09. máj. 2021 o 09:44
Šťastná Lama, obkec.sk

10 Guinnessových rekordov roka 2021: Najdrahšie hranolky či najväčšie ústa sveta

placeholder
Aj rok 2021 je plný zaujímavých, ale aj bizarných rekordov.
Zdroj: instagram.com/Serendipity3nyc, instagram.com/guinnessworldrecords

Guinnessova kniha rekordov už desiatky rokov overuje a zaznamenáva tisíce rekordov ľudí, ktoré sú často obdivuhodné, a mnohokrát aj poriadne bizarné. Inak tomu nie je ani tento rok, ktorý bol síce z veľkej časti stále v znamení lockdownov, no ani to ľudí neodradilo v trénovaní svojich daností a schopností, a tak vznikli nové Guinessove rekordy roka 2021.

Zaujímavosti
09. máj. 2021 o 09:44
10 Guinnessových rekordov roka 2021: Najdrahšie hranolky či najväčšie ústa sveta

Guinnessova kniha rekordov už desiatky rokov overuje a zaznamenáva tisíce rekordov ľudí, ktoré sú často obdivuhodné, a mnohokrát aj poriadne bizarné. Inak tomu nie je ani tento rok, ktorý bol síce z veľkej časti stále v znamení lockdownov, no ani to ľudí neodradilo v trénovaní svojich daností a schopností, a tak vznikli nové Guinessove rekordy roka 2021.

Mnohí mali počas pandémie viac času venovať sa zdokonaľovaniu svojich talentov či vymýšľaniu spôsobov, ako Guinnessov svetový rekord dosiahnuť. Aj keď je rok 2021 ešte len v polovici, už teraz sa v knihe nachádza viacero zaujímavých, pestrých, ale aj absurdných nových zápisov, z ktorých 10 ti predstavíme v našom článku.

Niektoré Guinnessove rekordy sa týkajú vzhľadu rekordmanov, ďalšie jedla a iné sú zasa postavené na talente nielen ľudí, ale aj zvierat.

Pozri si Guinnessove rekordy roku 2021:

#Najdrahšie hranolky sveta

Koľko peňazí by si bol ochotný minúť za hranolky? Kým väčšina Slovákov za ne dá dve eurá, reštaurácia Serendipty3 na newyorskom Manhattane pridala do menu svoje Crème de la Crème Pomme Frites, za ktoré si účtuje 200 dolárov. Túto sumu si môže podnik pýtať za delikátne chrumkavé zemiaky a luxusné ingrediencie, ktorými toto klasické jedlo šéfkuchár vylepšil, ako napríklad šampanské, hľuzovky, hľuzovkový olej, švajčiarsky syr či prach z 23-karátového zlata. Hranolky sa podávajú na luxusnom krištáľovom tanieri s miskou na omáčku.

Podľa pravidiel Guinnessovej knihy rekordov musí byť jedlo ašpirujúce na zisk prestížneho titulu dostupné pre verejnosť a musí si ho kúpiť nezávislý zákazník. To sa podarilo nedávno, a tak sa môžu 200-dolárové hranolky tešiť z rekordného zápisu. Pre reštauráciu je to nepochybne šťastný moment a povzbudenie, keďže len nedávno otvorila prvýkrát od marca 2020, kedy vypukla pandémia.

Najdrahšie hranolky sveta v newyorskom podniku Serendipity 3
Najdrahšie hranolky sveta v newyorskom podniku Serendipity 3
Zdroj: instagram.com/Serendipity3nyc
Najdrahšie hranolky sveta v newyorskom podniku Serendipity 3
Najdrahšie hranolky sveta v newyorskom podniku Serendipity 3
Zdroj: instagram.com/Serendipity3nyc

#Najdlhšie mihalnice sveta

You Jianzia ani len nesnívala o tom, že by sa raz mohla zapísať do Guinessovej knihy rekordov. S jej viac ako 20-centimetrovými mihalnicami sa jej to podarilo hneď dvakrát. V roku 2016 sa stala ženou s najdlhšími riasami, ktoré v tom čase merali 12,5 centimetra. Dnes sa na stránkach knihy rekordov objavuje zasa vďaka jej o 8 centimetrov dlhším mihalniciam.

