06. apr. 2024 o 12:30
Miloš Audi, unilad.com

Najznámejšie siamské dvojčatá: Mladosť prežili v cirkusoch, boli otcami až 21 detí

placeholder
Najznámejšie spojené siamské dvojčatá.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@Jearrod

V 19. storočí sa narodili dvojičky, ktoré spájalo jedno telo. Stali sa známymi po celom svete, no neskôr sa rozhodli usadiť. Každý z nich mal aj vlastnú manželku a deti.

Zaujímavosti
06. apr. 2024 o 12:30
Najznámejšie siamské dvojčatá: Mladosť prežili v cirkusoch, boli otcami až 21 detí

V 19. storočí sa narodili dvojičky, ktoré spájalo jedno telo. Stali sa známymi po celom svete, no neskôr sa rozhodli usadiť. Každý z nich mal aj vlastnú manželku a deti.

Na svete existujú prípady, kedy sa dvojičky nesprávne vyvinú a nerozdelia sa na dvoch ľudí, kvôli čomu vznikne anomália. V súčasnosti takýto úkaz môžeme vidieť pri sestrách Henselových, ktoré si získali zástup fanúšikov vďaka ich netradičnému vzhľadu. Ako informoval portál Unilad, pred viac ako 200 rokmi žili podobné dvojičky, ktoré sa delili o jedno telo. Títo súrodenci však majú na konte aj jeden nezvyčajný rekord.

Precestovali celý svet

Siamské dvojčatá Chang a Eng sa narodili v roku 1811 v Thajsku, ktoré sa v tom čase volalo Siam. Už od malička ich odborníci považovali za zázrak či monštrum, a preto sa stali jednými z najviac študovaných ľudí na svete. Ako informovala Guinnessová kniha rekordov, pre nezvyčajný vzhľad ich matka predala do otroctva, kvôli čomu sa dvojičky dostali do Spojených štátov.

Počas nasledujúcich rokov sa dvojičky ukázali na rôznych podujatiach v USA a Európe, kde návštevníci platili organizátorom, aby sa mohli pozerať na "monštrá" z celého sveta. Tu bolo okrem bratov možné vidieť aj mnohých ďalších ľudí s fyzickým znevýhodnením.

Usídlili sa v Spojených štátoch

Keď Chang a Eng dovŕšili vek 21 rokov, zistili, že ich manažér okráda o zisky. Preto sa dvojčatá rozhodli utiecť preč a podnikať na vlastnú päsť. Tento krok im však nepriniesol oveľa väčšie množstvo peňazí, pretože nemali veľa znalostí o obchode a marketingu. Nakoniec sa teda usadili v americkom meste Mount Airy v Severnej Karolíne, kde si kúpili farmu. V tomto čase im úrady ponúkli lekársky zákrok, ktorým by sa ich pokúsili oddeliť, čo nakoniec odmietli.

Po usadení sa v Severnej Karolíne sa Chang a Eng oženili so sestrami Adelaide a Sarah Yatesovými. Stali sa riadnymi občanmi Spojených štátov a prijali priezvisko Bunker. Manželia však museli dodržiavať rôzne opatrenia, aby zachovali súkromie svojich partnerov, vrátane toho, že museli žiť v oddelených domoch.

Dvojčatá tiež držia jeden bizarný rekord. Počas svojho života totiž splodili až 21 detí, pričom Chang bol otcom 10-tich, zatiaľ čo Eng mal 11 potomkov. "Nikdy nebolo presne zdokumentované, ako predbiehal ich sexuálny život. Vieme však, že ich manželky porodili svoje deti len možno štyri alebo päť dní od seba, čo naznačuje istý druh koordinácie," uviedol šéfredaktor Guinnessovej knihy rekordov Craig Glenday. Bratia nakoniec zomreli v tú istú noc 17. januára 1874 vo veku 63 rokov, pričom prvý zahynul Chang a potom Eng.