23. máj. 2023 o 18:00
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Ako vyzerá podľa umelej inteligencie dokonalá žena a muž? Výsledok odhaľuje závažný problém

placeholder
Umelá inteligencia vytvorila dokonalé mužské a ženské telo.
Zdroj: istock.com

Umelá inteligencia dostala za úlohu vytvoriť dokonalé mužské a ženské telo. Odborníci však tvrdia, že výsledky odkazujú na závažný spoločenský problém týkajúci sa nereálnych ideálov krásy.

Zaujímavosti
23. máj. 2023 o 18:00
Ako vyzerá podľa umelej inteligencie dokonalá žena a muž? Výsledok odhaľuje závažný problém

Umelá inteligencia dostala za úlohu vytvoriť dokonalé mužské a ženské telo. Odborníci však tvrdia, že výsledky odkazujú na závažný spoločenský problém týkajúci sa nereálnych ideálov krásy.

Organizácia menom The Bulimia Project, ktorá vo svete šíri povedomie o poruchách príjmu potravy, nedávno požiadala umelú inteligenciu, aby vytvorila dokonalé mužské a ženské telo. Zistili, že AI sa zväčša prikláňalo k zaužívaným štandardom krásy, ktoré môžeme dnes vidieť na internete. Ako informoval portál DailyMail, cieľom organizácie bolo ukázať, aké nebezpečné môžu byť sociálne siete pri vytváraní ideálov krásy.

Postup organizácie

Výskumníci z organizácie pri svojom pozorovaní využili generátory obrázkov, ktoré pracujú spoločne s umelou inteligenciou, ako napríklad Dall-E 2, Stable Diffusion či Midjourney, aby odhalili, ako vyzerá predstava programov o dokonalej postave u žien a mužov. Tieto AI softvéry pritom fungujú tak, že hľadajú na internete obrázky, ktoré už existujú, a na základe týchto výsledkov vytvoria novú, no podobnú fotografiu.

Nikto však nevie presne zistiť, aký postup zvolili pri vytvorení nových obrázkov. Odborníci ale predpokladajú, že pri práci zohľadňujú aj obrázky nahraté na sociálnych sieťach, a to najmä tie, ktoré majú obrovský počet komentárov a lajkov.

Predstava umelej inteligencie

Zistili pritom, že najžiadanejšie ženy mali blond vlasy, olivovú pleť, hnedé oči a štíhlu postavu. Naopak dokonalý muž mal tmavé oči, ostré lícne kosti, výrazné svaly a ochlpenie na tvári.

Mnohé z výsledkov však ukázali neprirodzené črty, ako napríklad veľké pery, pleť bez vrások či jemne zahnuté nosy, pričom tieto charakteristické parametre sú dnes žiadané a napodobňované pomocou plastických operácií či botoxu. "V dobe plnej filtrov nikto nemôže primerane dosiahnuť fyzické štandardy stanovené sociálnymi sieťami. Tak prečo sa máme snažiť plniť nereálne ideály? Je duševne aj fyzicky zdravšie starať sa o dosiahnuteľný vzhľad, ako o ten vylepšený," uviedla organizácia vo vyhlásení.

Novinár špecializujúci sa na štatistiky James Campigotto, ktorý pomáhal pri práci na štúdii organizácie The Bulimia Project, povedal, že cieľom bolo preskúmať predsudky a nebezpečenstvá umelej inteligencie a silu sociálnych sietí. Podľa neho totiž predstavujú čoraz väčší problém, najmä medzi mladými ľuďmi, u ktorých sa v posledných rokoch rapídne zvýšila miera depresie, úzkosti a myšlienok na samovraždu.

Tento problém však podnecujú aj mnohé globálne spoločnosti, pričom ide hlavne o módny priemysel. Napríklad spoločnosť Levi’s sa spojila s AI modelingovou agentúrou, ktorá využíva počítačové programy na vytváranie realistických modelov. Podobné vylepšené modelky sa objavili v marci 2023 aj na obálke singapurského vydania časopisu Vogue.