15. júl. 2023 o 15:30
Miloš Audi, ladbible.com

2 000-ročná múmia je v skvelom stave, zachovali sa aj orgány. Aké bolo jej posledné jedlo?

placeholder
2 000-ročná múmia je v skvelom stave.
Zdroj: twitter.com/daikhood, twitter.com/Jackson_7654321

V roku 1971 archeológovia náhodou objavili hrobku šľachtičnej, ktorá bola na prvý pohľad veľmi zachovalá. Až z neskoršej analýzy však vedci zistili, že žena musela mať prvotriednych mumifikátorov.

Zaujímavosti
15. júl. 2023 o 15:30
2 000-ročná múmia je v skvelom stave, zachovali sa aj orgány. Aké bolo jej posledné jedlo?

V roku 1971 archeológovia náhodou objavili hrobku šľachtičnej, ktorá bola na prvý pohľad veľmi zachovalá. Až z neskoršej analýzy však vedci zistili, že žena musela mať prvotriednych mumifikátorov.

Keď počujete slovo múmia, pravdepodobne si predstavíte scvrknuté telo, ktoré je zabalené do špinavých, niekoľko tisíc rokov starých obväzov. Existuje však jedna mumifikovaná mŕtvola, ktorá pochádza z obdobia pred 2-tisíc rokmi, no aj napriek tomu je v pozoruhodne dobrom stave. Ako informoval portál LADBible, okrem tela sa zachovali aj jej orgány či dokonca to, čo zjedla pred smrťou.

Dôležitá dáma

Múmiu vedci identifikovali ako markízu z Dai, tiež známu ako Xin Zhui, ktorá zomrela niekedy medzi rokmi 178 a 145 pred Kristom. Išlo o čínsku šľachtičnú a manželku Li Canga, kancelára kráľovstva Changsha zo západnej dynastie Han. Archeológovia objavili jej hrobku v roku 1971, pričom v nej okrem tela našli množstvo vzácnych artefaktov. Viac ako predmety však vedcov prekvapil stav múmie, čo neskôr potvrdili pri analýze aj patológovia, ktorí nemohli uveriť, že vyzerala tak dobre.

Súdiac podľa predmetov pochovaných s telom je jasné, že keď bola šľachtičná nažive, bola to žena s veľkým bohatstvom. Podľa analýzy však musela mať k dispozícii aj tých najlepších mumifikátorov, pretože mala nielenže vlhkú pokožku a zachovalé mihalnice, ale dokonca mala v žilách aj krv.

Okrem toho mala šľachtičná neporušené orgány a dokonca mala stále aj pľúcne nervy, ktoré sú prirodzene tenké ako papier. Pri skúmaní tela odborníci tiež objavili viac ako 100 nestrávených semien melónu v jej pažeráku, žalúdku a črevách. Zistili pritom, že toto ovocie zjedla len hodinu pred smrťou.

Ako mohla zostať taká zachovalá?

Vedci dokázali tiež analýzou zistiť, ako mohlo telo šľachtičnej zostať v takom dobrom stave. Podľa ich slov to bolo čiastočne spôsobené jej bohatstvom, vďaka ktorému ju mohli zavinúť do 18 vrstiev hodvábneho a ľanového oblečenia. Jej rakva bola tiež naplnená zvláštnou čírou tekutinou, ktorá po vystavení kyslíku zhnedla. Zatiaľ čo podľa niektorých odborníkov malo ísť o jej telesné tekutiny, iní veria, že to bol tradičný bylinný roztok, ktorý mohol pomôcť pri konzervovaní tela.

Zdravotné problémy

Napriek všetkému jej bohatstvu však šľachtičná nemalá zdravú životosprávu. Patológovia totiž zistili, že markíza zomrela nečakane po tom, čo začala jesť melón. Príčinou smrti sa pritom stal infarkt, čo odhalili krvné zrazeniny, ktoré mala v tele aj po 2-tisíc rokoch. Podľa odborníkov však mala približne 50 rokov, keď zomrela, čo je na to obdobie slušná dĺžka života.

Okrem problémov so srdcom žena trpela aj veľkou nadváhou a cukrovkou. Rovnako tak mala vysoký krvný tlak a cholesterol, žlčníkové kamene a závažné ochorenie pečene. "Ako sa dá usúdiť z jej bohato zariadenej hrobky a zo skutočnosti, že bola šľachtičnou, určite mala veľa sluhov, a preto sa pravdepodobne nemusela veľmi namáhať," uvádza štúdia o múmii.