03. jan. 2023 o 15:56
Miloš Audi, ladbible.com

Najmenší národ sveta žije na námornej plošine z čias vojny. Majú svoju vlajku, menu i pasy

placeholder
Najmenší národ na svete leží na pevnosti z 2. svetovej vojny.
Zdroj: twitter.com/willscharf

V 60. rokoch vzniklo na opustenej plošine pri Spojenom kráľovstve kniežatstvo s názvom Sealand, ktoré je v súčasnosti obývané približne 30 ľuďmi. O pevnosť však obyvatelia museli niekoľkokrát bojovať.

Zaujímavosti
03. jan. 2023 o 15:56
Najmenší národ sveta žije na námornej plošine z čias vojny. Majú svoju vlajku, menu i pasy

V 60. rokoch vzniklo na opustenej plošine pri Spojenom kráľovstve kniežatstvo s názvom Sealand, ktoré je v súčasnosti obývané približne 30 ľuďmi. O pevnosť však obyvatelia museli niekoľkokrát bojovať.

Približne 12 kilometrov od pevniny Spojeného kráľovstva leží umelo vytvorená plošina, na ktorej ľudia založili svoj vlastný národ. Ide o kniežatstvo s názvom Sealand, ktoré má svoju vlajku, hymnu, menu, pečiatky, pasy a dokonca aj futbalový tím. Ako informoval portál LADBible, v jeho viac ako polstoročie trvajúcej histórii sa však stalo hneď niekoľko kontroverzných udalostí.

Opustená vojenská pevnosť

Pevnosť, kde v súčasnosti existuje kniežatstvo Sealand, bola postavená vládou Spojeného kráľovstva počas druhej svetovej vojny v roku 1942, pričom mala slúžiť pre armádu a námorníctvo krajiny. Plošina sa používala na viaceré účely až do roku 1956, kedy z nej evakuovali ľudí a pevnosť nechali napospas živlom.

Všetko sa však zmenilo v roku 1966, keď vežu prevzal muž menom Paddy Roy Bates. Ten potreboval nájsť miesto, kde by mohol prevádzkovať svoju rozhlasovú stanicu Radio Essex. Hoci sa pôvodne udomácnil na inej opustenej námornej pevnosti s názvom Knock John, musel ju rýchlo opustiť, pretože Spojené kráľovstvo zaviedlo v roku 1967 zákon, ktorý zakazoval námorné vysielanie.

Preto sa Bates rozhodol, že druhú pevnosť prevezme do vlastníctva a vytvoril z nej kniežatstvo s názvom Sealand. Onedlho na miesto presťahoval aj rodinu. Po jeho smrti v roku 2012 ho vystriedal syn Michael. Ten v súčasnosti zastáva funkciu hlavy štátu, vlády a zároveň je vlastníkom podniku na lov srdcoviek, ktorý vyváža tieto morské plody do Španielska.

Bitky o pevnosť

Ale ako mnohé krajiny na svete, ani Sealand sa nezaobišiel bez kontroverzných udalostí. Napríklad v roku 1968 sa kniežatstvo rozhodlo odpáliť obranné varovné výstrely na britské námorníctvo. Dôvodom bolo, že v tom čase Spojené kráľovstvo vyslalo armádu, aby zničila všetky stojace pevnosti nachádzajúce sa v medzinárodných vodách.

O desať rokov neskôr sa tiež udiala bitka o Sealand. Vtedy si samozvaný bývalý premiér kniežatstva Alexander Achenbach najal niekoľkých nemeckých a holandských žoldnierov, aby zaútočili na pevnosť, kým bol Bates a jeho manželka v Rakúsku. Pri bitke jednotky zajali jeho syna Michaela, no neskôr sa mu podarilo utiecť. Nakoniec pomocou zbraní ukrytých na plošine dokázal obyvatelia zajať Achenbacha a získať Sealand späť.

Aj keď Sealand nie je miestom, kam sa dá ľahko dostať, kopia sa prípady, kedy sa ľudia chceli pripojiť k malému národu. Ako však informovala vládna webová stránka kniežatstva, súčasná medzinárodná situácia zabraňuje prijímaniu občanov a nie je povolené ani udeľovanie víz. "Nežijeme v spoločnosti, kde sa ľuďom hovorí, čo majú robiť, a všetci milujú myšlienku takejto slobody," uzavrel Michael Bates.