05. aug. 2022 o 15:36
Denis Dufala, obkec.sk

Ako sme prežili Tomorrowland: Na čo myslieť, ak idete na najväčší festival sveta?

placeholder
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

V Belgickom mestečku Boom sa každoročne odohráva najmasívnejšia párty sveta. Prvý raz ho mohli návštevníci okúsiť v roku 2005. Prežiť ho však plnými dúškami nie je jednoduché. Boli sme sa tam pozrieť aj my.

Cestovanie
05. aug. 2022 o 15:36
Ako sme prežili Tomorrowland: Na čo myslieť, ak idete na najväčší festival sveta?

V Belgickom mestečku Boom sa každoročne odohráva najmasívnejšia párty sveta. Prvý raz ho mohli návštevníci okúsiť v roku 2005. Prežiť ho však plnými dúškami nie je jednoduché. Boli sme sa tam pozrieť aj my.

Každý rok má festival Tomorrowland inú tému. Tento rok ňou bola reflexia lásky (Reflection of Love). Vo vzduchu to aj bolo cítiť. Teraz si môžete predstaviť, že sa každé víkendové ráno zobúdzate do sna. Skvelí ľudia, program plný zábavy a tancu tak, akoby sa nikto nepozeral, a k tomu nepoznané emócie.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Cesta na festival, cena lístkov a ubytovania

Atmosféra sa dala prirovnať k obrovskému medzinárodnému projektu Erasmus, kde sa každý navzájom rešpektuje, každý s každým vychádza a nikto nechce nikomu nič zlé. Ľudia z celého sveta sa jednoducho bavia, ostávajú v kontakte aj po skončení podujatia a netrpezlivo čakajú na ďalšie lístky. Festivalová reflexia lásky teda vyzerala ako utopický obraz vyspelej, alebo aspoň na svoj rok (2022) zrelej civilizácie.

Až týžden pred odchodom sme zistili, že máme vstupenky. Všetko sa to odohralo tak rýchlo, že sme sa na festival naladzovali až v aute. Na streamovacích službách sme si púštali oficiálne playlisty z minulých rokov. Až niekde v Nemecku sme si začali uvedomovať, že vlastne ideme na Tomorrowland, čo je snom nejedného fanúšika tohto žánra. Je veľká škoda, že sme festival nestihli ešte vtedy, keď na ňom vystupoval aj Avicii.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Autom sme cestovali štyria a za cestu tam aj späť sme platili každý 150 eur. Letenky by nás v tom čase stáli o niečo viac, hlavne kvôli batožine, ktorú si treba dokúpiť, a tiež kvôli cestovaniu na letisko. Cestou tam sme šli cez Maďarsko, Rakúsko, Nemecko, Holandsko a Belgicko.

Naspäť sme šli cez Poľsko, kvôli tomu, že sme potrebovali rehabilitovať v Oravskom Podzámku. Možno si dokážete predstaviť, ako otravné je cestovať viac ako desať hodín v aute, no toto nebol ten prípad. Vďaka tomu, že sme sa tam nesmierne tešili, sme celú cestu počúvali hudbu, rozprávali sa o tom, čo sa tam môže stať a ešte viac sme emócie stupňovali, až nakoniec explodovali pod hlavným pódiom.

Vstupné aj s ubytovaním stálo 175 eur. V roku 2019 sa Tomorrowlandu zúčastnilo 400 tisíc ľudí. Tentoraz tam prišlo 600 tisíc ľudí.

Pred festivalom

Od začiatku treba mať na pamäti niekoľko dôležitých pravidiel.

1. Lístky kupovať hneď, ako sa spustí predpredaj vstupeniek a balíčkov. V predpredaji sú vstupenky lacnejšie, no je ťažšie ich kúpiť, musíte byť naozaj rýchly. Často sa to ľudom ani vtedy nepodarí a spoliehajú sa na súťaže alebo kúpu lístkov cez tretie osoby. Zapájanie sa do súťaží nie je žiaden hriech, no je minimálna šanca, že to spomedzi všetkých zapojených vyhráte práve vy. Kúpa lístkov cez tretie osoby je risk, pretože na vstupe môže nastať problém a tak by ste celú cestu premárnili. Poslednou variantou je, pokúsiť sa kontaktovať výhercou niektorej zo súťaží a odkúpiť lístok od oficiálnych sponzorov Tomorrowlandu alebo svoje úspory zveriť agentúre.

