Tipy
photo Foto
video Video
21. apr. 2024 o 16:00
Miloš Audi, boredpanda.com

Čo robiť, keď sa ocitnete v potápajúcom sa aute? Podľa expertky máte len minútu na záchranu

placeholder
Čo robiť, keď sa ocitnete v potápajúcom sa aute?
Zdroj: istock.com

Odborníčka odhalila dôležité tipy, ktorými by ste sa mali riadiť, ak sa niekedy ocitnete v potápajúcom sa aute. Vďaka nim môžete zachrániť nielen seba, ale aj ostatných pasažierov.

Tipy
21. apr. 2024 o 16:00
Čo robiť, keď sa ocitnete v potápajúcom sa aute? Podľa expertky máte len minútu na záchranu

Odborníčka odhalila dôležité tipy, ktorými by ste sa mali riadiť, ak sa niekedy ocitnete v potápajúcom sa aute. Vďaka nim môžete zachrániť nielen seba, ale aj ostatných pasažierov.

Mnohí dokážu drvivú väčšinu svojho života prežiť bez akejkoľvek vážnejšej nehody. Niekedy sa však stane, že sa ocitneme v dejisku hrozivého incidentu, pri ktorom máme len sekundy na to, aby sme sa zachránili. Ako informoval portál Bored Panda, k takýmto udalostiam patrí aj utopenie v aute. Odborníčka však odhalila, že ak sa budete riadiť týmito jednoduchými krokmi, zachránite sa aj napriek nedostatku času.

V tomto momente máte málo času na záchranu.
V tomto momente máte málo času na záchranu.
Zdroj: istock.com

Čo robiť?

Doktorka Darria Long je pohotovostná lekárka, ktorá vyštudovala nielen univerzitu Yale, ale aj Harvard. Niekoľko rokov však táto odborníčka odhaľuje zaujímavé tipy, ktoré vám v nepríjemných situáciách môžu zachrániť život. Vo videu na TikToku, ktoré vzniklo v marci 2024, sa zaoberala nehodou, pri ktorej by ste mohli skončiť v potápajúcom sa aute.

Vo videu poznamenala, že ak sa ocitnete v takejto hrozivej situácii, budete mať približne jednu minútu na to, aby ste sa zachránili. "Často sa starám o pacientov, ktorí prežili takúto skúsenosť. Je to preto, že vedeli, čo majú robiť, a neprepadli panike. Preto chcem, aby ste dokázali urobiť to isté," vysvetlila doktorka s tvrdením, že pomocou týchto tipov by ste mohli zachrániť nielen seba, ale aj celú svoju rodinu.

Ak budete vedieť, čo máte robiť, môžete sa zachrániť.
Ak budete vedieť, čo máte robiť, môžete sa zachrániť.
Zdroj: istock.com

4 tipy na záchranu života

Long odhalila skratku SWOC (po slovensky POVĎ, pozn. red), pričom každé písmeno označuje jeden dôležitý tip. "Zapamätajte si dobre túto skratku v nádeji, že ju nikdy nebudete musieť použiť," poznamenala.

  • S - Toto písmeno označuje slovo "seatbelt", čo po slovensky znamená bezpečnostný pás. Odborníčka hovorí, že okamžite, ako sa vaše vozidlo začne potápať, musíte všetkým členom posádky nariadiť, aby sa odpútali.
  • W - Toto písmeno označuje slovo "window", čo po slovensky znamená okno. Long uviedla, že musíte rýchlo otvoriť okno, ktoré použijete na to, aby ste vyliezli z auta. Dôvodom je, že cez dvere sa kvôli tlaku a váhe vody nebude možné dostať von. "Ak máte v aute deti, pravdepodobne by ste mali otvoriť zadné okno, aby ste pre nich získali viac času na vyslobodenie," poznamenala odborníčka.
  • O - Toto písmeno označuje výraz "out of the car", čo po slovensky znamená von z auta. Odborníčka vraví, že v tomto momente by všetci pasažieri mali byť pripravení opustiť vozidlo.
  • C - Toto písmeno označuje slovo "child", čo po slovensky znamená dieťa. Long poznamenala, že najprv by mali z auta vyliezť maloletí pasažieri. Ak však máte vo vozidle aj batoľa, dôležité je, aby ste ho zobrali so sebou.
If you’ve ever driven over a bridge or past water and thought “what would i do if my car fell in”, then this post is for you.  As an ER doctor, it’s my JOB to think of emergencies and how I’d respond -  and my mission to help you do the same. Once your car hits the water, you have approximately ONE minute to get out. So, I talked with one of the leading experts in car submersion events, Gordon Giesbrecht (IG professorpopsicle), to find out EXACTLY what to do, to help save you and your family.  “WHEN passengers had an appropriate response planned, exit could be accomplished quickly” Watch the video for the 4 steps. Plus,some myth-busting 1. Do NOT rely on glass-breakers. It takes precious time to FIND your glass-breaker, ANDd (2) many modern cars have side windows made with laminated glass (just like the windshield), and glass-breakers will NOT break that.  2. Electrical windows WILL open. The issue isn’t the electricity - it’s pressure. You just need to open the window before the water has reached ⅓ - ½ of the way up (ideally before the water has even risen to the window level). 3. Some popular guidance says to “wait until the car has flooded with water, then open the door”. Do NOT do this, unless as last resort. 4. Go out the window - don’t try to open the door. The water pressure could make it slam back on you, AND this makes the car fill with water MUCH faster.  5. DO NOT DELAY. Do not do ANYTHING else first but SWOC. 6. Why the oldest child first? Let out the ones who need the least help first, so you can have both arms on the youngest.  7. Never get out of the car before your child - if the car suddenly fills with water and you’re out of it, you’d have a very difficult time getting back to it. But if you’re both inside and you’re holding the child, you can still swim out.  Repeat SWOC to yourself. Burn it on your brain, in hopes you’ll NEVER EVER need it, and share it with other mamas out there.  Video credit of sinking car: Gordon Giesbrecht #carsafety #emergency #emergencypreparedness #emergencymedicine #doctor #erdoctor #doctorsoftiktok

Video, ktoré získalo viac ako 13,5 miliónov zobrazení, mnohých používateľov znepokojilo. Nevedeli totiž, že počas incidentu majú len tak málo času. "Keby sa mi toto stalo, asi by som si len posunul sedadlo a opierku dozadu a zavrel oči," uviedol jeden z používateľov, zatiaľ čo druhá podotkla: "Preto mám vždy dole okná, keď prechádzam cez most nad riekou. Vždy som mala strach z toho, čo by stalo, keby som sa ocitla pod vodou."