07. jún. 2023 o 09:54
Miloš Audi, unilad.com

Vedci objavili "nemeckú Atlantídu". Pohltilo ju more pred 650 rokmi, malo ísť o Boží trest

placeholder
Vedci objavili "nemeckú Atlantídu".
Zdroj: twitter.com/uni_mainz_eng, istock.com

V 14. storočí zaplavilo mesto Rungholt more po silných dažďoch. Po viac ako 650 rokoch sa však archeológom podarilo objaviť jeho ruiny spoločne s rôznymi vzácnymi artefaktmi.

Zaujímavosti
07. jún. 2023 o 09:54
Vedci objavili "nemeckú Atlantídu". Pohltilo ju more pred 650 rokmi, malo ísť o Boží trest

V 14. storočí zaplavilo mesto Rungholt more po silných dažďoch. Po viac ako 650 rokoch sa však archeológom podarilo objaviť jeho ruiny spoločne s rôznymi vzácnymi artefaktmi.

Archeológovia objavili mesto, ktoré bolo stovky rokov pochované pod vodou. Ide o nemecký Rungholt, ktorý si vyslúžil prezývku "Atlantída Severného mora". Ako informoval portál Unilad, v ruinách vedci našli aj mnohé artefakty, ktoré sa využívali v neskorom stredoveku. Medzi nimi sa nachádzala napríklad keramika, rôzne kovové ozdoby a nádoby či zbrane.

Mesto mal zasiahnuť Boží trest

Pohltené mesto archeológovia objavili v okrese Nordfriesland, ktorý leží na severe Nemecka neďaleko hraníc s Dánskom. Rungholt pritom v roku 1362 zaplavilo more počas búrky, čo obyvatelia neďalekých regiónov považovali za veľkú pomstu Boha. Ten ich mal podľa nich potrestať za chamtivosti, aroganciu či opilstvo.

Po niekoľkých storočiach však tím archeológov z Kiel University, Johannes Gutenberg University Mainz, Centre for Baltic and Scandinavian Archaeology a State Archaeology Department Schleswig-Holstein dokázal pomocou geofyzikálnej zobrazovacej technológie nájsť ruiny tohto pochovaného mesta. Objavili pritom umelo vytvorené mohyly, ktoré boli skonštruované na ochranu ľudí pred prílivom a odlivom.

Dôležitosť mesta

Medzi ruinami archeológovia objavili aj pozostatky kostola, prístavu a odvodňovacích systémov. "Osídlenie zostáva skryté pod nánosmi bahna. To sa najskôr lokalizuje a zmapuje v širokej oblasti pomocou rôznych metód," uviedol geofyzik Dennis Wilken.

Vedci prikladajú veľký význam práve kostolu, ktorý bol podľa nich centrom celého mesta. Preto podporujú teóriu, že v Rungholte sa nachádzala farnosť s nadradenou funkciou. "Na základe tohto zmapovania selektívne odoberáme jadrá sedimentov, ktoré nám umožňujú nielen získať informácie o priestorových a časových vzťahoch sídelných štruktúr, ale aj o vývoji krajiny," uviedla Hanna Hadler z Inštitútu geografie na Univerzite v Mainzi.

Výskum tiež ukázal, že mesto bolo bohaté aj vďaka svojmu prístavnému statusu, ktorý uľahčoval obchod medzi metropolami. Niektoré z tovarov nájdených v ruinách totiž zahŕňali keramiku, kovové nádoby, ozdoby a zbrane, ktoré tam pravdepodobne zostali, keď sa mesto potopilo.

Vedci sa však obávajú, že potopené mesto už za ten čas stihla poškodiť erózia. "Okolo Hallig Südfall a v iných bahniskách sú pozostatky stredovekého osídlenia už značne erodované. Je to veľmi zrejmé aj v okolí kostola. To znamená, že tu musíme okamžite zintenzívniť výskum," poznamenala Hadler.