Oficiálna víkendová cena za vstup na Tomorrowland bez ubytovania začína v predpredaji od 261,5 eur. Balíček s ubytovaním na pôde Magnificent Greens stojí 335,5 eur.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

2. Ubytovanie si môžete vyhľadať aj mimo festivalu, čo je však extrémne náročné, keďže je roky vopred rezervované. Pomocou AirBnb alebo iných portálov však niečo v dostatočnom predstihu určite nájdete. Priemerná cena za ubytovanie v meste Boom je 818 eur za noc. Ďalšími možnosťami je prikúpiť si lístok do Dreamville stanového mestečka, kde cena začína od zhruba 74 eur k lístku navyše.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

My sme si vlastný stan rozložili v stanovom mestečku Magnificent Greens, čo by po správnosti malo stáť 74 eur na víkend. Zázrakom sme to miesto získali zadarmo. Na vstupe nám totiž dali do ruky zelené lístky len preto, že sme chceli priateľom pomôcť s ich stanmi v Dreamville. Tí mali zakúpené miesto v oblasti Easy Tents. Tieto stany sú už predpripravené a po festivale si obsah stanov i samotný stan môžete zobrať domov. Výhodou je, že si nemusíte na kempovanie priniesť nič. Za takúto službu aj s lístkom zaplatíte v predpredaji 976 eur.

3. Na noc si však pribaľte aj teplé oblečenie, pretože býva naozaj chladno. Hlavne v stanoch. Boli sme svedkami prvého víkendu na Tomorrowlande, kedy nepršalo, čo je celkom vzácnosť. Počas dňa vás však môžu zasiahnuť riadne horúčavy. Pribaľte si pohodlné oblečenie a obuv. Nezabudnite hlavne na festivalové kostýmy a šaty, ľudia vôkol vás to nesmierne ocenia.

Menej je niekedy viac

4. Balenie nadbytočného množstva vecí na festival je mrhaním priestoru v aute, lietadle, autobuse, nehovoriac o tom, že vás to len zbytočne zaťaží. Naopak, ak si zbalíte menej vecí, budete musieť po ceste na festival zháňať kľúčové veci. Musíte si položiť otázku, či si vezmete jedlo a pitie už z domu, alebo si všetko kúpite po ceste, prípadne už priamo na mieste.

5. Určite nezabudnite vlhčené utierky a iné hygienické pomôcky, čiapku, okuliare, opaľovací krém, externú batériu (power banku) a nabíjací kábel od telefónu, vlajku štátu, pohodlnú obuv, štuple do uší a dobrú náladu. Nezabudnite si inštalovať oficiálnu aplikáciu Tomorrowlandu, kde nájdete rozvrhy interpretov, mapu a iné užitočné informácie o festivale.

Celý festival je bezpeňažný. To znamená, že pred alebo počas festivalu si na váš unikátny náramok, v ktorom je čip, dobijete perly, ktoré sú oficiálnou menou festivalu. Jedna perla stojí 1,67 eur. Za jedno malé pivo zaplatíte dve perly, čo je v prepočte 3,34 eur.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Prvý víkend

Tento rok bolo na Tomorrowlande 14 pódií nabitých tými najlepšími umelcami sveta. Rozhodli sme sa čo najviac času investovať do hlavného pódia (Main Stage), kde hrali najväčšie DJ hviezdy sveta ako Timmy Trumpet, Marshmello, Hardwell, Martin Garrix, Fisher či Armin Van Buuren.

Asi najviac ma pobavil kamarát, ktorý so mnou zdieľal stan. Ráno sa mi snažil vysvetliť prečo je cola zero škodlivá, no z predošlého večera nedokázal artikulovať, nemal hlas. Jediné čo z neho vypadlo bolo pár pazvukov, akoby ste sa ráno bavili so zdomácnenou opicou. Aj takéto momenty píše Tomorrowland.

Druhý deň počas vystúpenia Armina Van Buurena na mňa doľahla únava, ľahol som si pod veľký stan za Main Stage-om a zaspal asi na 20 minút. Zobudil som sa a pri mne sedeli chlapci z južnej Ameriky. Dali mi nabíjať telefón, aby som mohol zavolať ostatným priateľom. Odvtedy sme v kontakte a užívali sme si viaceré pódiá spoločne.

