Zaujímavosti
photo Foto
video Video
20. jan. 2024 o 16:00
Miroslav Novysedlák, iflscience.com

Najsmrteľnejšie jazero sveta: Je domovom desivého parazita, infikoval už 200 miliónov ľudí

placeholder
Najsmrteľnejšie jazero sveta
Zdroj: istockphoto.com, twitter.com/tricho_tom

Viktóriino jazero je rozlohou najväčšie jazero Afriky a takisto je jedným z najväčších sladkovodných jazier na svete. Má ale jedno pochmúrne tajomstvo - patrí k najsmrtonosnejším vodám. Prečo má takúto nelichotivú povesť?

Zaujímavosti
20. jan. 2024 o 16:00
Najsmrteľnejšie jazero sveta: Je domovom desivého parazita, infikoval už 200 miliónov ľudí

Viktóriino jazero je rozlohou najväčšie jazero Afriky a takisto je jedným z najväčších sladkovodných jazier na svete. Má ale jedno pochmúrne tajomstvo - patrí k najsmrtonosnejším vodám. Prečo má takúto nelichotivú povesť?

Jazero s rozlohou 70 000 kilometrov štvorcových sa rozprestiera na územiach troch východoafrických krajín: Keňa, Tanzánia a Uganda. Nestále poveternostné podmienky a nedostatočná navigácia lodí si tu ročne vyžiada 5 000 ľudských životov. V jazere sa ukrýva aj smrteľná hrozba, avšak nejde o žiadneho obrovského, hrôzostrašného predátora, uvádza portál IFLScience.

Parazita našli aj v staroegyptských múmiách

Ide o špecifický druh ulitiníka, ktorý je hostiteľom parazitnej choroby - schistosomiázy. Kvôli tomu je Viktóriino jazero jedným z najznámejších miest s výskytom schistosomiázy na svete. Toto ochorenie je spôsobené malým parazitickým červom a má veľmi zložitý životný cyklus. Prvýkrát ho objavil Theodor Bilharz, a to v 50. rokoch 19. storočia, no vedci majú dôkazy o tom, že infekcia sa našla aj u staroegyptských múmií. Existuje päť hlavných typov schistozómov, ktoré sú zodpovedné za infekciu. Všetky majú rovnaký základný životný cyklus, avšak každá z nich spôsobuje mierne odlišný priebeh ochorenia. Vo Viktóriinom jazere je hlavným parazitom Schistosoma Mansoni.

Viktóriino jazero
Viktóriino jazero
Zdroj: northfoto.com

Po tom, ako bol vykonaný skríning u školákov v Mwanze v Tanzánii, ktorí žijú na brehoch jazera, približne 25 percent z nich malo tohto parazita v stolici. Keď infikovaná osoba prenesie kontaminovaný moč alebo výkaly do sladkej vody, z vajíčok sa vyliahnu larvy. Tieto larvy plávajú vo vode, preniknú a infikujú všetky nič netušiace sladkovodné slimáky. Keď majú larvy dostatok času na to, aby sa vyvinuli a nepohlavne sa v slimákovi rozmnožili, sú uvoľnené späť do vody vo forme nazývanej cerkária.

Takto plávajú až tri dni a hľadajú svojho ďalšieho hostiteľa - nič netušiaceho človeka. Preniknú do tela a migrujú do krvného obehu. Medzitým sa zastavia v pľúcach a nakoniec skončia v pečeni. Dospelé samičky kladú tisíce vajíčok, ktoré môžu spôsobiť vážne poškodenie vnútorných orgánov - najmä pečene, čriev a močového mechúra. Vajíčka sú buď vylúčené z tela s výkalmi, alebo močom, prípadne sa zaseknú v tkanivách, čo spôsobuje zápal.

Liek účinkuje iba na dospelé červy

Príznaky ochorenia sú často spôsobené samotnou reakciou organizmu na nakladené vajíčka, nie červami. Vajíčka sa často dostanú do čreva alebo močového mechúra a môžu spôsobiť zápal. U detí, ktoré sú opakovane infikované, sa môže vyvinúť podvýživa, problémy s učením, anémia a po rokoch infekcie príde na rad poškodenie orgánov. Počiatočný kontakt s larvami môže v mieste vniknutia spôsobiť svrbenie a vyrážky.

Viktóriino jazero
Viktóriino jazero
Zdroj: northfoto.com

V priebehu 1 až 2 mesiacov po infekcii sa u človeka môže objaviť katayamská horúčka. Tá sa prejavuje zimnicou, kašľom, horúčkou a bolesťou svalov, čo je spôsobené hypersenzitivitou, ktorú telo v sebe nahromadí proti červom. V prípade, že sa v rámci ochorenia nestanoví žiadna liečba, môže pretrvávať dlhé roky. Chronické príznaky zahŕňajú zväčšenú pečeň, bolesť brucha, ako aj problémy s močením a krvou v stolici alebo moči. Ak má dospelý človek chronickú infekciu v oblasti močových ciest, zvyšuje sa u neho riziko rakoviny močového mechúra.

Schistosomiáza nachádzajúca sa v močovom mechúre môže postihnúť aj iné orgány v panvovej oblasti a spôsobiť genitourinárnu schistosomiázu. Tento typ schistosomiázy je spojený so zvýšenou infekciou a prenosom HIV. V súčasnosti sa odhaduje, že touto infekciou je ohrozených takmer 800 miliónov ľudí a celosvetovo je infikovaných viac ako 200 miliónov. Najčastejšie sú postihnuté práve deti. Na liečbu schistosomiázy sa používa Praziquantel. Tento liek je účinný proti všetkým hlavným druhom schistosóm, ktoré infikujú ľudí. Problém ale tkvie v tom, že liek je účinný len na dospelé červy.