29. dec. 2022 o 12:19
Miroslav Novysedlák, mirror.co.uk

Nikto odtiaľ nevyjde živý: Krutá ruská väznica ukrýva tých najbrutálnejších zločincov

placeholder
Väzenie Čierny delfín
Zdroj: twitter.com/plorny

Ruské väznice sú známe svojimi nehostinnými a krutými podmienkami. Je tu však jedna, ktorá je ešte surovejšia než tie ostatné. Je totiž domovom väzňov, ktorí spolu zabili okolo 3 500 ľudí a v celách si nemôžu ani na chvíľu vydýchnuť.

Zaujímavosti
29. dec. 2022 o 12:19
Nikto odtiaľ nevyjde živý: Krutá ruská väznica ukrýva tých najbrutálnejších zločincov

Ruské väznice sú známe svojimi nehostinnými a krutými podmienkami. Je tu však jedna, ktorá je ešte surovejšia než tie ostatné. Je totiž domovom väzňov, ktorí spolu zabili okolo 3 500 ľudí a v celách si nemôžu ani na chvíľu vydýchnuť.

Prísne strážená ruská väznica ľudí poriadne desí. Väzni sú nepretržite sledovaní a vo chvíli, keď opúšťajú svoju celu, majú previazané oči. V prísne stráženom väzení Čierny delfín sa nachádzajú najbrutálnejší zločinci v krajine vrátane sériových vrahov, pedofilov, kanibalov či teroristov, uvádza portál Mirror.

Väzni sú nonstop kontrolovaní

Žije tu približne 700 väzňov, ktorí dokopy zabili asi 3 500 ľudí. Strážcovia väznice tvrdia, že nazývať týchto trestancov ľuďmi chce poriadnu dávku sebazaprenia. Väzenie, ktoré stojí na hraniciach s Kazachstanom, je jednou z najstarších inštitúcií v Rusku a svoj názov dostalo podľa sochy delfína pred budovou. Vyrobili ju samotní väzni.

Povráva sa, že jediným spôsobom, ako odtiaľ uniknúť, je zomrieť, pretože väzni sú tam zatvorení na doživotie. Žiadnemu z nich sa ešte nikdy nepodarilo z miesta ujsť. Odsúdení sú pod 24-hodinovým kamerovým dohľadom. Dozorcovia väčšinou robia obchôdzky každých 15 minút, keďže vedia, akí agresívni zločinci sú za mrežami.

Vždy, keď opustia cely, musia byť prikrčení a ohnutí. Táto technika zabezpečuje maximálnu kontrolu a zároveň zbaví väzňa možnosti, aby sa díval na svoje bezprostredné okolie, čo mu bráni v úteku alebo útoku. Okrem toho majú zviazané oči, aby sa vo väzení nedokázali orientovať, čo znemožní akékoľvek snahy o zosnovanie plánu na útek.

Čierny delfín nie je vybavený ani žiadnym väzenským dvorom. Väzni sú namiesto toho presúvaní do inej cely a dozorcovia medzitým kontrolujú ostatné cely väzňov. Nie je tam ani žiadna jedáleň, odsúdení namiesto toho jedia štyri jedlá denne iba vo svojich celách. Ich strava vôbec nie je pestrá a pozostáva iba z polievky a chleba. Povolené majú len knihy, noviny a rádio.

16 hodín nesmú sedieť na posteli

Väzeň Nikolaj Astankov, ktorý si odpykáva doživotný trest za zabitie celej rodiny a spálenie ich tiel v lese, hovoril o tom, že v cele sa nevypláca tráviť príliš veľa času premýšľaním o svojom osude. "Ak budete neustále premýšľať o tom, ako sa tu máte, čo vás čaká, že sa nikdy nedostanete na slobodu a že ste tu sami, nezvládnete to," uviedol.

Astankov a ďalší spoluväzni sa budia každé ráno o šiestej a nasledujúcich 16 hodín nesmú sedieť na posteliach. "Sledujú nás 24 hodín denne. Sú tu detektory svetla a pohybu. Každých 15 minút tu prechádza stráž, takže musíme byť neustále v pozore," ozrejmil. Vladimir Nikolajev, ďalší z väzňov, ktorý je jedným z najznámejších ruských vrahov, opísal dôvody, prečo tu skončil.

Pri bitke a navyše v opitosti totiž zabil muža, ktorého odvliekol do kúpeľne a rozsekal. "Čo som mal robiť? Odtiahol som ho do kúpeľne, vyzliekol som ho a začal som mu rozrezávať telo. Odrezal som mu hlavu, ruky, nohy a zrazu mi napadlo, že ho ochutnám. Odrezal som mu kúsok mäsa zo stehna a uvaril som si ho. Skúsil som to, no nechutilo mi. Následne som ho naporcioval a opražil na panvici. Mäso som ponúkol jednému kamarátovi, ktorý ho vzal domov a dal manželke. Kŕmila tým aj svoje deti," šokoval svojimi vyhláseniami. Svoju spoveď uzavrel tým, že im povedal, že to bolo mäso z kengury.