Zábava
photo Foto
video Video
18. sep. 2023 o 09:30
Miloš Audi, ladbible.com

Strašidelná scéna takmer 100 rokov starého hororu: Diváci kvôli nemu omdlievali v kinách

placeholder
Strašidelná scéna takmer 100 rokov starého hororu
Zdroj: twitter.com/TheOldHollywood, twitter.com/silentmoviegifs

Pred sto rokmi vznikol impozantný horor, ktorý by vystrašil mnohých divákov aj dnes. Počas premiéry z neho ľudia dokonca omdlievali priamo v sedadlách.

Zábava
18. sep. 2023 o 09:30
Strašidelná scéna takmer 100 rokov starého hororu: Diváci kvôli nemu omdlievali v kinách

Pred sto rokmi vznikol impozantný horor, ktorý by vystrašil mnohých divákov aj dnes. Počas premiéry z neho ľudia dokonca omdlievali priamo v sedadlách.

V súčasnosti sa v mnohých filmoch používajú vizuálne efekty, ktoré pomáhajú producentom ukázať náročné scény za zlomok času, práce a peňazí. Preto je ohromujúce vidieť, ako sa v starých kultových filmoch používali šikovné spôsoby, ako vytvoriť predtým nevídané efekty. Ako informoval portál LADbible, jedným z týchto prelomových výtvorov je aj horor, ktorý pred 100 rokmi tak vystrašil divákov v kinách, že omdlievali priamo v sedadlách.

Prelomové efekty v starých filmoch

V starých filmoch sa nachádza množstvo neuveriteľných príkladov praktických vizuálnych efektov, ktoré postavili kinematografický priemysel hore nohami. Takéto zaujímavé spôsoby môžeme vidieť napríklad vo filme Sh! Chobotnica z roku 1937, kde bola použitá kombinácia farebného mejkapu a osvetlenia, aby sa postava pred očami divákov zmenila na hrozného zloducha.

Ľudí však prekvapil ešte lepší efekt, ktorý sa objavil v o 12 rokov staršom filme. Ide o nemý horor s názvom Fantóm opery, ktorý sa inšpiroval slávnym románom Gastona Leyrouxa. Na rozdiel od muzikálu, ktorý sa na javisku objavil o viac ako 60 rokov neskôr, však tento film má omnoho temnejší a hrôzostrašnejší dej.

Film na divákov pôsobil hrozne

Ohromný efekt sa nachádzal v scéne, kde Fantóm konečne zloží svoju masku. V nej vidíme speváčku Christine v útrobách opery, pričom Fantóm je zaujatý hrou na organe. Hoci jej ostatní vraveli, aby to nerobila, prikradne sa za ním a letmým pohybom mu strhne masku z tváre. Kvôli tomu ukáže divákom jeho hrôzostrašnú tvár. Zaujímavé však je, že Fantóm po svojom odhalení vyzerá skôr vydesene ako nahnevane.

Podľa historických záznamov sa film vďaka tejto scéne stal ikonickým momentom kinematografie. Vďaka tomu, že sa napätie postupne zvyšovalo počas filmu, diváci pred viac ako 100 rokmi doslova zadržiavali dych a očakávali odhalenie Fantóma. Samotné strhnutie masky však spôsobilo ešte niečo omnoho horšie. Diváci totiž omdlievali priamo v sedadlách a pracovníci kín ich museli vynášať zo sály, aby im zdravotníci mohli pomôcť.

Aj takmer o sto rokov neskôr je film Fantóm opery pre niektorých divákov stále strašidelný. Hoci nejde o krváky, ako napríklad Saw, či démonické horory ako Annabelle, pokiaľ ide o zvyšovanie napätia, stojí podľa divákov vysoko v rebríčku. "Herec, čo hral Fantóma bol neskutočne talentovaný. Škoda, že väčšina filmov, kde stvárnil hlavnú postavu sa nenávratne stratila," uviedol jeden z používateľov na Twitteri.