Hoci kedysi boli Jianzine mihalnice rovnaké ako u iných ľudí, vďaka ich novej dĺžke sa cíti spokojnejšia, zdravšia a plná energie. Za jej čiperný stav podľa Číňanky môžu práve riasy. Aj napriek jej viac ako 20-centimetrovým mihalniciam, ktoré jej siahajú takmer na spodok tváre, Jianzia nemá pocit, že by jej zavadzali alebo inak ovplyvňovali starostlivosť o jej pleť. Naopak uviedla, že jej pomáhajú ušetriť čas pri maľovaní sa.

#Najdlhšie zadržanie dychu

Na ako dlho vieš zadržať dych? Väčšine ľudí sa to nepodarí na dlhšie ako niekoľko desiatok sekúnd. To však nie je prípad 56-ročného chorvátskeho potápača Budimira Šobata, ktorý sa dostal do Guinessovej knihy rekordov za najdlhšie dobrovoľne zadržaný dych. 27. marca 2021 sa mu podaril rekord v bazéne v chorvátskom meste Sisak. Šobat, ktorý je jedným z najlepších potápačov sveta, zadržal dych po dobu neuveriteľných 24 minút a 22 sekúnd, pričom prelomil vlastný rekord spred troch rokov o 22 sekúnd.

Šobat uviedol, že kľúčom k jeho víťazstvu v tomto mentálnom športe bolo mať zatvorené oči a zamerať sa na tlkot jeho srdca. "Akonáhle som ho počul, bol som pokojný a pripravený bojovať s časom," prezradil podľa webu Total Croatia News. Potápač sa však pokúšal vylepšiť svoj rekord aj pre jeho dcéru, ktorá trpí autizmom. Uviedol, že vďaka zápisu v Guinessovej knihe rekordov dostáva mediálny priestor a môže tak rozširovať povedomie o autizme.

#Najviac tunelov na tvári

James Goss z britského Bedfordu sa stal držiteľom Guinnessovho svetového rekordu vďaka svojim tunelom, alebo tzv. plugom na tvári. Má ich 14 a ich veľkosti sa pohybujú od 3 mm do 18 mm. James sa inšpiroval predchádzajúcim držiteľom rekordu Joelom Migglerom, ktorý ich mal na tvári 11. James už mal na tvári pírsingy, a tak sa rozhodol, že existujúce otvory zväčší tunelmi. Vďaka tomu si vie cez tvár prestrčiť napríklad paličku od sushi či jazyk cez líce.

Jamesovi sa páčili modifikácie tela odmalička a svoj prvý pírsing si dal ako 13-ročný. V 14-tich rokoch si skúsil prepichnúť svoju peru sám, no skončilo to zle, keďže to urobil neodborne a dostal infekciu. Odvtedy si dáva prepichovať tvár len u profesionálov. Alternatívny mladík dokonca uviedol, že jeho vzhľad mu pomohol získať párkrát prácu, keďže zamestnávatelia na pohovoroch videli, že je kreatívny. Ako James hovorí, jeho 14 tunelov mu pomohlo získať sebavedomie.

#Zmrzlináreň s najväčším počtom príchutí

Ak patríš medzi nerozhodných ľudí, v zmrzlinárni v Abu Zabí by si mal asi veľký problém. Pop-upová zmrzlináreň Pan n Ice, ktorá predáva v nákupnom centre Yas Mall, sa totiž môže pýšiť zápisom v Guinessovej knihe rekordov za najširšiu ponuku príchutí zmrzlín - má ich neuveriteľných 1001. V ponuke zmrzlinárne sú aj klasické príchute ako čokoládová, vanilková či jahodová, no má naozaj dostatok možností aj pre návštevníkov uprednostňujúcich nevšedné príchute, ako napríklad jednorožcová ovocná, praclíky s medom, matcha a kokos, granola a jahody a množstvo ďalšieho, na čo si len spomenieš.

#Najväčšie ústa sveta

Áno, aj takéto fyzické "danosti" oceňuje Guinnessova kniha rekordov. Držiteľom tohto rekordu však nie je Mick Jagger, ako by si mnohí mysleli, ale tínedžer Isaac Johnson z americkej Minnesoty, ktorý už raz víťazom tejto "disciplíny" bol v roku 2018. Potom mu však tento prestížny titul vzal v roku 2019 ďalší Američan, Phillip Angus. Pre Isaaca však nebolo všetko stratené a s potešením neskôr zistil, že tak, ako rastie on, rastie aj šírka jeho úst. V roku 2020 bol schopný otvoriť ústa na viac ako 10 centimetrov, vďaka čomu si opäť zaistil rekordný zápis.

