15. okt. 2023 o 07:55
Miloš Audi, allthatsinteresting.com

Desivý príbeh človeka s dvomi tvárami: Mala mu šepkať ohavné veci a dotlačiť ho k samovražde

placeholder
Desivý príbeh človeka s dvomi tvárami
Zdroj: twitter.com/cronopiatw

Mnohí odborníci na konci 19. storočia informovali o človeku, ktorý sa narodil s dvomi tvárami. Dlho sa nevedelo, či ide o pravdu alebo fikciu, no nedávna analýza odhalila najpravdepodobnejšiu skutočnosť.

Zaujímavosti
15. okt. 2023 o 07:55
Desivý príbeh človeka s dvomi tvárami: Mala mu šepkať ohavné veci a dotlačiť ho k samovražde

Mnohí odborníci na konci 19. storočia informovali o človeku, ktorý sa narodil s dvomi tvárami. Dlho sa nevedelo, či ide o pravdu alebo fikciu, no nedávna analýza odhalila najpravdepodobnejšiu skutočnosť.

Na konci 19. storočia sa v amerických novinách objavil článok, ktorý dokumentoval existenciu takzvaných ľudských monštier. V texte boli spomenuté bytosti ako morská panna či ľudský krab, no najväčšiu pozornosť získal muž menom Edward Mordrake, ktorý sa preslávil ako človek s dvomi tvárami. Ako informoval portál ATI, dodnes sa však názory odborníkov a verejnosti rozdeľujú.

Strašidelná kliatba

Mordrake bol podľa historických záznamov mladý inteligentný a dobre vyzerajúci anglický šľachtic s nadaním na hudbu. Nikto z jeho okolia však nevedel o strašnej kliatbe, ktorú skrýval na zadnej strane hlavy. Okrem svojho pekného a normálneho výzoru mal totiž Mordrake aj desivú druhú tvár. Hovorilo sa, že je stelesnením diabla.

Dôvodom bolo to, že kedykoľvek Mordrake plakal, jeho náprotivok sa smial. Šľachtica toto dvojča neustále sužovalo, nenechalo ho spať, a dokonca mu malo šepkať ohavné veci o vraždách a mučení ľudí. Mladý Mordrake sa nakoniec z týchto slov zbláznil a vzal si život vo veku 23 rokov. Pred smrťou mal zanechať odkaz, v ktorom nariadil ľuďom, aby zničili jeho zlú tvár a skoncovali s neustálym šepkaním.

Nakoniec išlo o fikciu?

Príbeh muža s dvomi tvárami sa rozšíril v Spojených štátoch amerických ako požiar. Verejnosť sa dožadovala ďalších podrobností o Mordrakovi a dokonca aj zdravotníci pristupovali k príbehu bez náznaku skepticizmu. V roku 1896 sa prípad dostal do knihy s názvom Anomálie a kuriozity medicíny, ktorú napísali americkí lekári George M. Gould a Walter L. Pyle.

Hoci Gould a Pyle boli legitímnymi odborníkmi s úspešnou lekárskou praxou, ukázalo sa, že boli až priveľmi dôverčiví. Dôvodom je, že príbeh Edwarda Mordrakea bol úplne falošný. Ako totiž uviedol bloger Alex Boese, autor pôvodného článku Charles Lotin Hildreth bol básnikom a spisovateľom sci-fi žánru. To znamená, že jeho diela sa prikláňali k fantastickému a nadpozemskému dianiu na rozdiel od článkov založených na skutočnosti.

Čo ho prezradilo?

Aj keď to všeobecne nemusí znamenať, že išlo výhradne o fikciu, v príbehu o šľachticovi sa nachádza niekoľko indícií, ktoré naznačujú jeho nepravdivosť. Jednou z nich je, že Hildrethov článok uvádza takzvanú Kráľovskú vedeckú spoločnosť ako zdroj pre početné bizarné lekárske prípady. Pravdou však je, že organizácia s týmto názvom v 19. storočí vôbec neexistovala.

Druhou indíciou je, že Hildrethov článok informuje o početných prípadoch anomálií popísaných v literatúre. Boese pritom preskúmal celú databázu Kráľovskej spoločnosti v Londýne a nedokázal nájsť žiadny z uvedených príkladov v jej archívoch. "Keď si to uvedomíme, ukáže sa, že Hildrethov článok bol fikciou. Všetko to vzišlo z jeho predstavivosti, vrátane postavy Edwarda Mordakea," uviedol bloger.

Po tomto zistení sa príbeh Edwarda Mordrakea stal iba obyčajnou legendou. Aj napriek tomu sa ale táto fikcia ešte viac spopularizovala. Napríklad v roku 2018 sa na sociálnych sieťach stala virálnou fotografia, ktorá údajne zobrazovala pozostatky šľachticovej hlavy. Nakoniec sa však zistilo, že nešlo o autentický záber, ale o predstavu umelca, ktorý sa snažil zobraziť, ako by Mordrake mohol vyzerať. Autor dokonca vo vyhlásení uviedol, že dielo vytvoril výlučne pre zábavu.