13. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, ladbible.com

Malo ísť o najväčšiu európsku konkurenciu Disneylandu. Dnes tu nájdete len burinu, hrdzu a zver

placeholder
Malo ísť o najväčšiu európsku konkurenciu Disneylandu.
Zdroj: istock.com

V roku 2019 bol v Turecku otvorený zábavný park, ktorý mal svojou veľkosťou a cenou výstavby konkurovať Disneylandu. Už po niekoľkých dňoch však začali vznikať prvé problémy.

Zaujímavosti
13. apr. 2024 o 07:58
Malo ísť o najväčšiu európsku konkurenciu Disneylandu. Dnes tu nájdete len burinu, hrdzu a zver

V roku 2019 bol v Turecku otvorený zábavný park, ktorý mal svojou veľkosťou a cenou výstavby konkurovať Disneylandu. Už po niekoľkých dňoch však začali vznikať prvé problémy.

Existuje obrovské množstvo zábavných parkov, ktoré každodenne prilákajú tisíce až desaťtisíce návštevníkov. Niekedy sa však stane, že po vlne očakávaní a rozruchu príde neočakávaný kolaps, ktorý za krátku dobu zmení komplex na prázdne a chátrajúce miesto. Ako informoval portál LADBible, takýto scenár zažil aj najväčší zábavný park v Európe s názvom Wonderland Eurasia.

Obľúbil si ho aj prezident

Areál, ktorý bol predtým známy ako Ankapark, sa nachádza v tureckom hlavnom meste Ankara. Park s rozlohou viac ako 1,3 milióna metrov štvorcových ponúkal pre návštevníkov veľa zábavy, no za krátky čas sa zmenil na zmes opustených atrakcií a chátrajúcich budov. Čo sa vlastne stalo?

Wonderland Eurasia prvýkrát otvoril svoje brány v marci 2019, pričom už prvý deň prilákal tisíce nedočkavých návštevníkov. Odvtedy sa stal nielen hitom pre turistov, ale aj investorov, pomocou ktorých sa park veľmi rýchlo zväčšoval. Počas svojho najväčšieho rozmachu ponúkal 26 veľkých a 2 117 menších atrakcií, pričom celý komplex si pochvaľoval aj turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, ktorý ho označil za jeden zo symbolov hrdosti krajiny.

Obrovské finančné problémy

Autori projektu tvrdili, že cieľom parku bolo konkurovať Disneylandu, pričom na výstavbu minuli takmer 750 miliónov eur. Predpokladalo sa, že areál navštívi až päť miliónov turistov ročne, vďaka čomu by sa zaradil medzi najznámejšie zábavné parky na svete. Stačili však iba dva dni na to, aby sa niečo pokazilo. Správcovia našli problémy s horskou dráhou, pričom verejné toalety nezvládali nával toľkých turistov. K tomu sa pripojilo veľmi skoré otvorenie, ktoré spôsobilo, že mnohé atrakcie ešte neboli dokončené.

V nasledujúcich mesiacoch sa problémy násobili a dokončenie atrakcií sa neposúvalo vpred. Kvôli meškajúcim termínom z projektu vystúpilo aj samotné mesto, čo spôsobilo, že necelý rok po otvorení musel byť park zatvorený. Tým sa však dráma neskončila, pretože prevádzkovatelia mali problémy s platením miezd a účtov za elektrinu. V súčasnosti sa na kedysi obrovskom areáli nachádzajú hrdzavé a rozbité atrakcie, burina a divoká zver, ktorá obýva celé okolie.

Čo však tento náhly kolaps zavinilo? Starosta Ankary Mansur Yavas obvinil zo zavretia parku svojho predchodcu Meliha Gökçeka, a to hlavne kvôli právnym problémom a korupcii. Yavas zašiel až tak ďaleko, že na politika podal trestné oznámenie za zneužitie funkcie a nedbanlivosť. "Ankapark je konkrétnym príkladom všetkej korupcie a plytvania, ktoré sme doteraz v Turecku zažili," uviedla ku škandálu Meral Akşener, turecká politička a Yavasova blízka spolupracovníčka.