29. mar. 2024 o 12:30
Miloš Audi, theconversation.com

Najvzácnejší druh žraloka na svete? Zaznamenaných je doposiaľ iba 280 jedincov

placeholder
Najvzácnejší druh žraloka na svete?
Zdroj: istock.com

Existuje žralok, ktorého vedci síce objavili pred takmer 50 rokmi, no za ten čas zaznamenali len okolo 280 kusov.

Zaujímavosti
29. mar. 2024 o 12:30
Najvzácnejší druh žraloka na svete? Zaznamenaných je doposiaľ iba 280 jedincov

Existuje žralok, ktorého vedci síce objavili pred takmer 50 rokmi, no za ten čas zaznamenali len okolo 280 kusov.

Predátor s odborným názvom Megachasma pelagios, ktorý môžeme v slovenčine preložiť ako žralok veľkoústy, sa vyznačuje svojou podivne tvarovanou hlavou. Ako informoval portál The Conversation, vedci ho zazreli na trhu v Zanzibare, kde sa ho obchodník s rybami snažil predať po tom, čo ho ulovil a zabil. Výskumníci podotkli, že toto bol len šiesty prípad, kedy sa pri pobreží Afriky našiel tento druh.

Chýbajúce dáta

Žralok veľkoústy je živočích s veľkým telom, ktorý sa vyskytuje takmer po celom svete. Jeho názov pochádza práve z jeho hlavy, ktorá pozostáva z obrovskej tlamy. Tento druh bol prvýkrát objavený v roku 1976, pričom ho našiel zamotaného v sieti jeden rybár námornej lode na Havaji.

Ako uviedol morský biológ Rhett H. Bennett zo spoločnosti Wildlife Conservation Society, hoci ide o žraloka, ktorý sa môže vyskytovať kdekoľvek na svete, v skutočnosti bolo od 70. rokov zaznamenaných iba približne 280 jedincov tohto druhu. To je dôvod, prečo o ňom neexistuje veľa informácií. Vedci však vedia, že môže dosahovať dĺžku asi 7 metrov, čo je viac ako žralok modrý, ktorý patrí k najnebezpečnejším oceánskym predátorom.

Neklasifikujú ho ako ohrozeného

Bennett podotkol, že ľudia si môžu pomýliť tento druh s legendárnym megalodonom, prehistorickým druhom žraloka, o ktorom sa hovorilo, že je oveľa väčší ako ktorýkoľvek iný dnešný jedinec. Problémom však je, že tieto živočíchy mali veľmi ostré zuby, ktoré sa v ústach žraloka veľkoústeho nenachádzajú. Vedci tiež zistili, že nejde o špičkového predátora, pričom sa neživí tuniakmi alebo morskými cicavcami, ale skôr patrí medzi druhy, ktoré konzumujú planktón.

Žraloky veľkoúste sú sotva viditeľné v malých hĺbkach, čo naznačuje, že ide pravdepodobne o samotársky druh zvieraťa. Tento žralok je podľa Červeného zoznamu ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody klasifikovaný ako najmenej ohrozený, a to práve preto, že sa vyskytuje po celom svete. Je teda pravdepodobné, že jeho skutočný počet je vyšší ako 280.

Vedci však majú problém so skúmaním tohto druhu. Do konca roku 2023 totiž ani netušili, ako sa tieto živočíchy pária a rozmnožujú. Odborníci tiež poznamenali, že náklady na podmorské sledovanie sú príliš vysoké na to, aby mohli dlhšiu dobu skúmať oblasti, kde sa žraloky veľkoúste môžu potenciálne nachádzať. "To je dôvod, prečo je dôležité dopĺňať údaje, aby ste získali ďalšie kúsky skladačky. Každý, kto natrafí na tohto žraloka, by mal upozorniť organizáciu Wildlife Conservation Society," dodal Bennett.