Zaujímavosti
photo Foto
video Video
08. apr. 2024 o 19:30
Miloš Audi, ladbible.com

Po tele jej rástli tisíce nádorov: Trpí vzácnou chorobou, lekári nič také ešte nevideli

placeholder
Po tele jej narástli tisíce nádorov.
Zdroj: facebook.com/charmaine.sahadeo

Žene po tele rástli stovky, ba dokonca až tisíce malých nádorov, kvôli ktorým trpela nespočetným množstvom zdravotných komplikácií. Odborníci jej však dokázali pomôcť náročným zákrokom.

Zaujímavosti
08. apr. 2024 o 19:30
Po tele jej rástli tisíce nádorov: Trpí vzácnou chorobou, lekári nič také ešte nevideli

Žene po tele rástli stovky, ba dokonca až tisíce malých nádorov, kvôli ktorým trpela nespočetným množstvom zdravotných komplikácií. Odborníci jej však dokázali pomôcť náročným zákrokom.

Žena z karibskej krajiny Trinidad a Tobago trpí nesmierne vzácnou a zriedkavou chorobou, ktorá spôsobuje, že jej po celom tele rastú život ohrozujúce nádory. Tieto výrastky sa jej objavili všade na pokožke, pričom ich je možné vidieť aj na hlave, hrudi, končatinách či dokonca na pohlavných orgánoch. Ako informoval portál LADBible, lekári však pre ňu našli riešenie, pomocou ktorého by sa nebezpečných výrastkov dokázala zbaviť.

Vzácne ochorenie

42-ročná Charmaine Sahadeo žije v meste Chaguanas. Od narodenia sa trápila s nezvyčajnými výrastkami, ktoré jej obsadili drvivú väčšinu pokožky, čo jej spôsobovalo problémy s dýchaním, jedením, rozprávaním či chôdzou. Lekári zistili, že trpí vzácnym genetickým ochorením nazývaným neurofibromatóza NF-1, ktoré spôsobuje rast nádorov pozdĺž nervov v tele. Hoci sa podľa odborníkov závažnosť tohto stavu líši, väčšina pacientov má problémy s kožou, podobne ako Sahadeo.

Ako informovala britská agentúra National Health Service (NHS), medzi hlavné príznaky tejto choroby patria svetlé alebo tmavohnedé škvrny, ktoré sa môžu objaviť kdekoľvek na tele, mäkké nerakovinové nádory na koži alebo pod ňou, zhluky pieh na nezvyčajných miestach či problémy s kosťami, očami a nervovým systémom.

Musela podstúpiť množstvo operácií

Keďže jej žiadny špecialista nedokázal pomôcť, v zúfalstve sa jej mama obrátila na onkológa Ryana Osborna, ktorý sa v USA špecializuje na nezvyčajné prípady spojené s nádorovými ochoreniami. Stretnutie zdokumentovala aj televízia TLC v seriáli s názvom Take My Tumor, kde je možné vidieť, ako Sahadeo doslova prosila odborníka, aby jej pomohol. "Hrče sú stále väčšie. Bojím sa, že ak nebudem môcť poriadne dýchať, zomriem. Možno ani nebudem schopná včas niekoho osloviť, aby som mu to povedala," uviedla.

Osborne opísal jej prípad ako nesmierne neobvyklý, pričom podotkol, že nič podobné ešte nikdy nevidel. Podľa neho však bolo pomocou zákroku možné pomôcť pacientke, hoci by išlo o veľmi rizikovú operáciu. "Má nezvyčajnú prezentáciu neurofibromatózy. Je doslova všade. Osobne som nikdy nevidel pacienta, ktorý by mal tento stav taký rozšírený ako Sahadeo. Podľa mňa ide o jedinečný prípad," poznamenal odborník.

Onkológ preto v priebehu viac ako dvoch mesiacov vykonal niekoľko operácií, aby sa zbavil výrastkov, ktoré pokrývali pokožku ženy. Pri každom nádore, ktorého sa bolo potrebné zbaviť, musel odstrániť aj časť kože, čo znamenalo, že pri týchto zákrokoch existovalo veľké riziko infekcie. Napriek tomu sa Sahadeo rozhodla, že pri operáciách zostane pri vedomí. Namiesto toho jej lekári podali lokálne anestetiká, ktoré znecitliveli iba postihnutú oblasť.

Aj keď bola procedúra náročná, Osbornovi sa podarilo odstrániť stovky výrastkov po celom tele vrátane veľkých nádorov, ktoré jej bránili v rozprávaní, pohybe a dýchaní. Dohromady však Sahadeo musela podstúpiť až 24 operácií, ktoré celkovo trvali až 60 hodín. "Toto mi úplne zmenilo život. Veľmi sa mi páči, ako teraz vyzerám. Konečne môžete vidieť moje oči, nos a ústa. Čo je však najdôležitejšie, oveľa lepšie sa mi dýcha," uviedla Sahadeo po zákrokoch.