Nový výskum tvrdí, že kávičkári naozaj žijú dlhšie a ešte lepšie skončili tí, čo si do kávy pridávajú aj cukor. Podľa novej štúdie, ktorú zverejnili portáli Annals of Internal Medicine, vedci zistili, že návyk na kávu vedie k zdravšiemu a dlhšiemu životu, uviedol portál LADBible.
Pomáha i káva s cukrom
Výskumníci zo Southern Medical University v Guangzhou v Číne pozorovali 171-tisíc Britov počas siedmich rokov. Štúdia zistila, že konzumenti kávy mali až o 21 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí kávu nepili. Zistilo sa, že u kávičkárov je aj menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinú srdcové choroby a rakovina.
Ešte zaujímavejšie však bolo zistenie, že ľudia, ktorí denne pili jemne sladenú kávu, mali o 30 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia počas tejto dlhej štúdie. Výskum tiež poznamenal, že nezáležalo na tom, či ľudia pili instantnú, bezkofeínovú alebo mletú kávu, pretože všetky druhy kávy pomáhali proti rozvoju niektorých závažných zdravotných problémov.
Podobnú štúdiu výskumníci vykonali aj v roku 2018. Vtedy skúmali požitie kávy a znížené riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Výskumníci z University of Toronto a Krembil Research Institute v Kanade zistili, že konzumácia kávy môže mať neuroprotektívny účinok, ktorý chráni nervovú sústavu pred vznikom určitých druhov mozgových porúch.
Túto štúdiu podporila aj ďalšia s názvom "Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle Study of Ageing" na Univerzite Edith Cowan v Austrálii v roku 2021. Zistili, že pitie kávy pomáha predchádzať atrofii mozgu tým, že podporuje kognitívne funkcie, týkajúce sa sebakontroly a pozornosti.
Vedúca výskumníčka Samantha Gardener vyzvala ľudí, aby zvýšili príjem kávy, čo by znížilo riziko vzniku Alzheimerovej choroby. "Je to jednoduchá vec, ktorú môžu ľudia sami zmeniť. Mohlo by to byť užitočné najmä pre ľudí, ktorí sú vystavení riziku kognitívneho poklesu, ale nevyvinuli sa u nich žiadne príznaky," uviedla.