17. mar. 2024 o 12:28
Miloš Audi, iflscience.com

Pred 50 miliónmi rokov terorizoval Antarktídu: Vedci dali tvorovi prezývku "hrôzovták"

placeholder
Pred 50 miliónmi rokov terorizoval Antarktídu.
Zdroj: istock.com

Vedci na Antarktíde objavili fosílie druhu, ktorý bol jedným z vrcholových predátorov skorého eocénu. Išlo o obrovského vtáka, ktorý mohol dorásť až do výšky 3 a pol metra.

Zaujímavosti
17. mar. 2024 o 12:28
Pred 50 miliónmi rokov terorizoval Antarktídu: Vedci dali tvorovi prezývku "hrôzovták"

Vedci na Antarktíde objavili fosílie druhu, ktorý bol jedným z vrcholových predátorov skorého eocénu. Išlo o obrovského vtáka, ktorý mohol dorásť až do výšky 3 a pol metra.

Na Antarktíde môžeme nájsť množstvo rozličných druhov, pričom niektoré z nich žijú iba na tomto území. Ukázalo sa však, že pred približne 50 miliónmi rokov túto oblasť obýval tvor, ktorý patril k najhrozivejším predátorom svojej doby. Ako informoval portál IFLScience, išlo o nelietavého obrovského živočícha, ktorý od vedcov dostal výstižnú prezývku "hrôzovták".

Predátor z Antarktídy

Antarktída bola pred 50 miliónmi rokov omnoho teplejším kontinentom, pričom bolo veľmi ťažké nájsť na nej ľad. V tom čase žili na tomto území úplne iné druhy živočíchov a niektoré z nich (prirodzene) kraľovali potravinovému reťazcu. Ako uviedli vedci vo svojej štúdii publikovanej v časopise Palaeontologia Electronica, ukázalo sa, že medzi ne patril aj druh s názvom Phorusrhacidae.

Doktorka Carolina Acosta Hospitaleche a jej tím kopali cez formáciu La Meseta, ložisko sedimentu z eocénu (obdobia, ktoré sa začalo pred 55 miliónmi rokov) na ostrove Seymour na Antarktíde. Vtedy však výskumníci narazili na niečo nezvyčajné. "Veľké kontinentálne predátory nám tu chýbali. Medzi vtákmi sme poznali len dravce a malých hmyzožravých vačkovcov. Doteraz sme nikdy nenašli veľkého mäsožravca," vysvetlila Acosta Hospitaleche.

Môže ísť o veľký exemplár

Namiesto množstva fosílií malých cicavcov, ktoré sa na ostrove podarilo objaviť v minulosti, vedci odkryli dva 8-centimetrové skamenené pazúry. Už na prvý pohľad mal tím podozrenie, že by mohli patriť veľkému nelietavému hrôzovtákovi. Hoci tento druh dorastal až do výšky 3,5 metra, bol známy svojou ohromnou obratnosťou a rýchlosťou.

Aj keď pazúry nájdené na Antarktíde naznačujú, že by mohli patriť hrôzovtákovi, kvôli veku fosílií a nedostatku ďalších častí kostry vedci nemohli nález pevne zaradiť k tomuto druhu. Bez ohľadu na jeho vedecké označenie však odhadujú, že tento vták mohol byť vysoký približne 2 metre a vážiť až 100 kilogramov.

Vedci dúfajú, že sa v lokalite skrývajú ďalšie fosílne nálezy, ktoré odhalia viac podrobností o týchto vtákoch. Predpokladajú, že im v tom pomôže jedna prírodná udalosť. "Antarktické ostrovy prechádzajú výraznou eróziou a každoročne odhaľujú nové fosílie. To pre nás predstavuje jedinečnú príležitosť získať viac informácií o pravekých ekosystémoch Antarktídy," uzavrela Acosta Hospitaleche.