26. mar. 2024 o 19:30
Miloš Audi, bbc.com

Takmer 70 rokov žili život toho druhého: Mužov zamenili v nemocnici, dozvedeli sa to náhodou

placeholder
Zamenili ich v nemocnici po narodení.
Zdroj: istock.com

Dvaja muži sa len nedávno dozvedeli, že ich takmer pred 70 rokmi zamenili v nemocnici krátko po narodení. Za túto chybu dostali osobné ospravedlnenie od premiéra.

Zaujímavosti
26. mar. 2024 o 19:30
Takmer 70 rokov žili život toho druhého: Mužov zamenili v nemocnici, dozvedeli sa to náhodou

Dvaja muži sa len nedávno dozvedeli, že ich takmer pred 70 rokmi zamenili v nemocnici krátko po narodení. Za túto chybu dostali osobné ospravedlnenie od premiéra.

Zvedavosť a jednoduchá domáca súprava na testovanie DNA navždy zmenili životy dvoch Kanaďanov. Ukázalo sa totiž, že dvoch mužov zamenili v nemocnici, pričom túto informáciu sa dozvedeli až po niekoľkých desaťročiach. Ako informoval portál BBC, za túto nešťastnú náhodu sa im ospravedlnil aj premiér provincie, pričom sa predpokladá, že dostanú aj finančnú kompenzáciu. Vymenené životy im to ale nevráti.

Nejde o prvý prípad v oblasti.
Nejde o prvý prípad v oblasti.
Zdroj: istock.com

Nešťastná zámena

Richard Beauvais z pobrežného mesta Sechelt v Britskej Kolumbii celý život vyrastal v presvedčení, že je potomkom pôvodných obyvateľov krajiny. Test DNA, ktorý si urobil, však ukázal, že má zmiešaný ukrajinský, židovský a poľský pôvod. Približne v tom istom čase a takmer 2 400 kilometrov od neho si urobila test aj sestra Eddyho Ambrosa z Winnipegu v Manitobe, ktorá vyrastala v ukrajinskej rodine, pričom zistila, že nie je jeho príbuzná. V skutočnosti bol práve Beauvais jej biologickým bratom.

To viedlo k odhaleniu, že Beauvais a Ambrose, ktorí sa narodili v ten istý deň v rovnakej nemocnici v mestečku Arborg v kanadskej provincii Manitobe v roku 1955, boli pri narodení zamenení. Po odhalení, ktoré prišlo takmer po 70 rokoch, sa dvojici prišiel osobne ospravedlniť i premiér Manitoby Wab Kinew. "Dnes sa chcem ospravedlniť za činy, ktoré poškodili deti, rodičov a dve rodiny naprieč mnohými generáciami," uviedol počas zhromaždenia.

V niektorých veciach sa ich životy prelínali

Dvaja muži v prvých rokoch života viedli výrazne odlišné životy. Beauvais to vôbec nemal ľahké, pričom jeho otec zomrel, keď mal iba tri roky. Kvôli tomu sa stal rýchlo zodpovedným za svojich mladších súrodencov, zatiaľ čo jeho matka sa so stratou manžela vyrovnávala veľmi dlho.

Medzitým Ambrose vyrastal na farme na vidieku v Manitobe vo veľmi milujúcej ukrajinskej rodine. Vo veku 12 rokov sa však stal sirotou a dostal sa do domova, pričom si ho neskôr adoptovali. Počas celého života si Ambrose nikdy neuvedomoval svoj domorodý pôvod. "Obaja boli kvôli tomu zbavení svojich pravých koreňov," poznamenal Bill Gange, právnik dvojice.

Vo svojom ospravedlnení Kinew vysvetlil, že hoci muži žili odlišné životy, v mnohých aspektoch sa dokonca prelínali. Zhodou náhod hral napríklad Beauvais ako dieťa baseball so svojou biologickou sestrou a Ambrose zas stretol tú svoju na rybačke ako tínedžer. Ambrose sa od odhalenia stihol spojiť s biologickými príbuznými, pričom Beauvais tiež plánuje urobiť tento krok.

Prípad Beauvaisa a Ambrosa je už tretím známym incidentom zámeny pri narodení v provincii Manitobe. Právnik dvojice však dodal, že je ťažké zistiť, nakoľko sú tieto príbehy zriedkavé. Poznamenal totiž, že muži sa o tejto chybe dozvedeli len vďaka úplnej náhode. "Je to len môj vlastný odhad, ale verím, že keď sa testovacie súpravy na zistenie DNA stanú rozšírenejšími, spoznáme aj ďalšie takéto prípady," poznamenal.