29. júl. 2023 o 07:55
Miloš Audi, iflscience.com, allthatsinteresting.com

Aljaška má vlastný Bermudský trojuholník: Bez stopy tu zmizlo viac ako 20-tisíc ľudí

placeholder
Aljaška má vlastný Bermudský trojuholník.
Zdroj: twitter.com/XfileToday, twitter.com/ClaudioAdie

Od polovice 70. rokov 20. storočia začali úrady na Aljaške hlásiť záhadné zmiznutia. Odvtedy táto masívna oblasť dostala názov Aljašský trojuholník, pričom sa tu bez stopy vyparili desaťtisíce ľudí.

Zaujímavosti
29. júl. 2023 o 07:55
Aljaška má vlastný Bermudský trojuholník: Bez stopy tu zmizlo viac ako 20-tisíc ľudí

Od polovice 70. rokov 20. storočia začali úrady na Aljaške hlásiť záhadné zmiznutia. Odvtedy táto masívna oblasť dostala názov Aljašský trojuholník, pričom sa tu bez stopy vyparili desaťtisíce ľudí.

Mnohí vedci sa počas desaťročí snažili vysvetliť záhadu Bermudského trojuholníka, čo napokon zvýšilo aj popularitu tejto lokality. Menej ľudí však vie o takzvanom Aljašskom trojuholníku, ktorý sa spája so zrejme najväčším množstvom nevyriešených prípadov nezvestných osôb na svete, uvádza portál IFLScience.

Prvý známy prípad sa stal pred vyše 50 rokmi

Aljašský trojuholník je voľne definovaná oblasť, ktorá sa nachádza medzi bodmi Anchorage, Juneau a Utqiagvik. Odhaduje sa, že tu od začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia zmizlo viac ako 20-tisíc ľudí aj napriek tomu, že ide o riedko osídlenú oblasť.

Fenomén prvýkrát získal pozornosť verejnosti v októbri 1972, kedy na ceste z Anchorage do Juneau náhle zmizlo malé osobné lietadlo. Zarážajúce pritom je, že ani po rozsiahlom niekoľko týždňovom pátraní na ploche viac ako 500-tisíc kilometrov štvorcových záchranári nenašli žiadne trosky a ani pozostatky pasažierov. V tomto lietadle pritom okrem pilota sedeli aj dvaja aljašskí politici Thomas Hale Boggs a Nick Begich.

Neobývaná divočina

Vzhľadom na tieto záhadné okolnosti sa po incidente začali množiť konšpiračné teórie. Jedna z nich sa zamerala na Boggsa, ktorý bol členom Warrenovej komisie vyšetrujúcej atentát na Johna F. Kennedyho. Existovali totiž informácie, že údajne nesúhlasil s mnohými zisteniami komisie, a preto sa ho ostatní členovia chceli zbaviť.

Ďalším známym prípadom bolo zmiznutie Garyho Franka Sotherdena, 25-ročného Newyorčana, ktorý v polovici 70. rokov cestoval do aljašskej divočiny na lov, no domov sa už nevrátil. Až o dve desaťročia neskôr, v lete roku 1997, našiel lovec pri rieke Porcupine na severovýchode Aljašky ľudskú lebku. Tú vyšetrovatelia zanalyzovali až v roku 2022, pričom dospeli k záveru, že skutočne patrila Sotherdenovi. Domnievajú sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou mladík zomrel po tom, čo ho napadol medveď.

Záhadné zmiznutia

Existuje množstvo teórií, ktoré sa snažia vysvetliť, prečo v Aljašskom trojuholníku zmizlo toľko ľudí. Prvou z nich sú (samozrejme) mimozemšťania, ktorí majú obývať túto nezaľudnenú oblasť. Dôkazy o nich pochádzajú zo správy z roku 1986, podľa ktorej sa let spoločnosti Japan Air Lines stretol s neidentifikovanými lietajúcimi objektmi. Pilot pôvodne veril, že plavidlo je vojenské. Neskôr si však uvedomil, že tieto stroje držia tempo s lietadlom, podivne sa okolo neho pohybujú a vyžarujú silné záblesky svetla.

Podľa ďalších teórií existujú v Aljašskom trojuholníku masívne energetické víry ovplyvňujúce ľudské správanie, alebo tu údajne žije mystický tvor zvaný Kushtaka, ktorý dokáže meniť svoju podobu, a tak útočiť na nič netušiacu korisť.

Namiesto mystických síl a iných svetských vysvetlení však mnohí odborníci tvrdia, že za zmiznutiami môžu samotné odľahlé oblasti Aljašky, v ktorých sa dá ľahko stratiť. Dôvodom je, že v tomto najredšie osídlenom štáte USA žije len 730-tisíc ľudí, čo znamená, že je obývaná len 1/20 z 1 percenta krajiny. Zvyšok je relatívne nedotknutou divočinou plnou medveďov, ktorú tvoria členité horské masívy, ľadovce, kruté chladné počasie, milióny jazier či rozsiahle údolia.