Isaac vie otvoriť svoje ústa natoľko, že do nich vie vtesnať bejzbalovú loptu, plechovku nápoja či ozaj veľké jablko. Samozrejme, ľudí najviac zaujíma, či ho bolí otvoriť ústa tak naširoko. Isaac však hovorí, že to nebolí, no môže byť únavné mať otvorené ústa po dlhú dobu, napríklad keď ukazuje svoj "trik" ostatným, čo je častá požiadavka na jeho osobu.

#Najvyššia konštrukcia z paličiek od nanukov

Ľudia majú rôzne záľuby a jednu nezvyčajnú má aj 12-ročný Eric Klabel z amerického mesta Napervillede. Chlapec zbiera paličky od nanukov, aby z nich mohol postaviť vysoké konštrukcie. Jeho trpezlivosť a neúnavná snaha sa mu vyplatila - Eric získal zápis v Guinessovej knihe rekordov za najvyššiu konštrukciu z paličiek od nanukov, ktorá meria 6,157 metra, vďaka čomu ju vidieť v celom susedstve. Jeho motiváciou bolo okrem samotného zápisu aj to, aby bol na neho jeho otec pyšný.

Eric sa rozhodol sformovať svoj pokus do tvaru pyramídy, aby zabezpečil svojej konštrukcii silnú spodnú podporu a mohol stavať čo najviac do výšky. Tento postup sa mu vyplatil, a chlapec sa tak stal jedným z pyšných rekordérov roka 2021.

#Najnižší tón zaspievaný ženou

Nízke tóniny sú zväčša výsadou mužských spevákov, no kanadská speváčka Joy Chapman ukázala, že aj ženský hlas vie byť poriadne hlboký. Vokalistka z Britskej Kolumbie oficiálne dosiahla nový rekord pre najnižší tón zaspievaný ženou po tom, čo jej namerali hodnotu 34,21 Hz (C♯₁).

Jej nízky rozsah si všimla už v detstve počas spievana v kostole, kde jej merali hlas a zistili, že môže ísť nielen extrémne vysoko, ale aj nízko (low). A tak vznikla jej prezývka "Joylow". Speváčka sa však s jej čerstvým zápisom nechce uspokojiť a už teraz trénuje na to, aby svoj osobný Guinnessov rekord opäť prekonala ešte nižším tónom.

#Najvyšší výskok z vody

21-ročný egyptský plavec Omar Sayed Shaaban sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov po tom, čo predviedol najvyšší výskok z vody pomocou monoplutvy. Shaaban vyskočil 2,3 metra, čím pokoril doterajší, 9 rokov neprelomený rekord dva metre. Mladý Egypťan je však pri chuti a "len" tento rekord mu nestačí - tvrdo pracuje na tom, aby sa stal aj najrýchlejším plavcom na svete.

Aby sa Omar čo najviac priblížil dokonalosti delfínov, musí trénovať až trikrát denne - dvakrát vo vode a raz v posilňovni. Pracuje najmä na tom, aby mal tvrdšie svaly a tým silnejšie nohy, vďaka čomu môže zvyšovať frekvenciu ich úderov pod vodou.

#Najviac trikov predvedených mačkou za jednu minútu

Aj keď mnohí tvrdia, že mačky sú hlúpe, tvrdohlavé alebo neschopné naučiť sa triky, talentovaná 8-ročná Alexis ich ľahko presvedčí o opaku. Vďaka jej majiteľke, Anike Moritz z Rakúska, sa totiž mačka stala Guinnessovou rekordérkou v počte predvedených trikov za jednu minútu. Vďaka jasným inštrukciám svojej paničky predviedla Alexis úžasných 26 trikov za 60 sekúnd. 20-ročná Anika trénuje Alexis už od jej 12 týždňov a veľmi ju to vždy bavilo. "Učila sa tak rýchlo, že som hneď vedela, že je výnimočná mačka," uviedla majiteľka.

Anika chce svojím novým rekordom zbúrať mýtus o tom, že mačky sú tvrdohlavé. "Myslím si, že každú mačku môžete trénovať, ak do tréningu dáte veľa lásky, trpezlivosti a porozumenia. Mali by ste byť schopní čítať mačací jazyk a poznať základy pozitívnych výcvikových techník pre zvieratá. Alexis je trénovaná s pozitívnym uisťovaním a klikaním a po každom jednom triku dostane pochúťku a/alebo kompliment. Cvičíme iba s pozitívnym uisťovaním, takže pre mačku nevznikajú žiadne negatívne pocity, čo je dôležité," vysvetľuje trpezlivá majiteľka.