Čajovník produkuje veľké množstvo antioxidantov do listov, ktoré sa následne vylúhujú vo vode a neskôr vstrebávajú v našom tele. Antioxidanty nás chránia pred degeneráciou buniek a starnutím. Podľa vedcov z Číny pritom stačí šálka čaju ráno, na obed a večer, aby človek zásobil svoje telo dostatočným množstvom prospešných látok a spomalil biologické starnutie.
"Zistili sme, že konzumácia približne troch šálok čaju denne môže telu poskytnúť výhody proti starnutiu. To by mohlo byť spôsobené tým, že čaj obsahuje celý rad bioaktívnych látok," uvádza doktor I Siang zo Sečuánskej univerzity.
Čaj obsahuje polyfenoly, čo sú silné antioxidanty, ktoré môžu taktiež pomôcť pri ochrane pred rakovinou a neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad demencia. Znižujú tiež riziko rozvoja chorôb srdca, ciev či cukrovky.
"Čaj obsahuje rôzne bioaktívne látky, ako sú polyfenoly, teín a kofeín, ktoré môžu súvisieť s jeho potenciálnymi účinkami proti starnutiu. Uvádza sa, že polyfenoly modelujú črevnú mikroflóru, čo môže mať dôležitý vplyv na reguláciu zmien imunity, metabolizmu a kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom," dodal doktor I Siang.