06. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, dotyk.cz

Pamätáte si na manželku majora Zemana? Jej život skončil tragicky a za záhadných okolností

placeholder
Pamätáte si manželku majora Zemana?
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@mychannel-to8up

Pred viac ako 40 rokmi sa k najznámejším československým herečkám zaradila aj Renáta Doleželová, ktorú môžete poznať aj ako manželku majora Zemana. Jej život sa však skončil tragicky, pričom nikto presne nevie, čo bolo príčinou.

Zaujímavosti
06. apr. 2024 o 07:58
Pamätáte si na manželku majora Zemana? Jej život skončil tragicky a za záhadných okolností

Pred viac ako 40 rokmi sa k najznámejším československým herečkám zaradila aj Renáta Doleželová, ktorú môžete poznať aj ako manželku majora Zemana. Jej život sa však skončil tragicky, pričom nikto presne nevie, čo bolo príčinou.

V 70. a 80. rokoch vzniklo na území Československa množstvo populárnych televíznych programov. Jedným z nich bola aj kriminálka Tridsať prípadov majora Zemana, v ktorej sa preslávilo viacero umelcov z našej krajiny. Ako informoval portál dotyk.cz, zažiarila tu aj herečka Renáta Doleželová, ktorej život však skončil veľmi záhadným spôsobom. Pamätáte si na jej hviezdnu rolu?

Slávna a úspešná herečka

Doleželová bola česká herečka, ktorú nespočetné množstvo ľudí spája s populárnym socialistickým seriálom Tridsať prípadov majora Zemana. Narodila sa 2. júna 1950 v malej dedine pri Přerove v Olomouckom kraji a po dokončení chemickej priemyslovky sa hneď vydala na dráhu herectva, hoci jej snom bolo stať sa klaviristkou.

V herectve sa stala veľmi populárnou osobnosťou. Svoju prvú rolu získala už v ochotníckom spolku, pričom sa neskôr objavila aj v mnohých divadlách v Ostrave, Plzni či v Prahe. Taktiež ju staršie ročníky mohli vidieť v projektoch Filmového štúdia Barrandov. Okrem manželky majora Zemana si zahrala hlavnú úlohu aj v ďalšom známom socialistickom seriáli s názvom Okres na severe. Tam stvárnila šarmantnú sekretárku tajomníka Pláteníka.

Bola to práve krása Doleželovej, ktorá si získala srdcia mnohých televíznych divákov. Napriek svojmu pôvabu však nerada hrala naivné postavy a vyžívala sa v rolách so zložitým charakterom. Rada stvárňovala psychologicky prepracované úlohy, pretože v nich podľa jej slov mohla najlepšie ukázať svoj talent.

Po vzostupe nasledoval rýchly pád

Vrcholu kariéry sa herečka dočkala v 70. a 80 rokoch, pričom dostávala rôzne roly v drámach či komédiách vrátane filmov Pol domu bez ženícha či Zrelé víno, kde si zahrala s Vladimírom Menšíkom. Mnohí tvrdili, že išlo o večne usmievajúceho sa človeka, s ktorým každý veľmi rád pracoval.

Po páde socializmu sa však situácia zmenila. Herečka sa často utápala v depresiách, pričom sa príznaky snažila mierniť ťažkými liekmi. Do toho sa pridalo aj obrovské množstvo alkoholu. Všetko nakoniec vyústilo v roku 2000, kedy za doposiaľ nevysvetliteľných okolností zomrela vo veku 50 rokov. Hoci sa presne nevie, čo bolo príčinou jej úmrtia, hovorí sa, že údajne spáchala samovraždu niekoľko dní po svojom jubileu. Polícia však prípad odložila a vyšetrovanie túto verziu nikdy nepotvrdilo.

Mnohí tvrdia, že skutočným spúšťačom jej zostupu bolo čosi iné. Podľa nich totiž po veľkej vlne popularity upadla do zabudnutia a stroskotalo aj jej manželstvo. "Mala rovnaké problémy ako každý z nás. To ale nemohli byť dôvody na samovraždu. Nebrala takmer žiadne prášky, nebola chorá, ale ako každý z nás užila niečo na upokojenie. Preto si myslím, že to bola nešťastná náhoda," povedala herečka Jaroslava Obermaierová, druhá seriálová manželka majora Zemana.