28. nov. 2023 o 16:00
Miloš Audi, Facebook.com

Politici nepochopili meme: Podľa nich na vianočných trhoch nájdete chlieb s masťou za 9 eur

placeholder
Politici nepochopili satirické meme.
Zdroj: istock.com, instagram.com/emefka_official

Hoci sú memečka väčšinou iba satirou, občas sa stane, že ich niekto zle interpretuje. Vtipnejšie však je, keď takýto obrázok berú za skutočnosť politici.

Zábava
28. nov. 2023 o 16:00
Politici nepochopili meme: Podľa nich na vianočných trhoch nájdete chlieb s masťou za 9 eur

Hoci sú memečka väčšinou iba satirou, občas sa stane, že ich niekto zle interpretuje. Vtipnejšie však je, keď takýto obrázok berú za skutočnosť politici.

Aj keď memečka pre mnohých z nás predstavujú satirizáciu spoločnosti a známych kultúrnych či politických figúr, niekedy sa stane, že sa ich tieto nevinné a ironické príspevky dotknú. Horšie však je, keď sa rozhodnete kritizovať vtipný a vymyslený obrázok, ktorý sa vás nijako netýka. S takýmto incidentom sme sa mohli stretnúť na Facebooku, kde poslanci Národnej rady Slovenskej republiky nerozoznali meme od skutočnosti a snažili sa skritizovať údajnú situáciu na Slovensku.

Nevinné meme

Pred pár dňami sa na sociálnych sieťach objavilo meme od EMEFKA. Na ňom mohli používatelia vidieť satiru vianočných trhov, pričom ukázali obyčajný chlieb s "vegánskou" masťou a "bio" cibuľou, ktorý by stál 8,90 eur. Hoci ihneď každý pochopil, že ide o vtip, ktorý má reflektovať vymyslené praktiky majiteľov stánkov, niektorí poslanci sa tohto scenára chytili a označili ho za skutočný.

Nepochopený vtip

Jedným z ľudí, ktorí si pomýlili vtip s realitou, bol aj bývalý moderátor Markízy a v súčasnosti poslanec NR SR za stranu SNS Karol Farkašovský. Ten sa k obrázku vyjadril vo svojom facebookovom statuse, pričom znel veľmi rozhorčene.

Politik sa v príspevku domnieval, že na bratislavských trhoch sa skutočne predáva chlieb s masťou a cibuľou za takmer 9 eur. "Chlieb s masťou a cibuľou. Jeden krajec za 8,90 eur. Že vraj Bio. Nech stojí krajec chleba 0,20 centov, masť ďalších 0,20 centov a štvrtinka cibule detto. Výrobná cena približne 0,60 centov. Predávať ho za 8,90 eur je obyčajné zderstvo a ozaj hrubé chrapúňstvo," uviedol v príspevku.

S podobným vyjadrením vyšla na povrch aj bývalá podpredsedníčka Národnej rady Anna Belousovová. Hoci Farkašovský svoje rozhorčenie spájal s kritikou vytvorenia takzvaného "národného menu", bývalá poslankyňa za stranu SNS nevinné meme porovnala so závažnejšou spoločenskou udalosťou. "Nedávno sme si pripomínali výročie 'Nežnej'. Vypočuli sme si kopu prázdnych rečí a fráz. Priložená fotka charakterizuje asi dostatočne výrečne, kam sme sa dostali. Chlieb s masťou a cibuľou za 8,90," uviedla.

Príspevky politických figúr nesmierne pobavili používateľov na sociálnych sieťach. Výsmech bol taký ostrý, že to poslanca Farkašovského donútilo vypnúť sekciu komentárov pod fotkou. "Poprosím o zmazanie príspevku keďže sa jedná o (ironicky myslenú) fotomontáž ukradnutú zo satirickej stránky EMEFKA," napísal jeden z používateľov pod príspevok Belousovovej, zatiaľ čo druhý mu odpovedal: "Len nech to tu nechá na demonštráciu svojho IQ a IQ ľudí, čo to komentujú."