Zaujímavosti
photo Foto
video Video
24. mar. 2024 o 19:30
Miloš Audi, iflscience.com

Miesto s najhorším počasím na svete: Vietor tu má silu hurikánu a chlad pripomína Arktídu

placeholder
Miesto s najhorším počasím na svete
Zdroj: iStock

V Spojených štátoch amerických existuje miesto, ktoré má to najhoršie počasie na svete. Odborníci, ktorí túto oblasť zaznamenávajú, uviedli, že tam neustále prší, sneží, silno fúka a je tam veľká zima a hmla. Kde sa táto lokalita nachádza?

Zaujímavosti
24. mar. 2024 o 19:30
Miesto s najhorším počasím na svete: Vietor tu má silu hurikánu a chlad pripomína Arktídu

V Spojených štátoch amerických existuje miesto, ktoré má to najhoršie počasie na svete. Odborníci, ktorí túto oblasť zaznamenávajú, uviedli, že tam neustále prší, sneží, silno fúka a je tam veľká zima a hmla. Kde sa táto lokalita nachádza?

Všetci máme dobrú predstavu o tom, čo znamená pojem "zlé počasie". Viete však, kde sa nachádza miesto s tými najhoršími poveternostnými podmienkami na svete? Ako informoval portál IFLScience, hoci sa tento parameter nedá vyčísliť, väčšina odborníkov sa zhoduje v jednej odpovedi, ktorú môžeme nájsť v americkom štáte New Hampshire.

Ťažká práca

Mount Washington je vrch vo výške približne 1 900 metrov nad morom, ktorý je považovaný za najvyššiu horu Nového Anglicka. Mnohí odborníci však tvrdia, že v tejto lokalite je neustále problémové počasie. "Je tam všetko zle," povedala vedkyňa Maiya May. "Každý tretí deň v roku tam dujú vetry so silou hurikánu, je tam chlad, aký sa vyskytuje len na niekoľkých miestach mimo Arktídy, a zároveň extrémne úrovne zrážok," dodala.

Ukázalo sa však, že nejde len o prázdne tvrdenie. Vrchol tejto pomerne malej hory totiž držal rekord v najvyššej nameranej rýchlosti vetra na Zemi za viac ako 100 rokov, pričom v apríli 1934 vedci zaznamenali náraz až 372 kilometrov za hodinu. Dokonca aj v lete, keď sú vetry najpokojnejšie, fúkajú v sile 40 kilometrov za hodinu a v zimnej sezóne meteorológovia často vidia hodnoty nad 160 kilometrov za hodinu. "Je to jedna z najhorších hôr na svete," uviedol Tom Padham, pozorovateľ počasia na Mount Washington.

Na horu tiež spadne množstvo vody. Odborníci zaznamenali, že je to v priemere 2 300 milimetrov zrážok a viac ako 7 000 milimetrov snehu, ľadu a krúp za rok. Okrem toho je vrch náchylný na priame údery bleskov a priemerné mesačné teploty sa pohybujú od -14,4 °C v januári až po 10 °C v júli. "Akokoľvek ste odhalení, aj keď je to len milimeter kože, cítite, akoby vás tam neustále štípala včela, takže to rozhodne nie je veľmi príjemné," povedal ďalší pozorovateľ počasia na hore Francis Tarasiewicz.

Prečo je tu počasie také zlé?

Ako zavtipkoval Tarasiewicz, väčšina nešťastí hory je výsledkom hlúpych náhod. Jedinečné podmienky totiž pochádzajú z kombinácie rovnako unikátnych faktorov, akými sú samotná výška vrchu Mount Washington, umiestnenie v lokalite až po jeho zemepisnú šírku.

Hora pritom leží v rovnakej vzdialenosti medzi severným pólom a rovníkom, čím sa nachádza priamo v ceste takzvaného polárneho dýzového prúdenia. Tento pás vetra je poháňaný stretom studeného vzduchu zo severu a teplého vzduchu z juhu. "Keďže sa nachádzame v stredných zemepisných šírkach, je tu veľa búrok. Reálne nás však odlišuje to, že sa nachádzame vo veľmi vlhkej oblasti atmosféry," dodal Tarasiewicz.

Tieto vetry sú neskôr viac ako štvornásobne zosilnené javom známym ako Venturiho efekt, pričom ide o ten istý fyzikálny zákon, ktorý vám bráni rozliať pohonnú látku po celom aute, keď dotankujete. V tomto prípade však jav zapríčiňuje gigantický prírodný lievik, ktorý stláča a urýchľuje prúdenie vzduchu na vrchole a okolo neho.

Hora je obľúbená

Napriek tomu, že ide o miesto s najhorším počasím na svete, na vrchol každoročne vystúpi približne 350-tisíc ľudí. Vďaka svojim jedinečným podmienkam tiež ide o skvelé miesto na prácu. "Všetci sú tu za rovnakým účelom," povedal Jay Broccolo, riaditeľ meteorologických operácií pre observatórium Mount Washington. "Chcú byť súčasťou histórie. Je tu toľko odolných duší, ktoré strávili časť svojho života na vrchole. A byť toho súčasťou je skutočne napĺňajúce," dodal.

Ide však aj o miesto, kde turistov môže postretnúť tragický koniec, ak sa na výstup poriadne nepripravia. Údaje naznačujú, že najmenej 160 ľudí zomrelo alebo sa stratilo v horách, a to sú len tí, o ktorých existujú záznamy.