Zaujímavosti
photo Foto
video Video
02. apr. 2024 o 16:00
Miloš Audi, nypost.com

Od malička ju vychovávali psy: Rodičia ju nechali v mraze, dodnes sa z traumy nespamätala

placeholder
Od malička ju vychovávali psy.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@markmcdermott, istockphoto.com

Od troch rokov musela žiť so psami, keď ju rodičia vyhodili z domu. Ich správanie si nakoniec tak osvojila, že na všetkých štekala, vrčala a chodila po štyroch.

Zaujímavosti
02. apr. 2024 o 16:00
Od malička ju vychovávali psy: Rodičia ju nechali v mraze, dodnes sa z traumy nespamätala

Od troch rokov musela žiť so psami, keď ju rodičia vyhodili z domu. Ich správanie si nakoniec tak osvojila, že na všetkých štekala, vrčala a chodila po štyroch.

Dievča menom Oxana Malaya sa zmenilo na štekajúce a vrčiace zviera, ktoré napodobňovalo chôdzu psov. Ako informoval portál New York Post, toto správanie vyvolala hrozivá trauma z detstva, z ktorej sa nikdy úplne nespamätala.

Život s túlavými psami

Ukrajinské dievčatko malo od útleho veku veľmi smutný život. Ako trojročnú ju totiž rodičia alkoholici vyhodili vonku na mráz, kvôli čomu sa musela rýchlo adaptovať na podmienky okolitého prostredia. "Mama mala príliš veľa detí a nemali sme dosť postelí," vysvetlila dnes už 40-ročná Malaya, pričom opísala násilnú výchovu rodičov. Dievča sa preto rozhodlo, že sa pridá ku svorke túlavých psov a začne s nimi žiť.

V snahe prežiť si batoľa našlo domov vo vnútri búdy šteniatka menom Naida, ktoré žilo v chudobnej dedine Nova Blahovishchenka na Ukrajine. V úzkych priestoroch Malaya prebývala po boku zvieratka ďalších päť rokov. "Hovorila som na nich, oni štekali a ja som to začala opakovať. To bol náš spôsob komunikácie," poznamenala.

Pre brunetku sa však preberanie správania psa neobmedzovalo len na vrčanie. Malaya sa tiež oblizovala, jedla surové mäso, prehrabávala odpadkové koše, dychčala a chodila po všetkých štyroch. "Bola skôr ako malý pes než ľudské dieťa. Keď videla vodu, snažila sa ju konzumovať jazykom a nie pomocou rúk," uviedla Anna Chalaya, riaditeľka zariadenia špeciálnej starostlivosti, kde Malaya teraz žije.

Zaradenie do spoločnosti

Zmena však nastala po incidente so susedom, keď mala Malaya 9 rokov. Kvôli neznesiteľnému štekaniu sa muž rozhodol zavolať políciu, ktorá sa mala o dieťa postarať. Prvú snahu o záchranu dievčaťa však zmarila skupina psov, ktorí ju chceli pred príslušníkmi ochrániť. Keď však polícia odlákala svorku pomocou mäsa, podarilo sa im Malayu vyviesť von.

Vyňatie Malaye z jej "prirodzeného prostredia" a jej zaradenie do spoločnosti však nedokázalo dievča okamžite vyliečiť. "Nemyslím si, že bude niekedy schopná čítať alebo vykonávať nejaké povolanie," uviedla detská psychologička Lyn Fry, pričom poznamenala, že Malaya má v súčasnosti mentálne schopnosti šesťročného dieťaťa. "Ak nezačnete rozprávať približne do 5. roku života, je viac než možné, že sa vám to už nikdy nepodarí," dodala.

Malaya, ktorá je len jedným z približne 100 známych prípadov zdivočených ľudí v celej histórii, sa vďaka svojej minulosti objavila v známej relácii 60 Minút. Tam sa dokázala spojiť aj so svojimi rodičmi, ktorí ju pred rokmi vyhodili. "Tak zúfalo ich chcem vidieť na vlastné oči," ozrejmila.

Dievča sa nakoniec spojilo so svojím otcom a nevlastnou sestrou v roku 2006. Ani toto stretnutie však Malayinu pretrvávajúcu traumu dostatočne nezahojilo. "Keď sa cítim osamelá, stále mám chuť začať chodiť po štyroch. Keďže nikoho nemám, rada trávim čas so psami a chodím s nimi na prechádzky," ukončila.