuchári dať preč kožu, chrbticu i oči. Potom musia rybu vypitvať, čo vyžaduje neuveriteľnú presnosť, pretože jeden nesprávny pohyb môže poškodiť vnútorné orgány obsahujúce tetrodotoxín. Akonáhle túto ťažkú časť prekonajú, môžu už vypitvanú rybu pripravovať ako obvykle.
Kuchári majú množstvo možností, ako štvorzubca pripraviť. Môžu z neho vytvoriť surové, varené či vyprážané sashimi, ktoré podľa mnohých chutí ako kuracie mäso, alebo podávať takzvané fugu saké, čo je japonské ryžové víno.