14. feb. 2023 o 14:03
Miloš Audi, insider.com

Budeme jesť sumce skrížené s aligátormi? Prečo sa vedci pokúšajú vytvoriť takéhoto hybrida?

placeholder
Budeme jesť sumce skrížené s aligátormi?
Zdroj: istock.com

Výskumníci sa snažia zlepšiť imunitu sumcov vďaka spojeniu ich DNA s aligátorom. Predpokladajú, že tento krok zvýši výnosy farmárov, ktorí musia často míňať veľké množstvo peňazí na antibiotiká.

Zaujímavosti
14. feb. 2023 o 14:03
Budeme jesť sumce skrížené s aligátormi? Prečo sa vedci pokúšajú vytvoriť takéhoto hybrida?

Výskumníci sa snažia zlepšiť imunitu sumcov vďaka spojeniu ich DNA s aligátorom. Predpokladajú, že tento krok zvýši výnosy farmárov, ktorí musia často míňať veľké množstvo peňazí na antibiotiká.

Odborníci na genetiku z americkej Auburn University skombinovali DNA sumca s DNA aligátora, aby vytvorili odolnejšiu rybu voči chorobám. Svoje výsledky uverejnili v dokumente, kde podrobne popisujú úsilie o genetickú modifikáciu tohto živočícha. Ako informoval portál Insider, vedci predpokladajú, že hybridné mäso by sa čoskoro mohlo objaviť aj v jednotlivých reťazcoch.

Vedci spojili DNA sumca a aligátora.
Vedci spojili DNA sumca a aligátora.
Zdroj: istock.com

Ochranná látka

Dokument výskumníci uverejnili v januári 2023, pričom v ňom uvádzajú, ako spojili DNA sumca a aligátora. Rybu modifikovali pomocou génu, ktorý sa nazýva katelicidín. Ide o látku, ktorá pomáha organizmom v boji proti rozličným chorobám. Tento antimikrobiálny peptid, nachádzajúci sa v črevách, je podľa vedcov taký silný, že by mohol nahradiť antibiotiká.

Výskumníci katelicidín pridali do sumca pomocou CRISPR, nástroja na úpravu génov, ktorý presne oddeľuje časti DNA a umožňuje prirodzený proces ich opravy. Výsledky ukázali, že látka zvýšila odolnosť voči chorobám medzi pokusnými sumcami v porovnaní s voľne žijúcimi jedincami. Podľa ich slov by po experimente mohla byť miera prežitia dvakrát až päťkrát vyššia.

Pomocou spojenia DNA budú sumce odolnejšie voči chorobám.
Pomocou spojenia DNA budú sumce odolnejšie voči chorobám.
Zdroj: istock.com

Problémy s chovaním sumcov

Autori priznali, že technológia CRISPR, ktorá sa pri výskumoch primárne používala na cicavcoch, odhalila malé nezrovnalosti v DNA rýb. Dúfajú však, že úprava génov sa spojí s inými technikami chovu sumcov, aby pomohla farmárom s ich výnosmi. V roku 2021 sa v Spojených štátoch amerických vyprodukovalo približne 140 miliónov kíl živých sumcov. Tieto živočíchy pritom tvoria viac ako 50 % amerického dopytu po rybách chovaných na farmách.

Ich chov je ale veľmi náročný na zdroje. Sumce na farmách majú často nedostatok miesta na plávanie, kvôli čomu sa medzi nimi šíri množstvo chorôb. Aj keď sa chovatelia snažia liečiť ryby antibiotikami, mikróby si voči nim postupne vybudovali odolnosť.

Sumce sú často choré kvôli nedostatku miesta.
Sumce sú často choré kvôli nedostatku miesta.
Zdroj: istock.com

Aj keď môže byť pre spotrebiteľov nepríjemné kupovať sumca, ktorý má časť DNA od aligátora, Rex Dunham a Baofeng Su, dvaja vedúci výskumníci štúdie, povedali, že hybridné mäso bude úplne bezpečné na konzumáciu. "Zjedol by som to okamžite," povedal Dunham.