Hneď ako sme prišli pred Main Stage, začali sme sa tešiť, aj keď tam ešte nikto nehral. Ľudia sa s nami chceli fotiť, pozývali na pivo a stretávali sme našich krajanov. Rýchle konverzácie so skvelými ľudmi, vyzeralo to ako speed dating.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Potom začne hrať DJ, ktorý vám jednoducho vnúti slzy do očí a vy sa zamyslíte nad tým, aké máte šťastie, že ste naozaj tam. Ľudia vás ťahajú do tanca, začnú s vami hovoriť, pýtať sa odkial ste a vy nemáte obavy hovoriť v cudzom jazyku len preto, lebo viete, že vám tam všetky nedostatky odpustia.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Nevynechali sme však ani iné fenomenálne pódiá. Jedným z nich bol Freedom Stage, kde hral Eric Prydz a svojou vizuálnou show pobláznil davy ľudí. Jeho holografické vystúpenia sú niečim naozaj magickým. Predstavte si, že sa nad vašimi hlavami vznáša astronaut, kozmická loď, DNA, človek visiaci dole hlavou. Vizuálna eufória. Prydz jednoducho vie, ako ľuďom navodiť neobyčajné a nepoznané emócie počas jeho setov.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Dimitri Vegas & Like Mike sú prémioví umelci, pretože spoluzakladali festival a od začiatku ho ťahajú ku hviezdam rovnako, ako Tomorrowland ťahá ich. Atmosféra sa opisuje ťažko, je to niečo unikátne.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Choreografia ich tímu bola tematická a fenomenálna. Počas Martina Garrixa obsadili tanečníci vo futuristických kostýmoch celý Main Stage. Show teda nezačína a nekončí len výstupom interpreta, ale je do najmenších detailov prepracovaná. Pyrotechnika, fontány, svetelné efetky, prológy, to všetko je načasované presne do hudobných setov každého DJ-a.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Okolie festivalu, všetky priľahlé oblasti patriace pod Tomorrowland, sú prispôsobené téme estivalu. V lesíkoch môžete nájsť noblesné oddychové zóny, hojdacie siete, kuchyne z celého sveta, jazierka a nechýbajú ani srievody so živou hudbou. Jedno z pódií bolo tento rok ukryté v lese, nám sa ho nájsť nepodarilo.

Za jeden víkend sme nestihli prejsť všetky pódiá, aj keď to bolo v pláne. Tie vám dokážu nabúrať ľudia, ktorých stretnete, interpreti, ktorých chcete vidieť a okrem toho aj vyčerpanie.

Nabíjanie telefónov môže byť problém

Najväčším problémom festivalu pre nás bolo nabíjanie telefónov. Pred stánkami, kde sa to dalo riešiť bola nekonečná rada ľudí a tak sme si chodili nabíjať mobily k našim susedom Slovincom, ktorí si nabíjali power banky pomocou solárnej energie a tak jej mali dosť aj pre nás. Treba poznamenať, že sa k nám Slovákom spravali celý čas s rešpektom a boli vďační za to, že tam sme a navzájom si vypomáhame.

Ďalším problémom pre ženy boli spoločné verejné sprchy, kde sa síce nemuselo dlho čakať, no museli strpieť pohľady iných, počas toho ako sa sprchovali (v plavkách). Malo to však aj tie výhody, že ste mohli viesť konverzáciu a socializovať sa s náhodnými ľudmi aj počas sprchovania pod holým nebom, jednoducho, bez zábran.

Tomorrowland 2022
Tomorrowland 2022
Zdroj: Denis Dufala

Veľkolepá show na záver

Na hlavnom pódiu ukončil ľuďom z Tomorrowlandu program Martin Garrix. Veľkolepé ohňostroje a dojemná, burácajúca atmosféra. Všetci spievajú a skáču. My sme tohto predstavenia svedkami. „Nechcelo sa mi to veriť,” hovorili si mnohí z našej skupiny. Po uzatvorení tohto víkendu čaká 18-hodinová cesta domov autom. Jednoznačne odporúčame zažiť atmosféru Tomorrowlandu na vlastnej koži. Na túto párty sa nezabúda a človek sa cíti ako v hudobnom nebi.