10. nov. 2022 o 16:13
Miloš Audi, screenrant.com

Zakázaní Simpsonovci: 8 epizód, ktoré si v niektorých krajinách legálne nepozriete

placeholder
8 dielov Simpsonovcov, ktoré sú zakázané vo svete.
Zdroj: northfoto.com

Matt Groening vytvoril v roku 1989 animovaný seriál Simpsonovci, ktorý sa stal jedným z najznámejších na svete. Počas 34 sérii však scenáristi vytvorili pár epizód, ktoré vyvolali vlnu kontroverzie. O ktoré diely ide?

Zábava
10. nov. 2022 o 16:13
Zakázaní Simpsonovci: 8 epizód, ktoré si v niektorých krajinách legálne nepozriete

Matt Groening vytvoril v roku 1989 animovaný seriál Simpsonovci, ktorý sa stal jedným z najznámejších na svete. Počas 34 sérii však scenáristi vytvorili pár epizód, ktoré vyvolali vlnu kontroverzie. O ktoré diely ide?

Animovaný seriál Simpsonovci sa za necelých 35 rokov svojej existencie stal jednou z ústredných súčastí populárnej kultúry. Okázalý a satirický humor tvorcov však v niektorých krajinách vyvolal kontroverziu, pričom niektoré z epizód museli byť zakázané alebo prestrihané. Portál Screen Rant vytvoril zoznam týchto častí a my sme vybrali tie najlepšie.

Šialený Homer - Séria 3, epizóda 1

Táto časť je najznámejšou kontroverznou epizódou celého seriálu. Homer sa v nej dostane do ústavu pre duševne chorých, kde sa stretne s mužom, ktorý verí, že je Michael Jackson.

Je to jediná epizóda, ktorá bola zakázaná na platforme Disney+ a aj po celom svete. Dôvodom je vlna kontroverzie okolo kráľa popu, o ktorom vyšiel v roku 2019 dokument s názvom Leaving Neverland, kde sú podrobne popísané jeho obvinenia zo sexuálneho obťažovania detí.

Mys hrôzy - Séria 5, epizóda 2

Epizóda načrtáva návrat Leváka Boba, ktorý si opäť vyhliadol Barta. Kvôli nebezpečenstvu sa preto celá rodina presťahuje do mesta Terror Lake. Časť bola zakázaná v Nemecku, pretože zobrazuje násilie na deťoch a tiež postavu, ktorá má hodnosť Obergruppenführera z 2. svetovej vojny. V krajine totiž platia zákony, ktoré zakazujú používanie nacistických odkazov a symbolov s výnimkou historických účelov.

Mesto New York versus Homer Simpson - Séria 9, epizóda 1

Epizóda opisuje príbeh, ako sa Barney Gumble psychicky zrúti, pretože musí zostať triezvy. Po tom ako opitého Homera odvezie domov na jeho aute, zoberie vozidlo do New Yorku. O pár mesiacov neskôr preto musí rodina ísť do mesta, aby ho získala späť.

Časť bola zakázaná po útokoch z 11. septembra kvôli zobrazeniu Dvojičiek, ale o pár rokov neskôr sa na obrazovky vrátila. V niektorých verziách však vystrihli všetky scény Homera pri World Trade Center alebo vymazali jeho tvrdenie, že "všetkých blbcov strčia do prvej budovy."

Tridsať minút v Tokiu - Séria 10, epizóda 23

Epizóda sa odohráva v Japonsku, kde rodina zostala bez peňazí. Aby sa dostali naspäť domov, súhlasili s účasťou v nebezpečnej televíznej hernej show výmenou za letenky. Časť zakázali v Japonsku, pretože niektoré scény považovali za urážlivé voči ich kultúre. Táto epizóda nie je k dispozícii ani na Disney+ Japan a pôvodne bola zakázaná aj v Južnej Kórei. Tam sa však od roku 2007 opäť zaradila do vysielania.

Malá veľká mama - Séria 11, epizóda 10

V epizóde si Marge zlomí nohu počas lyžovačky, a preto sa o Homera s Bartom začala starať Lisa. Zistí však, že každý deň musí vykonať veľa domácich prác a keď poprosí chlapov o pomoc, ignorujú ju. Preto oboch oklame, že sú chorí, pričom na nich natrie zelenú farbu a prilepí ovsené vločky. Táto epizóda bola zakázaná v Japonsku, pretože ukazovala malomocenstvo a segregáciu pacientov. Cez tieto témy sa úrady kvôli kontroverzii stále nepreniesli.

Môže za to Lisa - Séria 13, epizóda 15

Epizóda sa odohrávala v Brazílii, kam sa Simpsonovci dostali po tom, čo Lisa poslala peniaze sirote. Tú však neskôr vyhlásili za nezvestnú a rodina ju išla hľadať. Kvôli epizóde sa spustila vlna protestov, kde obyvatelia Ria de Janeiro kritizovali negatívne zobrazenie krajiny v seriáli. To spôsobilo, že časť bola na niekoľko rokov zakázaná. V roku 2012 sa však opäť začala vysielať bez cenzúry.

E. Pluribus Wiggum - Séria 19, epizóda 10

V Springfielde privítali prezidentských kandidátov, pretože mesto potrebovalo peniaze na prestavbu fastfoodu, ktorý Homer nechtiac zničil. Obyvateľom mesta však zo všetkých kandidátov prišlo zle, a tak sa rozhodli podporiť Ralpha Wigguma ako svojho vlastného uchádzača.

Časť bola zakázaná vo väčšine štátov Latinskej Ameriky, pretože v nej bol bývalý argentínsky prezident Juan Perón opísaný ako diktátor. Perón však bol jedinou hlavou štátu v histórii krajiny, ktorá bola zvolená demokraticky.

Krstný otec - Séria 33, epizóda 10

V epizóde sa Marge rozhodla pokrstiť Maggie, a tak poverila Homera, aby našiel vhodného krstného otca. Nakoniec sa ním stal Tučný Tony, ktorý Homerovi a Maggie zachránil životy. Mafián však začal vťahovať batoľa do sveta zločinu, čo rodinu znepokojovalo. Táto epizóda bola zakázaná v Českej republike, ale konkrétny dôvod zatiaľ nebol odhalený.