08. júl. 2023 o 08:00
Miloš Audi, unilad.com

Závažná jadrová katastrofa, o ktorej ste nikdy nepočuli. Nešlo pri nej o výbuch elektrárne

placeholder
Závažná jadrová katastrofa, o ktorej ste nikdy nepočuli.
Zdroj: twitter.com/Mangeon4

Pred viac ako 35 rokmi sa v Brazílii odohral tragický incident, ktorý ohrozil životy viac ako 100-tisíc ľudí. Spôsobila ho rádioaktívna látka, ktorá sa dostala medzi ľudí po obyčajnej krádeži.

Zaujímavosti
08. júl. 2023 o 08:00
Závažná jadrová katastrofa, o ktorej ste nikdy nepočuli. Nešlo pri nej o výbuch elektrárne

Pred viac ako 35 rokmi sa v Brazílii odohral tragický incident, ktorý ohrozil životy viac ako 100-tisíc ľudí. Spôsobila ho rádioaktívna látka, ktorá sa dostala medzi ľudí po obyčajnej krádeži.

V 80. rokoch 20. storočia sa stala jedna z najväčších jadrových katastrof v histórii, no veľa ľudí o nej nikdy nepočulo. Nešlo pritom o výbuch elektrárne, ale o masové prenesenie rádioaktivity na ľudí, po ktorom museli úrady prešetriť viac ako 100-tisíc obyvateľov. Ako informoval portál Unilad, odborníci tento incident prirovnávajú k udalostiam v ukrajinskom Černobyle či v japonskej Fukušime.

Krádež v nemocnici

Tragická jadrová katastrofa sa odohrala v brazílskom meste Goiânia. Táto lokalita sa nachádza približne 200 kilometrov od hlavného meste juhoamerického štátu. Zaujímavé je, že v skutočnosti táto katastrofa vôbec nesúvisela s nejakým výbuchom jadrovej elektrárne, ale s krádežou rádioaktívneho materiálu.

Dva roky pred katastrofou sa nemocnica v tomto brazílskom meste presťahovala, pričom za sebou zanechala všetko medicínske vybavenie. K nim patrili aj prístroje na radiačnej onkológii, kde lekári vykonávali rádioterapeutické vyšetrenia na liečby rakoviny. Na to využívali látku s názvom cézium-137, ktorá vzniká v jadrových reaktoroch a zbraniach, pričom je vysoko rádioaktívna.

O dva roky neskôr v roku 1987 sa však dvaja neznámi muži vlámali do opustenej budovy a hľadali veci, ktoré by mohli neskôr speňažiť. Pri prehliadke našli a ukradli aj jeden zo strojov na radiačnej onkológii, vrátane jeho rádioaktívnej zložky, o ktorej nevedeli, že sa tam nachádza.

Rýchle príznaky

Po prenesení stroja domov ho muži začali ihneď demontovať. Vo vnútru našli zvláštny modrý prášok, ktorý sa nachádzal v malej kapsule s irídiovým okienkom. Ukázalo sa pritom, že ide o vysoko rádioaktívny chlorid cézny, ktorý vzniká zlúčením cézia a chlóru.

Muži predali komponenty zo stroja do šrotu, ale časť prášku si nechali, pretože ich očarila jeho farba. Neskôr ho dokonca darovali aj svojej rodine a priateľom. Dvojica však ešte v ten istý večer, keď spáchala krádež, začala trpieť podivnými príznakmi a neskôr sa ukázalo, že išlo o závažné ochorenie tráviaceho traktu.

Až 16 dní po krádeži v nemocnici sa úrady dozvedeli, že medzi ľuďmi sa šíri nejaká rádioaktívna látka. Tá sa pritom dostala až do brazílskej vlády po tom, čo sa jeden z poslancov ocitol v autobuse, kde vodič, ktorý bol v styku s práškom, nevedomky nakazil desiatky cestujúcich.

Úrady kvôli úniku rádioaktívnej látky museli skontrolovať približne 100-tisíc obyvateľov, pričom zistili, že 249 z nich bolo vážne ožiarených. V dôsledku incidentu však nakoniec zomreli štyria ľudia vrátane šesťročného dievčaťa, ktoré sa hralo s práškom, keď ho jej otec priniesol domov. Kvôli silnej radiácii ju museli pochovať v olovenej rakve.

Únik úrady klasifikovali ako incident piatej úrovne na Medzinárodnej stupnici jadrových udalostí, čo znamená, že mala ďalekosiahle následky. Pre porovnanie, výbuchy v Černobyle a Fukušime sa nachádzajú na siedmej úrovni, ktorá je úplne najvyššia.