18. okt. 2023 o 17:00
Miroslav Novysedlák, rbth.com

Monštruózny panelák v Rusku: Žije v ňom 20-tisíc ľudí, niektorí z neho nevyjdú až pol roka

placeholder
Novy Okkervil
Zdroj: twitter.com/ajovin, twitter.com/hamekorot

Bytový komplex neďaleko Petrohradu mnohých ľudí šokuje svojou veľkosťou. Nesie názov Novy Okkervil a nachádza sa v meste Kudrovo. Budova má kapacitu až pre 9 200 ľudí, čo znamená, že jej obyvatelia by pokojne vytvorili populáciu menšieho mestečka.

Zaujímavosti
18. okt. 2023 o 17:00
Monštruózny panelák v Rusku: Žije v ňom 20-tisíc ľudí, niektorí z neho nevyjdú až pol roka

Bytový komplex neďaleko Petrohradu mnohých ľudí šokuje svojou veľkosťou. Nesie názov Novy Okkervil a nachádza sa v meste Kudrovo. Budova má kapacitu až pre 9 200 ľudí, čo znamená, že jej obyvatelia by pokojne vytvorili populáciu menšieho mestečka.

V celom bytovom komplexe žije až 20 000 ľudí a v skutočnosti pripomína akési mesto v meste. Obsahuje 3 708 bytov, 35 vchodov a 25 poschodí. V komplexe sa nachádzajú prevažne rodinné byty, väčšinou dvojizbové a na každom poschodí je v priemere 4 až 6 bytov. Masívny bytový komplex bol dokončený v roku 2015 a jeho popularita na trhu s bývaním rýchlo stúpala, uvádza portál Russia Beyond.

V komplexe je materská škola, pošta aj kozmetické salóny

Niektorí obyvatelia komplexu tvrdia, že budovu z väčšej časti obývajú nájomníci, ktorí chcú bývať blízko mesta. Podľa nich je komplex vhodný pre mladých ľudí, ktorí hľadajú prácu a chcú začať odznova. Panelák od úplného začiatku obýva Elena Čerepová, ktorá uviedla, že v Petrohrade sa jej nepáčili možnosti bývania. "Sú tam staré budovy, byty sú v nie veľmi dobrom stave alebo sú príliš drahé," uviedla a dodala, že na jej poschodí je 8 bytov a iba dva z nich sú dvojizbové, pretože zvyšok je jednoizbový. "Myslím si, že väčšina bytov je na prenájom, keďže moji susedia sa neustále menia," domnieva sa.

V komplexe sa okrem bytov nachádza 8 obchodov s potravinami, tri kozmetické salóny, predajňa s čapovaným pivom, kvetinárstvo, predajňa so stavebným materiálom, súkromná materská škola, tri kaviarne, pošta, online odberné miesto, lekáreň, ambulancia, detské športové centrum, obchod s domácimi zvieratami, detský obchod, papiernictvo a klub počítačových hier. Okrem toho je hneď vedľa budovy škola a škôlka, supermarket, ako aj hypermarket. Jeden z obyvateľov dokonca šokoval vyjadrením, že strávil celý pol rok bez toho, aby opustil priestory budovy, pretože je tam skoro všetko. "Pracoval som z domu," ozrejmil.

Podľa obyvateľov sa na najbližšiu stanicu metra dostanete pešo za 25 minút a zakrátko ste v Petrohrade. Takmer každý, kto žije v Novom Okkervile, pracuje v Petrohrade. Problémom však môže byť parkovanie. Ľudia totiž parkujú zadarmo hneď vedľa budovy a radmi áut sú zablokované aj tri neďaleké ihriská. Hneď oproti komplexu síce sú tri obrovské parkovacie miesta s cenami od 150 rubľov (1,50 eur), no sú takmer vždy poloprázdne. Budova nemá vlastnú školu, no výhodou je, že neďaleko je jedna s kapacitou pre 1 600 študentov. Elena uviedla, že pred 6 rokmi do školy zapísala svoju dcéru, kde nakoniec prijali 2 200 žiakov.

Nie je tu žiaden hluk ani nepríjemní susedia

V každej triede bolo pritom 36 detí. Z tohto dôvodu museli upraviť vyučovacie hodiny, a kým niektoré triedy začali s vyučovaním o 8:30, ďalšie až o 11:30. Aj napriek veľkému množstvu obyvateľov je život v takomto paneláku výhodný. Viacerí tvrdia, že susedov ani nevidia a dokonca ani nepočujú. Múry sú totiž dostatočne hrubé, vďaka čomu má každý maximálne súkromie. Obyvatelia sa napríklad stretávajú na verejnom balkóne a okrem toho majú aj niekoľko online skupín, kde sa navzájom rozprávajú o novinkách, prípadne hľadajú pomoc.

Ceny prenájmov sú rôzne. Jednoizbový zrekonštruovaný byt stojí 19 000 rubľov (185 eur) mesačne, kým kúpa nového dvojizbového bytu vás vyjde na 7,5 milióna rubľov (73 000 eur). V komplexe sa okrem iného nachádzajú 4 luxusné a priestranné výťahy. V okolí paneláku sú kamerové systémy, vďaka čomu sa obyvatelia nemusia báť nechať svoje autá vonku. Jediným negatívom je pohyblivá cena za energie. Kým v lete je suma 1 400 rubľov (13 eur), v zime je to až 5 500 rubľov (53 eur).