22. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, unilad.com, simpleflying.com

Pred 20 rokmi zmizlo lietadlo krátko po štarte: Dodnes nikto nevie, čo sa s ním mohlo stať

placeholder
Pred 20 rokmi zmizlo lietadlo po vzlietnutí.
Zdroj: istkockphoto.com (ilustračné)

V africkej Angole sa pred dvomi desaťročiami stalo niečo, čo dodnes nikto nevie vysvetliť. Obrovské lietadlo totiž zmizlo priamo z letiska.

Zaujímavosti
22. apr. 2024 o 07:58
Pred 20 rokmi zmizlo lietadlo krátko po štarte: Dodnes nikto nevie, čo sa s ním mohlo stať

V africkej Angole sa pred dvomi desaťročiami stalo niečo, čo dodnes nikto nevie vysvetliť. Obrovské lietadlo totiž zmizlo priamo z letiska.

Lietadlo Angola Boeing 727 sa bez stopy "vyparilo". Ako informoval portál Unilad, existuje však množstvo teórií, ktoré by okolnosti záhadného prípadu mohli vysvetľovať.

Nečakané zmiznutie

Dvaja muži, Ben C. Padilla a John M. Mutantu, nastúpili do lietadla 25. mája 2003, keď bolo zaparkované v Aeroporto Quatro de Fevereiro v Luande v africkej Angole. Prvý z dvojice bol americkým občanom a súkromným pilotom, zatiaľ čo druhý pochádzal priamo z Angoly. Po štarte muži vypli svetlá a transpondér a od toho momentu stroj už nikdy nikto nevidel. Odborníci však postrehli, že smerovalo na juhozápad k Atlantickému oceánu.

Lietadlo, ktorého sériové číslo bolo 844AA, bolo podľa expertov naozaj staré. Za 26,5 roka v prevádzke bolo totiž vo vzduchu takmer 69-tisíc hodín. Napriek tomu bolo v perfektnom stave a považovalo sa za plne funkčné. Ako však uviedol portál Simpleflying.com, stroj bol pred jeho zmiznutím údajne v procese prestavby pre nigérijskú spoločnosť IRS Airlines.

Čo sa s lietadlom mohlo stať?

V priebehu desaťročí vzniklo množstvo teórií, ktoré sa záhadný prípad snažia vyriešiť. Vlastnú hypotézu odhalila aj rodina amerického pilota. Padillova sestra v rozhovore z roku 2004 vysvetlila, že lietadlo mohlo buď havarovať niekde v Afrike, alebo jej brata zadržali proti jeho vôli. Naopak brat pilota tvrdí, že neznáma osoba mohla čakať na dvojicu v lietadle. Tiež verí, že ich prinútila vzlietnuť, pričom ich potom mala zavraždiť.

Ďalšie teórie tvrdia, že lietadlo sa zrútilo do Atlantického oceánu, dvojica ho ukradla pre poistný podvod alebo ho rozobrali na súčiastky na hraniciach s Tanzániou. "Nie je jasné, či bolo ukradnuté na účely nelegálneho obohatenia alebo išlo o úmyselný, zosúladený teroristický pokus. Špekulovalo sa o všetkých scenároch," uviedol v tom čase Mastin Robeson, bývalý generál námornej pechoty a veliteľ amerických síl v Africkom rohu.

Záhada lietadla preto dodnes zostáva nevyriešená, a to aj napriek tomu, že v roku 2010 bolo v časopise Smithsonian Magazine uverejnené hĺbkové vyšetrovanie prípadu. Experti však nenašli žiadne presvedčivé odpovede. "Objavili sa údaje o nefunkčných strojoch či klamlivých obchodoch, ale v ten deň v roku 2003 sa nestalo nič, čo by odhalilo skutočnú príčinu. Možno sa už nikdy nedozvieme, kam sa podelo. Vieme však, že ide o najväčšie lietadlo, aké kedy zmizlo bez stopy," uzavrel článok autor Tim Wright.