07. júl. 2023 o 08:00
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Krajiny s najväčším príjmom alkoholu: Dominovali európske štáty, kde sa ocitlo Slovensko?

placeholder
Krajiny s najväčším príjmom alkoholu
Zdroj: istock.com

Americká CIA v roku 2019 vydala zoznam krajín, ktoré užívajú najviac alkoholických nápojov na obyvateľa. Kde v tomto rebríčku skončilo Slovensko a kde naši krajinní susedia?

Zaujímavosti
07. júl. 2023 o 08:00
Krajiny s najväčším príjmom alkoholu: Dominovali európske štáty, kde sa ocitlo Slovensko?

Americká CIA v roku 2019 vydala zoznam krajín, ktoré užívajú najviac alkoholických nápojov na obyvateľa. Kde v tomto rebríčku skončilo Slovensko a kde naši krajinní susedia?

V roku 2019 americká Ústredná spravodajská služba (CIA) analyzovala priemerný príjem čistého alkoholu u ľudí. Údaje zozbierala až zo 189 svetových krajín, pričom ich neskôr zoradila do veľkej tabuľky. Ako informoval portál DailyMail, aj keď sa v prvej pätke objavili viaceré krajiny východnej Európy, prvenstvo získal odľahlý štát v južnom Tichomorí. Kde sa na zozname ocitlo Slovensko a nám príbuzné krajiny?

Koľko alkoholu ľudia spotrebujú?
Koľko alkoholu ľudia spotrebujú?
Zdroj: istock.com

Alkohol - najväčší problém Európanov

CIA zhromaždila údaje pomocou databázy World Factbook, ktorá poskytuje podrobné demografické informácie z 266 svetových krajín. Vládna agentúra pritom počítala priemerný ročný príjem čistého alkoholu na jedného obyvateľa krajiny v litroch. Samotný čistý alkohol sa pritom meria ako jeden mililiter na každé percento sily nápoja, čo znamená, že 38% vodka obsahuje až 380 mililitrov tejto látky.

Z údajov vyplynulo, že na popredných priečkach sa umiestnili európske krajiny. Dôvodom je to, že v týchto štátoch je rozšírená vodka, ktorú užíva najviac obyvateľov kontinentu. V prvej dvadsiatke sa pritom objavili krajiny ako napríklad Lotyšsko, Francúzsko, Estónsko, Španielsko či Nemecko.

Prvenstvo však získali Cookove ostrovy, kde človek v priemere užije približne 13 litrov čistého alkoholu ročne, čo je viac ako 100 pohárov vína. Údaje pritom odhaľujú, že takmer polovica obyvateľov na Cookových ostrovoch starších ako 18 rokov pije alkohol, pričom niektorí vypijú až 10 nápojov za jedinú noc. Medzi najčastejšie liehoviny, ktoré sa v tejto ostrovnej krajine užívajú, pritom patrí vodka, rum, whisky či gin.

Najviac ľudia pijú na Cookových ostrovoch.
Najviac ľudia pijú na Cookových ostrovoch.
Zdroj: istock.com

Naši susedia na popredných miestach

Údaje odhalili, že okrem Ukrajiny sa v prvej dvadsiatke objavili všetky krajiny, s ktorými Slovensko susedí. Najlepšie na tom pritom skončilo Maďarsko, ktoré bolo na 16. mieste, pričom v tejto krajine obyvatelia priemerne vypijú 10,79 litra čistého alkoholu za rok. O tri priečky vyššie skončilo Poľsko s bilanciou 10,96 litra.

Ďalší dvaja susedia dokonca skončili v prvej päťke, ktorú uzatvorilo Rakúsko. Tam obyvatelia priemerne vypijú 11,9 litra čistého alkoholu za rok. Najvyššie sa však umiestnilo Česko, ktoré získalo bronzovú priečku. U nášho západného suseda pritom ľudia užijú až 12,73 litra alkoholu za rok.

Z našich susedov sú na tom najhoršie Česi.
Z našich susedov sú na tom najhoršie Česi.
Zdroj: istock.com

Kde sa umiestnilo Slovensko?

Slovensko na zozname najväčších pijanov skončilo tesne za bránami prvej dvadsiatky, pričom sa umiestnilo na 21. mieste. Údaje pritom odhalili, že obyvatelia našej krajiny v priemere vypijú až 10,3 litra čistého alkoholu ročne.

Na konci zoznamu malo viacero štátov nulovú konzumáciu alkoholu. Išlo o krajiny ako Bangladéš, Kuvajt, Mauretánia, Saudská Arábia či Somálsko. Dôvodom je, že v týchto exotických štátoch je užívanie alkoholických nápojov buď zakázané, alebo povolené len s oficiálnym potvrdením od úradov.

Existuje tiež jeden skríningový nástroj s názvom AUDIT, ktorý lekári bežne používajú. Ide o test identifikácie poruchy užívania alkoholu, ktorý pozostáva z 10 otázok. Bol vyvinutý v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a považuje sa za štandardnú procedúru, ktorá pomáha určiť, či má niekto problémy s užívaním alkoholu. Na dokončenie testu odpovedzte na každú otázku a zapíšte si zodpovedajúce skóre.

VAŠE SKÓRE

  • 0-7: Nachádzate sa v rámci rozumného rozsahu pitia a neexistuje takmer žiadne riziko problémov súvisiacich s alkoholom.
  • 8-15: Pitie na súčasnej úrovni vás vystavuje väčšiemu riziku vzniku problémov so zdravím, prácou alebo vzťahmi. Zvážte preto zníženie príjmu alkoholu.
  • 16-19: Vyššie riziko komplikácií. Na tejto úrovni môže byť ťažké obmedziť pitie, pretože môžete byť závislý. Preto je možné, že budete potrebovať odbornú pomoc od svojho lekára alebo poradcu.
  • 20 a viac: Pitie vám už spôsobuje problémy a je viac než možné, že ste závislý. Určite by ste mali zvážiť postupné vysadenie alebo aspoň obmedzenie pitia. Mali by ste vyhľadať odbornú pomoc, aby ste zistili úroveň svojej závislosti, pretože je to najbezpečnejší spôsob, ako sa jej zbaviť.