26. dec. 2022 o 15:32
Miroslav Novysedlák, crimeandinvestigation.co.uk

Santa ako vrah či smrť za škaredé darčeky: 9 zvrátených vrážd, ktoré sa stali na Vianoce

placeholder
Vianočné vraždy
Zdroj: istockphoto.com

Hoci vianočné sviatky patria k tomu najkrajšiemu obdobiu v roku, nie vždy to tak musí byť. Aj obdobie všadeprítomnej lásky a porozumenia prináša nečakané zvraty, ktoré sú horšie ako v nočnej more.

Zaujímavosti
26. dec. 2022 o 15:32
Santa ako vrah či smrť za škaredé darčeky: 9 zvrátených vrážd, ktoré sa stali na Vianoce

Hoci vianočné sviatky patria k tomu najkrajšiemu obdobiu v roku, nie vždy to tak musí byť. Aj obdobie všadeprítomnej lásky a porozumenia prináša nečakané zvraty, ktoré sú horšie ako v nočnej more.

Vraždiaci Santa, sestra, ktorá týrala a zabila svojho brata alebo otec, ktorý vyvraždil všetkých členov rodiny. Toto je len časť z ohavných vrážd, ktoré sa odohrali počas Vianoc. Ako píše portál Crime Investigation, identita niektorých vrahov alebo úmysly, ktoré ich viedli k týmto činom, nie sú dodnes známe.

Čo viedlo týchto ľudí k hrozivým činom?
Čo viedlo týchto ľudí k hrozivým činom?
Zdroj: istockphoto.com

1. Krvavý vianočný darček

Keď Patty White navrhla Michelle O'Dowd, aby strávili Vianoce spoločne, ženu zaliala lavína pozitívnych emócií. To však netušila, že Patty má postranné úmysly. Žena jej chcela ukradnúť všetky kreditky, zabiť ju a telo ponechať pri zničenom vianočnom stromčeku, aby všetko vyzeralo tak, že sa do domu niekto vlámal. A tak sa aj stalo.

Michellino telo objavil jej brat Phil, pretože sa dlhšie neukázala v práci. Medzi hromadou zabalených vianočných darčekov zbadal nohu svojej nebohej sestry. Patty ženu zbila a uškrtila. Za svoj ohavný zločin dostala aj poriadne vysoký trest.

2. Vianočný Kill Bill

Počas Štedrého dňa v roku 2013 William Bill Stevenson namiesto toho, aby trávil čas s blízkymi, robil spoločnosť svojim "priateľom" závislým na pervitíne. Danielle Kerr a Darren Lewis najprv začali Williama udierať po hlave veľkým kameňom. Kerr muža následne dobodala na smrť, zatiaľ čo sa radovala z uskutočnenia vraždy.

Ženu inšpiroval film Kill Bill, v ktorom je hlavnou podstatou motív pomsty a vraždenia svojich protivníkov. Dvojica následne zapálila aj auto a odišla domov. Obaja boli za svoje činy zatknutí a odsúdení.

3. Tínedžerský gang

Skupinka štyroch tínedžerov (Laura Taylor, DeMarcus Smith, Heather Matthews a Marvallous Keene) mala nezvyčajnú zábavku. Medzi 24. a 26. decembrom v roku 1992 sa gang vydal na vražedné vyčíňanie v meste Dayton v štáte Ohio, počas ktorého zomrelo päť nevinných ľudí a štyria boli vážne zranení.

Hlavným motívom gangu, ktorý viedol Keene, bolo vykradnutie domácností. Zabíjali preto, že darčeky, ktoré našli, sa im dostatočne nepáčili. Keene za svoje činy dostal trest smrti, kým jeho spoločníci dostali doživotné tresty.

4. Nevyriešená vražda detskej kráľovnej krásy

Vražda JonBenét Ramsey v roku 1996 spôsobila obrovský rozruch. Dôvodom bolo práve to, že šlo o šesťročné dievča, ktoré bolo kráľovnou krásy. Ani po rokoch neboli jej vrahovia identifikovaní. Milovníci kriminalistiky z celého sveta sa snažili získať akékoľvek informácie k prípadu.

Mnoho ľudí z toho zločinu obviňuje jej rodičov. Niektorí poukazujú aj na jej staršieho brata. Jedným z podozrivých bol aj Bill McReynolds, miestny muž, ktorého si Ramseyovci najali, aby zahral Santa Clausa na veľkej párty, ktorá sa konala v dome tejto rodiny. McReynolds zomrel v roku 2002, no prisahal, že je nevinný.

