Zaujímavý objav vznikol v Južnej Kórei, kde sa vedcom podarilo vypestovať mäsové bunky v zrnkách ryže, čím vytvorili spojenie prílohy a hlavného chodu. Ako informoval portál DailyMail, svoj unikátny výtvor nazvali "Frankenfood", pričom ho prirovnali k slávnemu monštru doktora Frankensteina.
Chutnejší, lacnejší a prospešnejší pre prostredie
Vedci z juhokórejskej Yonsei University vo vyhlásení uviedli, že ich objav ponúka výhodnejšiu alternatívu pre spoločnosť. Podotkli totiž, že ružovkastý "Frankenfood" je cenovo dostupnejší, chutnejší a dokonca aj šetrnejší k životnému prostrediu. "Predstavte si, že všetky živiny, ktoré potrebujeme, získame len z ryže. Hoci má táto pochutina vysokú hladinu prospešných látok, pridanie buniek z dobytka ju môže ešte zdokonaliť," uviedla vedkyňa Sohyeon Park z Yonsei University.
Ukázalo sa však, že ani samotné mäso pridané do zrniek ryže nie je úplne pravé. Pestuje sa totiž z kravských buniek, ktoré sa vkladajú do biologickej napodobeniny zo želatíny alebo kolagénu, vďaka čomu pripomína skutočné produkty zo zvierat. "Hoci by sme mali potrebné bielkoviny získavať hlavne z mäsa, jeho produkcia spotrebuje veľa zdrojov a vody, pričom uvoľňuje aj veľa skleníkových plynov," dodala Park.
Prekvapivo skvelá chuť
Predchádzajúce štúdie ukázali, že v laboratóriu je možné vytvoriť produkty, ktoré vyzerajú takmer rovnako ako skutočné steaky a hamburgery. V tomto prípade však vedci zistili, že pórovité zrná ryže, ktoré sú plné dier, poskytujú dokonalú prírodnú schránku na pestovanie buniek hovädzieho dobytka.
Na vytvorenie "Frankenfoodu" tím najprv potrel ryžu rybou želatínou. Ide o bezpečnú a jedlú látku, ktorá pomáha bunkám lepšie priľnúť k povrchu. Potom dovnútra vložili kmeňové bunky kravského svalu a tuku, ktoré predtým nechali kultivovať v Petriho miske približne 10 dní.
Výskumníci potvrdili, že konečným produktom je kašovitá ružová ryža s krémovou mäsitou chuťou a s nádychom mandlí a kokosového oleja. "Nečakala som, že bunky budú tak dobre rásť. Ihneď som uvidela veľa možností pre toto hybridné jedlo. Jedného dňa by mohlo slúžiť ako potravinová pomoc pre ľudí trpiacich hladom či dokonca pre astronautov," poznamenala po ochutnaní Park.
Vedci poznamenali, že okrem chuti by ryža mala byť aj lacnejšia. Podľa predpokladov by mohla stáť okolo 1,80 eur, zatiaľ čo hovädzie mäso ťažko zoženiete pod 7 eur. Podľa iných vedcov však existuje jeden problém, ktorý by mohol spomaliť rozšírenie tohto pokrmu. "Zatiaľ čo údaje o nákladoch a vplyve na klímu vyzerajú veľmi pozitívne, najdôležitejším testom je názor verejnosti, ktorý je dosť kritický na druhy potravín vyvinuté v laboratóriu," uviedol profesor Neil Ward z agentúry UK Research and Innovation.