30. máj. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, thesun.co.uk

Európsky Jeffrey Dahmer: Stal sa kanibalom, lebo mäso bolo drahé. Potrubie upchal črevami

placeholder
Joachim Kroll
Zdroj: twitter.com/THOMJPodcast, twitter.com/vintagestuff4

Niekoľko rokov predtým, ako zabíjal Jeffrey Dahmer, sa ulicami potuloval aj zvrátený vrah bažiaci po ľudskom mäse. Joachim Kroll bol známy ako ľudožrút z Duisburgu alebo kanibal z Porúria. Jeho desivé vyčíňanie trvalo viac ako 20 rokov.

Zaujímavosti
30. máj. 2023 o 16:00
Európsky Jeffrey Dahmer: Stal sa kanibalom, lebo mäso bolo drahé. Potrubie upchal črevami

Niekoľko rokov predtým, ako zabíjal Jeffrey Dahmer, sa ulicami potuloval aj zvrátený vrah bažiaci po ľudskom mäse. Joachim Kroll bol známy ako ľudožrút z Duisburgu alebo kanibal z Porúria. Jeho desivé vyčíňanie trvalo viac ako 20 rokov.

Kroll sa priznal k zabitiu 14 ľudí a niektoré obete rozrezal, vzal ich k sebe domov a zjedol krátko po tom, čo ich znásilnil. Aby toho nebolo málo, obete predtým bodal a škrtil. "Mäso je drahé," povedal policajtom vo chvíli, ako sa priznal ku kanibalizmu. Ako uvádza portál TheSun, chytený nebol z dôvodu vynikajúcej policajnej práce, ale kvôli svojmu vlastnému pochybeniu, pretože upchal záchod časťami ľudského tela.

Vraždil ženy a deti

Na otázku, či vie, čo blokovalo odpadovú rúru, odpovedal veľmi stručne: "Črevá." Keď sa policajti dostali do jeho domu, našli detskú ruku, ktorú si Kroll práve varil na sporáku. V jeho byte objavili aj zbierku sexuálnych bábik, na ktorých ukájal svoje túžby. Okrem toho na nich praktizoval to, ako bude vraždiť ženy a deti. Kroll priznal, že ho sexuálne vzrušovala krv a smrť. Táto posadnutosť sa v ňom objavila v momente, keď v detstve navštevoval bitúnky.

Narodil sa v roku 1933 v nacistickom Nemecku. Potom, ako sa z jeho otca stal počas druhej svetovej vojny zajatec, sa rodina presťahovala do Severného Porýnia-Vestfálska. Jeho mama zomrela v roku 1955 a práve vtedy spáchal prvú vraždu v dedine Walstedde. Kroll zaškrtil 19-ročnú Irmgard Strehl tesne predtým, ako znásilnil jej bezvládne telo a rozrezal jej brucho. O štyri roky neskôr, v júni 1959, rovnakým spôsobom zavraždil 24-ročnú Klaru Freidu Tesmer.

Z jej tela vyrezal kúsky mäsa a vzal si ich domov, aby si pripravil večeru. Väčšinu obetí uškrtil rukami okrem 13-ročnej Petry Giese, ktorú uškrtil vlastnou šatkou, a 5-ročnej Ilony Harke, ktorej hlavu držal pod vodou do momentu, kým neskonala. Vrah znásilnil väčšinu bezvládnych tiel svojich obetí a následne ich zohavil. Medzi jeho obeťami bol iba jeden muž, a to 25-ročný Hermann Schmitz. Ten bol vo svojom aute s priateľkou Marion Veen, kde ho dobodal na smrť. Marion mala šťastie a z miesta činu utiekla.

Časti tiel rozkrájal, aby ich mohol uvariť a zjesť

Mužom zákona trvalo veľmi dlho, kým Krolla odsúdili. Pravdou je, že za jeho zločiny boli odsúdení ďalší podozriví. Šesť mesiacov po vražde, znásilnení a zmrzačení 15-ročnej Manuely Knodt šiel v júli 1959 na políciu niekto iný a priznal sa k zločinu. Aj keď neskôr údajný vrah priznal, že tínedžerku nezabil, bol usvedčený a odsúdený na osem rokov väzenia. V prípade Petry Giese bol za jej vraždu zatknutý a odsúdený muž menom Vinzenz Kuenh.

Krollovo vyčíňanie sa skončilo až po tom, čo sa začalo vyšetrovať zmiznutie 4-ročnej dievčiny Marion Ketter. Práve vtedy bol Krollov sused nútený nahlásiť, že niečo upchalo potrubie v budove. Keď sa ho muž spýtal, či vie, čo blokuje potrubia, odpovedal, že sú za tým črevá. Policajti boli zdesení, keď v chladničke objavili odrezané časti nezvestného dievčaťa, zatiaľ čo drobná ručička sa varila v hrnci a ďalšie časti tiel uviazli v odpadovom potrubí.

Kroll bol okamžite zatknutý a neskôr sa priznal k ďalším 13 vraždám. Šokovaným vyšetrujúcim dôstojníkom tiež povedal, že často krájal časti tiel svojich obetí, aby si ich mohol uvariť a zjesť, pretože chcel ušetriť peniaze na potravinách. Priznal, že jeho chorobné nutkanie začalo, keď ako tínedžer videl zabíjanie ošípaných a pohľad na krv ho sexuálne vzrušila.

Po 151-dňovom procese bol v apríli 1982 odsúdený za osem vrážd, jeden pokus o vraždu a následne dostal doživotie. Narušeného vraha rozhodnutie súdu šokovalo. Myslel si, že po tom, ako sa k vraždám prizná, dostane náležitú pomoc a bude liečený. Veril, že po liečbe sa opäť zaradí do spoločnosti. Kroll zomrel na infarkt v júli 1991 vo veku 58 rokov.