5. Žena, ktorá dobodala svojho suseda kvôli darčeku

Bol skutočne zavraždený preto, že sa mu darček nepáčil? S obhajobou o vražde kvôli odmietnutému darčeku vyrukovala 37-ročná Melissa Young, ktorá bola zatknutá za brutálnu vraždu svojho suseda Alana Williamsona na Vianoce v roku 2013. Williamson totiž odmietol jej vianočný darček. Mellisa mu darovala pár unisex tenisiek a kalendár na rok 2014. Žena sa v roku 2014 k činu priznala, bola odsúdená a dostala dvadsaťročný trest. Svojej povesti nezostala nič dlžná a počas uväznenia v ženskej väznici HMP Cornton Vale zaútočila i na dve spoluväzenkyne.

6. Vianočné besnenie

28. decembra 1987 si to Ronald Gene Simmons namieril do advokátskej kancelárie v Arkansase a zastrelil recepčnú, do ktorej bol zaľúbený. Neodpustil jej, že ho odmietla. Následne prišiel aj do kancelárie ropnej spoločnosti a jedného manažéra zabil, kým druhého len zranil. Medzitým strieľal do ďalších dvoch ľudí, ktorí útok prežili. Po tomto akte vystrelil a zranil ešte jednu ženu. Následne si sadol a počkal, kým ho zatknú.

Tieto útoky boli zakončením Simmonsových čiernych Vianoc. Počas sviatkov zastrelil a uškrtil svoju manželku, dvoch synov a štyri dcéry. Simmons bol medzi mŕtvymi telami dlhé štyri dni a z domu vyšiel len vtedy, keď chcel navštíviť miestny bar. 26. decembra prišlo k rodine Simmonsovcov ďalších deväť príbuzných vrátane Ronaldových vnúčat. Všetkých zabil. 25. júna 1990 bol usmrtený smrtiacou injekciou.

7. Prvá a posledná rodinná fotografia

Charles Davis Lawson prinútil svoju manželku Fannie a ich sedem detí, aby si na Štedrý deň v roku 1929 urobili profesionálnu rodinnú fotografiu. V ten istý deň, keď bola takmer celá rodina doma, Charles začal strieľať na svoju manželku a na šesť detí, kým ich nezabil všetkých. Najstarší zo súrodencov Arthur, ktorého Charles poslal z domu preč, ako jediný prežil. Motívy Charlesa Lawsona neboli nikdy objasnené.

8. Vražda kvôli údajnému bosoráctvu

Kristy Bamu mal len 15 rokov, keď ho jeho sestra Magalie a jej zvrátený priateľ Eric Bikubi mučili a utopili vo vani. Čin sa stal na Vianoce v roku 2010. Pár Kristyho mučil štyri dni v ich byte v Londýne. Keď polícia našla telo, napočítala viac než 130 poranení. Dvojica po prevalení tohto ohavného skutku na svoju obhajobu uviedla, že Kristy bol bosorák. Eric dostal trest vo výške 30 rokov, kým Magalie si odsedí minimálne 25 rokov.

9. Santa ako vrah

Bol Štedrý večer roku 2004 a v meste Covina, kúsok od Los Angeles, sa stal nepredstaviteľný čin. Približne 25 priateľov a rodinných príslušníkov si spoločne užívalo vianočnú pohodu. Pred polnocou im niekto zaklopal na dvere. Tie otvorilo osemročné dievča, ktoré si myslelo, že prišiel Santa. V skutočnosti nešlo o Santu, ale o muža menom Bruce Jeffrey Pardo, labilného a násilného bývalého manžela jednej zo žien, ktorá bola na večierku.

V jednej ruke držal pištoľ a v druhej plameňomet (v držbe mal ďalšie tri zbrane). V tej chvíli sa začal hotový masaker a muž strieľal na každého, koho mal na očiach. Deväť ľudí zomrelo a traja boli ťažko zranení. Pardo následne odišiel do domu svojho brata a mal v pláne odpáliť sériu ručne vyrobených výbušnín a utiecť do Kanady.

Oheň však spôsobil, že jeho oblek Santa Clausa začal horieť, čo mu spôsobilo popáleniny tretieho stupňa. Zakrátko spáchal samovraždu a guľku si vpálil priamo do hlavy.