04. nov. 2023 o 08:00
Miloš Audi, cestovanie.pravda.sk, edition.cnn.com

Chcete navštíviť taliansku šikmú vežu? Poponáhľajte sa, pretože hrozí, že sa zrúti

placeholder
Čelí talianska šikmá veža zrúteniu?
Zdroj: twitter.com/Altaviser, twitter.com/jwhaifa

Známa šikmá veža v talianskej Bologni môže podľa vedcov onedlho spadnúť. Dôvodom je, že sa v posledných rokoch začala veľmi nakláňať. Obyvatelia mesta však majú iný názor.

Zaujímavosti
04. nov. 2023 o 08:00
Chcete navštíviť taliansku šikmú vežu? Poponáhľajte sa, pretože hrozí, že sa zrúti

Známa šikmá veža v talianskej Bologni môže podľa vedcov onedlho spadnúť. Dôvodom je, že sa v posledných rokoch začala veľmi nakláňať. Obyvatelia mesta však majú iný názor.

V Taliansku sa nenachádza len jedna šikmá veža. Okrem známej Pisy totiž stojí ďalšia aj na severe krajiny v Bologni. Ako informoval portál Pravda, táto budova sa však podľa vedcov začala v posledných rokoch nebezpečne nakláňať. Kvôli tomuto zisteniu sa obávajú, že sa onedlho zrúti.

Nebezpečenstvo pádu

Sesternica šikmej veže v Pise sa nazýva Garisenda a pochádza z 12. storočia. Ide o 48 metrov vysokú stavbu, ktorá bola v čase jej postavenia považovaná za najvyššiu v celej Bologni. Vďaka tomu dokázala zaujať mnohých umelcov, akými boli napríklad Dante Alighieri či Charles Dickens.

Veža sa začala nakláňať už v 14. storočí, pričom do začiatku tohto tisícročia bola pod uhlom štyroch stupňov. Kvôli tomu museli úrady v Bologni zakročiť a ubrať z jej výšky. V posledných rokoch však Gariselda znovu začala vyvolávať rozruch, pretože mnohí odborníci tvrdia, že by sa onedlho mohla zrútiť.

Nové merania

Správcovia mestského dedičstva kvôli tomuto nebezpečenstvu začali od roku 2018 Garisendu monitorovať. Najnovšie meranie však iniciovala Lucia Borgonzoni, zástupkyňa tajomníka talianskeho ministerstva kultúry, ktorá uviedla, že veža už nie je bezpečná pre verejnosť. Preto úrady uzavreli ulice okolo budovy, pričom vedci zisťujú, nakoľko štruktúra praská a pohybuje sa.

Na podnet političky vedci rozmiestnili okolo Garisendy akustické senzory, s ktorými môžu monitorovať intenzitu zvukov spôsobených praskaním. Na samotnú stavbu tiež nainštalovali kyvadlo, ktoré sleduje pohyby veže a potenciálne nakláňanie. Rovnaké zariadenie odborníci pripevnili aj na vedľajšej širšej veži Asinelli, ktorú tiež zatvorili pre verejnosť. Testy majú podľa vedcov odhaliť, či sa Garisenda nakláňa rovnako ako obvykle, alebo či sa jej oscilácia skutočne začala vymykať kontrole.

Starosta Bologne Matteo Lepore domácich obyvateľov aj návštevníkov uistil, že ani jedna veža nepredstavuje bezprostredné riziko. Dodal, že uzávera ulíc slúži len na zber vedeckých údajov a nie ako indikátor potenciálneho nebezpečenstva. Samotným obyvateľom mesta však náklon Garisendy vôbec neprekáža. "Bezpečnosť je veľmi dôležitá a je zrejmé, že to musia preskúmať. Ja však skutočne neverím, že veža spadne," povedal Fabio Bergonzini, turistický sprievodca v meste.