25. aug. 2023 o 08:00
Miloš Audi, insider.com

Megastavby pre milionárov sa zmenili na mesto duchov. Dnes v nich farmári chovajú dobytok

placeholder
Luxusné vily sa zmenili na mesto duchov.
Zdroj: twitter.com/ibie43

V roku 2010 čínska realitná spoločnosť spustila projekt, ktorý mal pozostávať zo stoviek luxusných víl pre bohatých obyvateľov. O niekoľko rokov neskôr sa však realizácia zastavila a z megalomanského sna zostali len opustené nedokončené budovy.

Zaujímavosti
25. aug. 2023 o 08:00
Megastavby pre milionárov sa zmenili na mesto duchov. Dnes v nich farmári chovajú dobytok

V roku 2010 čínska realitná spoločnosť spustila projekt, ktorý mal pozostávať zo stoviek luxusných víl pre bohatých obyvateľov. O niekoľko rokov neskôr sa však realizácia zastavila a z megalomanského sna zostali len opustené nedokončené budovy.

Na severovýchode Číny existuje opustené mesto s názvom Shenyang, ktoré je plné obrovských megastavieb. Tie mali slúžiť najbohatším ľuďom z provincie, no aj po rokoch mnohé z nich zostávajú nedostavané. Ako informoval portál Insider, v súčasnosti ich obsadili farmári, ktorí začali využívať opustenú pôdu na pestovanie plodín a chov dobytka.

Ambiciózny projekt sa zmenil na pustatinu

V roku 2010 zrealizoval čínsky realitný gigant Greenland Group projekt s názvom State Guest Mansions na predmestí Shenyangu. Exkluzívna výstavba v severovýchodnej provincii Liao-ning v Číne mala pozostávať z 260 víl v európskom štýle, kde mali bývať najbohatší obyvatelia. Podľa agentúry AFP bol však projekt ukončený o dva roky neskôr, pričom po ňom zostali iba rozostavané budovy, v ktorých vôbec nikto nežije.

Nedokončené vily teraz spravujú miestni farmári, ktorí na tejto opustenej pôde pestujú plodiny. Namiesto multimilionárov tam môžete zahliadnuť niekoľko stoviek kusov dobytka, ktoré sa túlajú na pozemkoch.

Zastavenie mala spôsobiť korupcia

Guo, 45-ročný farmár, ktorý sa presťahoval do tohto mesta duchov, povedal, že výstavba bola pravdepodobne zastavená kvôli skorumpovaným úradníkom. "Prerušili financovanie a zakročili proti nekontrolovanému vývoju, takže to zostalo napoly hotové. Tieto domy by sa predali za milióny, ale bohatí si ani jeden z nich nekúpili," povedal farmár.

Tieto vily upútali pozornosť aj mnohých používateľov na sociálnych sieťach. V komentároch sa pritom pýtali úradníkov, prečo s touto hroznou situáciou nič neurobili a nezhabali pôdu späť. "Toto miesto je opustené už takmer 15 rokov. Je potrebné s tým niečo urobiť, pretože ide o nevyužitý priestor," napísal jeden z používateľov, zatiaľ čo druhý podotkol: "Namiesto miliardárov tu bývajú len zvieratá a duchovia."

Takéto oblasti sa nachádzajú v celej Číne

Opustené budovy však nenájdeme len v provincii Liao-ning. Kolaps realitnej spoločnosti Evergrande pozastavil výstavbu mnohých projektov po tom, čo čelila obrovským dlhom. Kvôli tomu sa čínska vláda obávala, že tieto domovy sa nikdy nedostavajú a zbytočne zaberú rozsiahle časti mestskej pôdy. Evergrande bola v októbri 2021 najzadlženejšou spoločnosťou na svete a v súčasnosti má dlh vo výške viac ako 300 miliárd dolárov.

A nebolo to len zadlženie spoločnosti Evergrande, ktoré vystavilo čínske realitné projekty riziku, že sa nikdy nepostavia. Ľuďom, ktorí kupujú nehnuteľnosti alebo nakupujú svoje prvé domy v Číne, stále hrozí, že skončia s takzvaným "hnilým chvostom". Ide pritom o domovy, ktoré kvôli zrušeniu projektu developeri postavili len z polovice. Kupujúcim v tom prípade nezostáva nič iné, ako zháňať nové bydlisko, alebo sa posnažiť dostavať nehnuteľnosť na vlastné náklady.

Li Gan, profesor ekonómie na Texas A&M University, uviedol, že mestá duchov sú jedinečným fenoménom Číny. Ich vznik je pritom dôvodom nesúladu medzi klesajúcim dopytom a nadmernou ponukou, ktorý viedol k tomu, že sa objavili v celej krajine. "Vybudovali nadmernú ponuku a potom sa im to nepodarilo predať. A preto je možné vidieť všetky tie voľné miesta," povedal Gan.