13. apr. 2024 o 19:30
Miloš Audi, unilad.com

Pilot zmizol po strete s neznámym plavidlom. Posledné slová naznačili, že mohlo ísť o UFO

placeholder
Pilot zmizol po strete s neznámym plavidlom.
Zdroj: istock.com

Pred takmer 50 rokmi sa nad Austráliou doslova vyparil pilot, ktorý tvrdil, že ho sledovalo neznáme plavidlo. Odborníci dodnes nedokázali vysvetliť, čo sa s ním mohlo stať.

Zaujímavosti
13. apr. 2024 o 19:30
Pilot zmizol po strete s neznámym plavidlom. Posledné slová naznačili, že mohlo ísť o UFO

Pred takmer 50 rokmi sa nad Austráliou doslova vyparil pilot, ktorý tvrdil, že ho sledovalo neznáme plavidlo. Odborníci dodnes nedokázali vysvetliť, čo sa s ním mohlo stať.

Na konci 70. rokov 20. storočia sa odohral podivný incident, ktorý dodnes nikto nedokázal vyriešiť. Reč je o zmiznutí austrálskeho pilota Fredericka Valenticha, ktorý krátko predtým tvrdil, že sa nad ním vznáša neidentifikovateľný lietajúci objekt a sleduje ho. Ako informoval portál Unilad, hoci odborníci nedokážu vysvetliť, čo sa s pilotom stalo, konšpirační teoretici predpokladajú, že za zmiznutím sú mimozemšťania.

Neočakávané zmiznutie

20-ročný Valentich sa dlhší čas snažil stať pilotom na plný úväzok a pôsobiť ako vojak v Royal Australian Air Force. 21. októbra 1978 však po 150 odlietaných hodinách konečne dostal príležitosť získať oprávnenie. Vo večerných hodinách vyšiel do vzduchu na jednomotorovom lietadle Cessna 182L z letiska King Island pri južnom pobreží Austrálie do mesta Moorabbin, ktoré sa nachádza juhozápadne od Melbourne.

Valentich však čoskoro po štarte začal vysielať správu, že ho sleduje ďalšie lietadlo a že nad ním krúžia štyri jasné svetlá. Dispečing mu však niekoľkokrát odpovedal, že v jeho okolí sa žiadne iné plavidlo nenachádza. Preto sa ho naopak opýtali, či dokáže toto druhé lietadlo identifikovať. "Zdá sa mi, že sa so mnou hrá. Trikrát nado mnou totiž preletelo takou veľkou rýchlosťou, že som ho ani nevedel nijako popísať. Vidím však, že má zelené svetlo, je kovové a celé sa leskne," uviedol pilot.

Po pár minútach Valentich zahlásil, že lietadlo doslova zmizlo a nevedel ho nikde nájsť. Krátko nato sa však znova vrátilo, pričom vtedy pilot povedal dispečingu svoje posledné slová. "Zase je tu a vznáša sa nado mnou. Nie je to lietadlo," kričal do vysielačky. Od tohto momentu už Valentich nepovedal nič, no dispečing hlásil, že o pár sekúnd bolo možné počuť zvuky pripomínajúce búchanie do kovu.

Veľké množstvo teórií

Čo sa vlastne stalo Valentichovi? Incident uchvátil mnohých konšpiračných teoretikov, ktorí tvrdili, že mladého pilota uniesli mimozemšťania a jeho lietadlo zničili. Tento scenár sa opieral o skúsenosti Valenticha, pričom bolo dokázané, že pred týmto incidentom mal nalietaných už množstvo hodín.

Odborníci však navrhli niekoľko ďalších teórií, ktoré by mohli vysvetľovať zmiznutie pilota, vrátane toho, že predstieral svoju vlastnú smrť. Mnohí tiež tvrdili, že bol počas večerného letu dezorientovaný a náhodou otočil svoje lietadlo hore nohami. To znamená, že svetlá, ktoré sa nachádzali nad ním, mali byť v skutočnosti odrazmi lietadla vo vode. Táto teória bola však onedlho vyvrátená, pretože stroj, v ktorom Valentich letel nemohol vydržať dlhý pobyt hore nohami.

Všetky predchádzajúce teórie však zatienilo preskúmanie dôkazov v roku 2013, ktoré naznačilo, že Valenticha zmiatol nezvyčajný fenomén s názvom ilúzia nakloneného horizontu. K tomuto javu dochádza, keď sa pilot začne domnievať, že lietadlo nie je vodorovne vo vzduchu, aj keď to nemusí byť pravda.

To znamená, že sa Valentich stroj pokúsil vyrovnať, hoci to vôbec nebolo potrebné, a omylom poslal lietadlo do takzvanej "cintorínskej rotácie". Tá vytvorila ilúziu, že stroj je vodorovne. V niektorých prípadoch môže pilota dokonca presvedčiť, že sa jeho lietadlo otáča opačným smerom. Tento fenomén mohol podľa odborníkov viesť k strate kontroly nad Cessnou a následnému pádu. Napriek tomu však vyšetrovatelia doteraz nedokázali nájsť lietadlo mladého pilota, a preto nie je možné túto teóriu stopercentne potvrdiť.