Cibuľa je chutnou a neodmysliteľnou súčasťou veľkého počtu jedál. Mnohým z nás sa však pri jej krájaní stalo, že nás z nej začali štípať oči. Ako informoval portál CNN, existuje však viacero šikovných rád, ktoré by vám mohli pomôcť zbaviť sa tejto prenikavej bolesti pri ďalšom varení.
Odborníci tvrdia, že štípanie očí z cibule nie je žiadnou náhodou. "Je to obranný mechanizmus rastliny, ktorý zabraňuje predátorom, aby ju zjedli. Mnohé iné druhy majú na ochranu tŕne alebo horkosť. Cibuľa ju však skrýva vo svojej bunkovej štruktúre. Keď sa poškodí napríklad nožom, vytvorí sa zlúčenina síry a ďalší enzým, ktorý vypustí paru do vzduchu a nakoniec do vašich očí," uviedla doktorka Abbey Thiel, odborníčka na potraviny a moderátorka na známom youtubovom kanáli Abbey the Food Scientist.
Odborníčka dodala, že vo vzduchu sa do procesu pridáva ďalšia reakcia. "Neskôr začne pôsobiť s vlhkosťou v našich očiach, pričom vytvorí malé množstvo kyseliny sírovej, ktorá dráždi rohovku a vedie k slzám," dodala Thiel. Existuje však množstvo rád, ktoré vás môžu tohto pocitu zbaviť. Ktoré sú tie najlepšie?
Použitie ventilátora
Skvelý spôsob, ako zabrániť slzám pri krájaní cibule, je umiestniť ventilátor blízko vás, aby ste odfúkli vzduch v okolí zeleniny. "Pohyb vzduchu totiž odnesie molekuly, ktoré zvyčajne vstupujú do vášho oka a vedú k slzám," poznamenala Thiel.
Chráňte si oči okuliarmi
Okuliare sú podľa odborníkov spoľahlivou metódou, ako sa zbaviť slzenia. "Chránia vaše oči pred molekulami vo vzduchu. Pomáhajú však aj kontaktné šošovky. Je preto dôležité mať na sebe nejakú ochranu pred výparmi," poznamenala Thiel.
Ochladenie cibule
Odborníci tvrdia, že pred krájaním cibule vám môže pomôcť aj chladnička, mraznička či miska s ľadovou vodou. Tento proces však môže zmeniť štruktúru cibule, takže by ste ho mali využívať iba vtedy, keď pripravujete niečo ako polievku. Dôvodom je, že skladovanie cibule v chladničke môže zmierniť jej charakteristickú chuť. "Namiesto toho ju uchovávajte na chladnom a suchom mieste a vložte ju do studenej vody asi 20 minút predtým, ako s ňou budete pracovať," uviedol vedecký pracovník Bryan Quoc Le.
Zvýšenie teploty
Odborníci tvrdia, že okrem ochladenia vám môže pomôcť aj teplo. Môže totiž znižovať množstvo výparov. "Takže pred krájaním môžete cibuľu ohrievať v mikrovlnnej rúre. V závislosti od veľkosti by to malo trvať od 30 sekúnd do niekoľkých minút," dodal Le s tvrdením že tento spôsob odporúča len vtedy, ak varíte jedlo, v ktorom textúra cibule nie je taká dôležitá, pretože použitie mikrovlnnej rúry môže narušiť jej tvrdosť.
Pridanie kyseliny
Ak pridáte do vašej cibule kyselinu, môže to pomôcť znížiť štípanie v očiach. Enzým, ktorý v tejto plodine premieňa aminokyseliny, aby spôsobil pocit pálenia, funguje dobre pri špecifickom rozsahu pH. "Kyselina, ako je citrón alebo ocot, spomalí tento enzým," uviedol Le s tým, že táto metóda má aj ďalšiu výhodu. "Zachováva neporušenú aminokyselinu, ktorá dáva cibuli jej schopnosť zvýrazňovať chuť v recepte," poznamenal.
Zapálenie sviečok
Tentoraz sa presúvame na metódy, ktoré fungujú podľa niektorých ľudí. Jednou z nich je zapálenie sviečky počas krájania cibule. "Je možné, že by to mohlo fungovať. Myslím si však, že to závisí od druhu sviečky," povedal Le s tvrdením, že by to mohlo blokovať výpary alebo s nimi reagovať. "Určite to ale nie je zaručená metóda," dodal.
Zahryznutie do chleba
Mnohí ľudia tiež veria, že zahryznutie do kúsku chleba môže predísť plaču a zmierňovať pocit štípania očí. Podľa odborníkov však nejde o metódu, na ktorú by ste sa mohli spoľahnúť. "Nie som si istý, ako by to mohlo fungovať. Možno tento chlieb absorbuje výpary z cibule. Je však možné, že je to len psychologická predstava," poznamenal Le.